• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 156 artikelen
Belastingvrij bijverdienen in 2023, hoe werkt dat?

Belastingvrij bijverdienen in 2023, hoe werkt dat?

Wil jij graag wat geld bijverdienen, maar heb je geen zin om een groot deel daarvan af te moeten dragen aan de belasting? Dan ben je vast blij om te horen dat er zoiets bestaat als een belastingvrij inkomen. Is jouw inkomen niet hoger dan het vastgestelde belastingvrije inkomen, dan hoef je daar geen belasting over te betalen. Wil je weten hoeveel je mag bijverdienen zonder belasting te betalen? Lees dan snel verder.

Belasting betalen over je inkomen

In Nederland dient iedereen belasting te betalen over hun inkomen. Dit betekent dat je zelfs over een laag inkomen een bepaalde hoeveelheid belasting moet betalen. Ondanks dat over al het inkomen inkomstenbelasting betaald dient te worden, bestaat er ook zoiets als ‘belastingvrij inkomen’. Als we het hebben over het belastingvrije inkomen, dan hebben we het over een bedrag dat door de bestaande heffingskortingen en arbeidskorting belastingvrij wordt.

terug naar menu ↑

Hoeveel mag je bijverdienen zonder belasting te betalen in 2023

In 2023 is het belastingvrije inkomen vastgesteld op €8.520,- per jaar. Op het moment dat je niet meer dan dat bedrag per jaar verdient, hoef je daar geen loon- en inkomstenbelasting over te betalen. Mocht je gedurende het jaar wel loonheffing hebben afgedragen, dan zal dat bedrag door de belasting terugbetaald worden na het invullen van je aangifte inkomstenbelasting.

terug naar menu ↑

Wat zijn bijverdiensten voor de Belastingdienst?

De Belastingdienst maakt onderscheid tussen verschillende vormen van bijverdiensten. Zo kan het zijn dat wanneer je structureel geld bijverdient door goederen of diensten te verkopen én daar winst uithaalt, dat je dan als ondernemer (voor de btw) gezien wordt. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Bied je slechts heel af en toe diensten of goederen aan of zijn de kosten hoger dan de vergoeding? Dan hoef je deze inkomsten niet op te geven. Dit geldt bijvoorbeeld als je af en toe iets via internet verkoopt en er geen regelmatige inkomsten uithaalt. Daarnaast kun je uiteraard ook geld bijverdienen in loondienst.

Inkomen uit overig werk

Haal je inkomen uit werkzaamheden die je niet als ondernemer of in loondienst uitvoert en is dit inkomen hoger dan de kosten die je maakt? Dan vallen die bijverdiensten onder inkomen uit overig werk. Deze inkomsten dien je tijdens je aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Dit zijn onder andere inkomsten:

 • die je als bezorger van reclamefolders of kranten verdient
 • uit structurele werkzaamheden via internet, zoals het leveren van producten of diensten
 • die je met het geven van cursussen of bijles verdient
 • uit het meedoen aan medische onderzoeken

Op het moment dat jouw inkomen in een jaar lager is dan €8.520,- dan betaal je daar dus uiteindelijk geen belasting over. Verdien je meer dan dat bedrag? Dan ga je er wél belasting over betalen.

terug naar menu ↑

Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn baan?

De Belastingdienst spreekt over ‘belastingvrij bijverdienen’ maar eigenlijk is deze term redelijk misleidend. Het belastingvrije inkomen is namelijk gebaseerd op ál je inkomsten, dus niet alleen op dat wat je bijverdient. Hoeveel je mag bijverdienen naast je baan staat in principe vrij. Wel is het slim om er rekening mee te houden dat extra bijverdiensten voor extra belasting kunnen zorgen, omdat je bijvoorbeeld in een hogere belastingschrijf terechtkomt. Wil je weten wat extra bijverdienen voor jou zou betekenen? Online vind je handige tools om dat te berekenen.

EuroClixEuroClix is al 15 jaar het beste spaarprogramma van Nederland. Bij EuroClix spaar je punten (Clix) door middel van verschillende activiteiten. Zodra je 1.000 Clix hebt gespaard, kun je deze laten ...
 • Ontvang direct € 1,95 voor je registratie!
 • Zeer betrouwbare website.
 • Al meer dan 15 jaar een van de beste spaarprogramma‘s.
terug naar menu ↑

Belastingvrij inkomen voor studenten

De Belastingdienst heeft bepaald dat er een grens is aan wat studenten mogen bijverdienen. Kom je boven dat bedrag uit, dan zul je je studiefinanciering stop moeten zetten. Doe je dit niet? Dan zul je de teveel ontvangen studiefinanciering moeten terugbetalen. Net als in 2021 bestaat deze grens in 2022 door de coronacrisis niet. In 2023 kun je als student bijverdienen zonder dat dat gevolgen heeft voor je studiefinanciering. Wel dien je over je bijverdiensten belasting te betalen als deze uitkomen boven het belastingvrije inkomen van €8.520,-.

terug naar menu ↑

Belastingvrij inkomen voor vrijwilligers

Doe je vrijwilligerswerk of wil je dat graag gaan doen, dan kan het zijn dat je recht hebt op een vrijwilligersvergoeding. Dit is het geval als:

 • Je 21 jaar of ouder bent en maximaal €5 per uur met een maximum van €190 per maand en tot een maximum van €1.900 per jaar verdient.
 • Je jonger bent dan 21 jaar en een vergoeding van maximaal €2,75 per uur met een maximum van €190 per maand en tot een maximum van €1.900 per jaar verdient.

