• Online geld verdienen
 • 67 reviews
 • 72 artikelen
Belastingvrij bijverdienen, hoe werkt dat?

Belastingvrij bijverdienen, hoe werkt dat?

Wil jij graag wat geld bijverdienen, maar heb je geen zin om een groot deel daarvan af te moeten dragen aan de belasting? Dan ben je vast blij om te horen dat er zoiets bestaat als een belastingvrij inkomen. Is jouw inkomen niet hoger dan het vastgestelde belastingvrije inkomen, dan hoef je daar geen belasting over te betalen. Wil je weten hoeveel je mag bijverdienen zonder belasting te betalen? Lees dan snel verder.

Belasting betalen over je inkomen

In Nederland dient iedereen belasting te betalen over hun inkomen. Dit betekent dat je zelfs over een laag inkomen een bepaalde hoeveelheid belasting moet betalen. Ondanks dat over al het inkomen inkomstenbelasting betaald dient te worden, bestaat er ook zoiets als ‘belastingvrij inkomen’. Als we het hebben over het belastingvrije inkomen, dan hebben we het over een bedrag dat door de bestaande heffingskortingen en arbeidskorting belastingvrij wordt.

terug naar menu ↑

Hoeveel mag je bijverdienen zonder belasting te betalen in 2021

In 2021 is het belastingvrije inkomen vastgesteld op €8.750,- per jaar. Op het moment dat je niet meer dan dat bedrag per jaar verdient, hoef je daar geen loon- en inkomstenbelasting over te betalen. Mocht je gedurende het jaar wel loonheffing hebben afgedragen, dan zal dat bedrag door de belasting terugbetaald worden na het invullen van je aangifte inkomstenbelasting.

terug naar menu ↑

Wat zijn bijverdiensten voor de Belastingdienst?

De Belastingdienst maakt onderscheid tussen verschillende vormen van bijverdiensten. Zo kan het zijn dat wanneer je structureel geld bijverdient door goederen of diensten te verkopen én daar winst uithaalt, dat je dan als ondernemer (voor de btw) gezien wordt. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Bied je slechts heel af en toe diensten of goederen aan of zijn de kosten hoger dan de vergoeding? Dan hoef je deze inkomsten niet op te geven. Dit geldt bijvoorbeeld als je af en toe iets via internet verkoopt en er geen regelmatige inkomsten uithaalt. Daarnaast kun je uiteraard ook geld bijverdienen in loondienst.

Inkomen uit overig werk

Haal je inkomen uit werkzaamheden die je niet als ondernemer of in loondienst uitvoert en is dit inkomen hoger dan de kosten die je maakt? Dan vallen die bijverdiensten onder inkomen uit overig werk. Deze inkomsten dien je tijdens je aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Dit zijn onder andere inkomsten:

 • die je als bezorger van reclamefolders of kranten verdient
 • uit structurele werkzaamheden via internet, zoals het leveren van producten of diensten
 • die je met het geven van cursussen of bijles verdient
 • uit het meedoen aan medische onderzoeken

Op het moment dat jouw inkomen in een jaar lager is dan €8.750,- dan betaal je daar dus uiteindelijk geen belasting over. Verdien je meer dan dat bedrag? Dan ga je er wél belasting over betalen.

terug naar menu ↑

Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn baan?

De Belastingdienst spreekt over ‘belastingvrij bijverdienen’ maar eigenlijk is deze term redelijk misleidend. Het belastingvrije inkomen is namelijk gebaseerd op ál je inkomsten, dus niet alleen op dat wat je bijverdient. Hoeveel je mag bijverdienen naast je baan staat in principe vrij. Wel is het slim om er rekening mee te houden dat extra bijverdiensten voor extra belasting kunnen zorgen, omdat je bijvoorbeeld in een hogere belastingschrijf terechtkomt. Wil je weten wat extra bijverdienen voor jou zou betekenen? Online vind je handige tools om dat te berekenen.

terug naar menu ↑

Belastingvrij inkomen voor studenten

De Belastingdienst heeft bepaald dat er een grens is aan wat studenten mogen bijverdienen. Kom je boven dat bedrag uit, dan zul je je studiefinanciering stop moeten zetten. Doe je dit niet? Dan zul je de teveel ontvangen studiefinanciering moeten terugbetalen. Net als in 2020 bestaat deze grens in 2021 door de coronacrisis niet. In 2021 kun je als student bijverdienen zonder dat dat gevolgen heeft voor je studiefinanciering. Wel dien je over je bijverdiensten belasting te betalen als deze uitkomen boven het belastingvrije inkomen van €8.750,-.

terug naar menu ↑

Belastingvrij inkomen voor vrijwilligers

Doe je vrijwilligerswerk of wil je dat graag gaan doen, dan kan het zijn dat je recht hebt op een vrijwilligersvergoeding. Dit is het geval als:

 • Je 21 jaar of ouder bent en maximaal €5 per uur met een maximum van €180 per maand en tot een maximum van €1.800 per jaar verdient.
 • Je jonger bent dan 21 jaar en een vergoeding van maximaal €2,75 per uur met een maximum van €180 per maand en tot een maximum van €1.800 per jaar verdient.

Als je vrijwilligersvergoedingen ontvangt die maximaal zo hoog zijn als bovenstaande bedragen, dan zijn deze vergoedingen onbelast. Ontvang je hogere vergoedingen? Dan zijn deze alleen onbelast als de vergoeding kostendekkend is. Dat houdt in dat je met de vergoeding de kosten die je maakt kunt betalen.

terug naar menu ↑

Belastingvrij inkomen voor ondernemers

Ben je ondernemer? Dan werken de regels qua belasting anders. Als startende ondernemer kun je bijvoorbeeld van diverse aftrekposten, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek, profiteren als je meer dan 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt. Door deze kortingen kunnen jouw inkomsten dusdanig laag uitvallen dat je er geen inkomstenbelasting over hoeft te betalen. De startersaftrek is in 2021 €2.123 en de zelfstandigenaftrek €6.670.

Wil je weten wat dit voor jouw inkomsten betekent? Online zijn diverse tools te vinden waarmee je kunt uitrekenen tot welk bedrag jij geen belasting hoeft te betalen.

terug naar menu ↑

Wat als ik mijn bijverdiensten niet opgeef?

Voor de Belastingdienst is het lastig om bijverdiensten te controleren, waardoor sommige mensen zich afvragen waarom ze die op zouden geven. Als je jouw bijverdiensten niet opgeeft, dan kan het zijn dat je een boete ontvangt op het moment dat de Belastingdienst erachter komt dat je deze inkomsten hebt achtergehouden. Deze boete kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

terug naar menu ↑

Belastingvrij bijverdienen

De regels met betrekking tot belastingvrij bijverdienen zijn per (financiële) situatie verschillend. Mocht je niet zeker weten hoe het voor jou zit, probeer die informatie dan online te achterhalen of neem contact op met een belastingadviseur. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden en voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter