• Online geld verdienen
 • 93 reviews
 • 97 artikelen
Aandelen kopen voor beginners – 7 tips

Aandelen kopen voor beginners – 7 tips

Vind je het zonde om je spaargeld op een spaarrekening te laten staan waar het eigenlijk nauwelijks meer waard wordt en ben je op zoek naar manieren om geld te verdienen met je spaargeld? Dan kan het aantrekkelijk zijn om een deel van jouw spaargeld te gaan beleggen. Maar waar moet je beginnen als beginnende belegger? Wat moet je weten en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel lees je alles over aandelen kopen voor beginners en krijg je 7 handige tips.

Aandelen kopen

Als particulier is het niet mogelijk om op eigen houtje toegang te krijgen tot de beurs om daar aandelen te kopen. In plaats daarvan heb je een tussenpartij nodig die jou die toegang verschaft. Dit kan bijvoorbeeld een bank zijn, maar ook een online broker. Naast dat je zelf aandelen kunt kopen, zou je dit eventueel ook kunnen laten doen door een vermogensbeheerder. In dat laatste geval heb je er zelf haast geen omkijken naar.

terug naar menu ↑

Bank versus online broker

Beleggen bij de bank of via een online broker verschilt qua werkwijze niet veel van elkaar. Wel zijn er een aantal verschillen die de moeite waard zijn om te benoemen. Zo is het aanbod bij banken vaak veel beperkter dan bij online brokers. En heb je bij online brokers vaak te maken met lagere tarieven. Daarnaast is het aanbod qua online brokers zelf ook groot, waardoor je voor een broker kunt kiezen die het beste bij jou past.

terug naar menu ↑

Beleggen voor beginners – 7 tips

Wil jij graag beginnen met beleggen? Dan kan het lastig zijn om te bepalen hoe en waar je nu precies het beste kunt beginnen. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder 7 handige tips voor je op een rijtje gezet.

terug naar menu ↑

Tip 1: Bepaal hoeveel je wilt en kunt beleggen

De eerste tip is gelijk een belangrijke: bepaal hoeveel je wilt en kunt beleggen. Beleggen is namelijk nooit zonder risico en je kunt (een deel van) je investering verliezen. Daarom is het belangrijk om na te denken over hoeveel geld je kunt missen. Zo voorkom je dat je in de problemen komt als je bijvoorbeeld plots een hoge rekening moet betalen of als je onverhoopt (een deel van) je inleg verliest.

terug naar menu ↑

Tip 2: Bepaal welke aandelen je wilt kopen

Voordat je aandelen gaat kopen, is het belangrijk dat je de tijd neemt om onderzoek te doen naar welke aandelen je eventueel zou willen kopen. Gelukkig kan het internet je hier goed bij helpen. Naast dat je er informatie vindt over welke aandelen wel en niet gunstig zijn, kun je ook lijstjes vinden met slimme aandelen. Lees voor tips bijvoorbeeld ons artikel over de beste aandelen van 2022.

Bonustip: Investeer nooit geld in dingen die je niet begrijpt.

terug naar menu ↑

Tip 3: Wed niet op één paard

Een veelgemaakte fout van beginnende beleggers is dat ze al hun geld in slechts één aandeel stoppen. Zelfs wanneer je grondig onderzoek hebt gedaan naar de beste aandelen, is dit af te raden. Er kan namelijk altijd iets gebeuren waardoor het aandeel dat zo gunstig leek dat ineens niet meer is. Daarom is het belangrijk om je beleggingen te spreiden, zodat je ook het risico spreidt.

terug naar menu ↑

Tip 4: Kies een online broker

Online zijn een hoop verschillende brokers te vinden, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Zo kun je voor het kopen van aandelen bijvoorbeeld terecht bij:

 • DEGIRO
 • BUX Zero
 • eToro

Bovenstaande aanbieders zijn allemaal erg geschikt voor beginnende beleggers. Niet alleen vanwege de gebruiksvriendelijkheid van de platformen, maar ook omdat ze kennis met je delen waar jij iets van op kunt steken. DEGIRO biedt bijvoorbeeld een heuse Beleggersacademie. En eToro biedt je de mogelijkheid om door middel van copy trading de beleggingen van succesvolle beleggers te kopiëren en deelt graag allerlei educatieve informatie met je.

Naast bovenstaande platformen zijn er nog veel meer online brokers te vinden waar je aandelen zou kunnen kopen. Wil je weten welke opties je hebt? Lees dan: De beste broker van Nederland. Wil je graag aandelen kopen via een aandelen app? Check dan onze top 10 aandelen apps.

Vergelijk online brokers

Wanneer je een online broker zoekt die bij jouw wensen past, is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar het aanbod van de brokers. Waar je absoluut aandacht aan mag besteden bij het vergelijken van online brokers, zijn de verschillende tarieven die ze hanteren. Deze kosten kunnen namelijk flink van elkaar verschillen, waardoor de ene broker uiteindelijk veel voordeliger is dan de andere.

terug naar menu ↑

Tip 5: Begin voorzichtig

Als beginnende belegger is het verstandig om rustig aan wegwijs te worden in de wereld van beleggen. Hiermee voorkom je niet alleen dat je grote verliezen lijdt, maar zo gun je jezelf ook de tijd om te leren, waardoor je uiteindelijk steeds beter wordt in beleggen. Een goede manier om aandelen te kopen voor beginners, is door te kiezen voor aandelen onder 1 euro. Zo neem je niet gelijk te veel risico.

terug naar menu ↑

Tip 6: Start met een proefaccount

Veel online brokers bieden je de mogelijkheid om een gratis proefaccount aan te maken met daarop een bepaald bedrag aan virtueel geld waarmee je kunt gaan beleggen. Voor beginnende beleggers zijn dit soort proefaccounts ideaal om kennis te maken met de wereld van beleggen. Niet alleen kun je zo eens kijken of het beleggen in aandelen iets voor jou is en of het je lukt om winst te maken, maar je kunt ook bekijken hoe een platform precies werkt en of het platform bij je past. Dit allemaal zonder enkel risico.

terug naar menu ↑

Tip 7: Koop je eerste aandelen

Op het moment dat je weet welke aandelen je wilt kopen en bij welke online broker je dat wilt gaan doen, kun je een account aanmaken bij die online broker en een beleggingsrekening openen. Zo’n rekening kun je bij je bank openen, maar in veel gevallen ook bij de online broker. Nadat je een account hebt aangemaakt en een beleggingsrekening hebt geopend, kun je jouw eerste aandelen gaan kopen. 

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   enqueteplein.nl