Als je vrijwilligersvergoedingen ontvangt die maximaal zo hoog zijn als bovenstaande bedragen, dan zijn deze vergoedingen onbelast. Ontvang je hogere vergoedingen? Dan zijn deze alleen onbelast als de vergoeding kostendekkend is. Dat houdt in dat je met de vergoeding de kosten die je maakt kunt betalen.

terug naar menu ↑

Belastingvrij inkomen voor ondernemers

Ben je ondernemer? Dan werken de regels qua belasting anders. Als startende ondernemer kun je bijvoorbeeld van diverse aftrekposten, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek, profiteren als je meer dan 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt. Door deze kortingen kunnen jouw inkomsten dusdanig laag uitvallen dat je er geen inkomstenbelasting over hoeft te betalen. De startersaftrek is in 2023 €2.123 en de zelfstandigenaftrek €5.030.

Wil je weten wat dit voor jouw inkomsten betekent? Online zijn diverse tools te vinden waarmee je kunt uitrekenen tot welk bedrag jij geen belasting hoeft te betalen.

terug naar menu ↑

Wat als ik mijn bijverdiensten niet opgeef?

Voor de Belastingdienst is het lastig om bijverdiensten te controleren, waardoor sommige mensen zich afvragen waarom ze die op zouden geven. Als je jouw bijverdiensten niet opgeeft, dan kan het zijn dat je een boete ontvangt op het moment dat de Belastingdienst erachter komt dat je deze inkomsten hebt achtergehouden. Deze boete kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

terug naar menu ↑

Belastingvrij bijverdienen

De regels met betrekking tot belastingvrij bijverdienen zijn per (financiële) situatie verschillend. Mocht je niet zeker weten hoe het voor jou zit, probeer die informatie dan online te achterhalen of neem contact op met een belastingadviseur. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden en voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.

10 Opmerkingen
 1. Negentien jarige heeft bijbaan ( 300,- pm) in supermarkt en doet daarnaast trainingen verzorgen ( niet belast, 300,- pm) en heeft een vrijwilligers vergoeding (25,- pm) is daarnaast thuiswonend en krijgt 90,- van duo pm moet deze dan de inkomsten opgeven of is dat niet nodig?

 2. M.i, kunnen studenten in 2023 € 10.697 bijverdienen zonder belasting te betalen en geen € 8.520. Immers € 10.697 x 36.93% (1e schijf) = € 3.950 belasting. Haal daar de algemene heffingskorting (€ 3.070) en de arbeidskorting (€ 884) van af en er resteert € 0 belasting

 3. Geachte, per sept 2023 ga ik met prepensioen maar wil nog wel af en toe iets doen. Hoe wordt dit qua belasting verrekend? Geldt de belastingvrije voet ook voor pensionado’s.? Met vriendelijke groet, Sophie Heerink

 4. Als pensionado ontvang ik naast mijn AOW een redelijk pensioen. Daarnaast heeft mijn vrouw een folderwijk, waarmee zij zo’n € 1200,– per jaar verdient. Ik doe gezamelijk aangifte en tot nu toe gaf ik de bijverdienste niet op. Daar is de belastingdienst het nu niet meer mee eens en slaat haar voor zo’n 450 euro per jaar aan. Is dat terecht wat kan ik hier tegenin brengen?

 5. Voor een kennis die op een work holiday visum naar Nederland wil komen, wil ik graag uitzoeken hoeveel hij/zij mag verdienen zonder dat hij/zij daarover belasting moeten betalen. Gelden er andere regels voor mensen met een visum? Of geldt daar hetzelfde bedrag voor als voor Nederlanders (ik zag hier op de pagina € 8.520 langskomen)?

 6. Ik werk parttime bij een werkgever voor 30 uur per week, maar daarnaast heb ik inkomen uit overige werkzaamheden voor nog geen 4.000 euro op jaarbasis (wel ingeschreven bij KvK maar geen ondernemer voor de KvK). Dient dit laatste opgegeven te worden bij de jaarlijkse inkomstenbelasting of valt dit onder “belastingvrij bijverdienen”?

  • Het gaat om het totale inkomen. In de tekst kan je lezen dat “bijverdienen” een misleidende term is. De 4000 euro aan overige werkzaamheden moet je opgeven. Dit kopje kom je vanzelf tegen tijdens het invullen van de aangifte. Het deel wat je, en ieder ander, belastingvrij mag verdienen wordt vanzelf verrekend met je totale inkomen (dus vanuit je werkgever en vanuit overige werkzaamheden)

 7. Hoi,ik zit huidig thuis (ik ga binnenkort wel weer mijn studie afmaken) en vraag me af hoeveel ik als 23(binnenkort)24-jarige thuiswonende mag verdienen zonder belasting te betalen. Ik heb begrepen dat vanaf 1jan 2023 jongeren pas vanaf hun 27ste mee moeten betalen als hun ouders uitkering hebben. Klopt dit?

 8. Ik verdien als gastouder gemiddeld 8000€ per jaar .Krijg in april mijn pensioen wat voor gevolgen heft dat voor mij ,ik verdien brutto.

  • goedenavond, u kunt het beste even de belastingdienst bellen hier over, er zitten nogal wat haken en ogen aan met bepaalde voorwaarden.

  Laat een reactie achter

  enqueteplein.nl