• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 151 artikelen
Beste dividend aandelen – Nederland en wereldwijd

Beste dividend aandelen – Nederland en wereldwijd

Wil je gaan beleggen in dividend aandelen en ben je benieuwd welke aandelen dan het meest aantrekkelijk zijn? In dit artikel lees je alles over de beste dividend aandelen. Niet alleen de beste dividend aandelen van Nederland, maar ook de beste wereldwijd.

Let op: Wat de beste dividend aandelen zijn, is subjectief. Wel kun je kijken naar welke dividendaandelen het goed doen. Aan de hand daarvan zijn de lijstjes in dit artikel opgesteld. De aandelen in deze lijstjes staan in willekeurige volgorde en zijn geen advies. Bekijk altijd eerst zelf de cijfers, voordat je gaat investeren. En zorg dat je weet welke risico’s er aan het beleggen in dividend aandelen kleeft, voordat je geld investeert.

Wat zijn dividend aandelen?

Voordat we bespreken wat de beste dividend aandelen zijn, gaan we het eerst hebben over wat dividend aandelen nu eigenlijk precies zijn. Om te begrijpen wat dividend aandelen zijn, is het belangrijk dat je weet wat ‘dividend’ inhoudt. Dividend is een deel van de winst dat door de onderneming aan de aandeelhouders betaald wordt. Dit dividend wordt betaald omdat je als aandeelhouder recht hebt op een deel van de winst, doordat je mede-eigenaar bent.

terug naar menu ↑

Groeiaandelen en dividend aandelen

Dividend aandelen zijn dus aandelen die dividend uitkeren. Hoe hoog het bedrag is dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders, verschilt per organisatie. Zo keren groeiende organisaties vaak een lager bedrag uit, omdat de rest gebruikt wordt om te herinvesteren en te groeien. Groeiaandelen leveren dus over het algemeen geen tot weinig dividend op. 

Bedrijven die (meer) dividend uitkeren, zijn vaak bedrijven die al jaren een stabiele omzet en winst hebben. Dit soort bedrijven komen vaak uit bepaalde gevestigde sectoren, zoals bijvoorbeeld banken, vastgoed- en oliebedrijven. Doordat deze bedrijven weinig investeren in groei, blijft er meer winst over om uit te keren aan de aandeelhouders. De aandelen van de bedrijven die structureel dividend uitkeren, noem je dividend aandelen.

terug naar menu ↑

Verschillende soorten dividend

Hoewel dividend altijd de uitkering van een deel van de winst is, zijn er verschillende soorten (of vormen van) dividend. Hieronder bespreken we deze vormen.

Cash dividend

Cashdividend is een bedrag dat je per aandeel ontvangt als belegger. Dit bedrag wordt vaak overgemaakt op je rekening bij je bank of bij de broker waar je de aandelen hebt gekocht.

Interim dividend

Meestal keren bedrijven een keer per jaar dividend uit, maar sommige bedrijven doen dit vaker, bijvoorbeeld per kwartaal. Dit wordt interim dividend genoemd. Interimdividend is dus dividend dat meerdere keren per jaar wordt uitgekeerd. Dit worden ook wel tussentijdse dividenden genoemd. 

Stock dividend

Bij stock dividend krijgt je geen geldbedrag op je rekening gestort, maar word je als belegger uitbetaald in de vorm van aandelen. Zo kun je per x aantal aandelen een extra aandeel ontvangen.

Slotdividend

Slotdividend is het dividend dat je uitgekeerd krijgt als het dividend over een geheel jaar is vastgesteld.

Soms wordt er door bedrijven voor gekozen om een deel contant te betalen en het overige deel in aandelen. Dit noem je een aandelendividend.

terug naar menu ↑

Waarom wordt dividend uitgekeerd?

Het kan zijn dat je je nu afvraagt waarom bedrijven dividend zouden uitkeren. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo zorgt het uitkeren van dividend er aan de ene kant voor dat aandeelhouders tevreden blijven. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat dit soort bedrijven meer vermogen kunnen aantrekken. Doordat ze dividend uitkeren, zijn ze namelijk aantrekkelijker voor beleggers. Meer beleggers staat vervolgens gelijk aan meer geld.

terug naar menu ↑

Hoeveel dividend keren bedrijven uit?

Hoeveel dividend er door een bedrijf wordt uitgekeerd, is aan dat bedrijf zelf. Om aan te duiden hoeveel dividend je ontvangt, wordt gebruikgemaakt van de payout ratio. Deze ratio is de verhouding tussen de winst van het bedrijf en het dividend. Aan het percentage dat hieraan gegeven wordt, kun je zien hoeveel van de winst uitgekeerd wordt als dividend. Als dit percentage bijvoorbeeld 50% is, dan zal 50% van de winst uitgekeerd worden als dividend.

terug naar menu ↑

De beste dividend aandelen 

Hoe weet je nou wat de beste dividend aandelen zijn? Om dat te bepalen, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar het dividendrendement. Dit is de verhouding tussen de prijs van het aandeel en het uitgekeerde dividend. Houd er hierbij rekening mee dat een hoog dividendrendement niet altijd beter is. Over het algemeen wordt geadviseerd om voor een dividendrendement tussen de 2 en 5 procent te kiezen.

Naast dat je op het dividendrendement kunt letten, kun je ook naar de payout ratio kijken, oftewel het deel van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd.

terug naar menu ↑

Beste dividend aandelen Nederland

Wil je graag beleggen in Nederlandse dividend aandelen? Dan hebben we hieronder de 6 beste dividend aandelen van Nederland en het daarbij behorende dividendrendement voor je op een rijtje gezet.

 1. Ahold Delhaize – 3% 
 2. ABN AMRO – 6% 
 3. Randstad – 4%
 4. ING – 4,5%
 5. Wolters Kluwer – 1,5%
 6. KPN – 4,5%
terug naar menu ↑

Beste dividend aandelen wereldwijd

Wil je liever in aandelen van bedrijven in het buitenland investeren? Of ben je vooral nieuwsgierig naar wat nu eigenlijk de beste dividend aandelen wereldwijd zijn? Hieronder hebben we de beste dividend aandelen wereldwijd en het daarbij behorende dividend rendement voor je op een rijtje gezet:

 1. Lowe’s – 2,24%
 2. Heineken – 1,7%
 3. Coca-Cola – 3% 
 4. Procter & Gamble – 2,7% 
 5. Target – 2,7% 
 6. Realty Income – 4,78%
terug naar menu ↑

Dividend aandelen kopen

Wil je dividend aandelen kopen? Dan kun je dit doen bij een online broker. Brokers waar je dividend aandelen kunt kopen, zijn onder andere:

terug naar menu ↑

De beste dividend aandelen kopen

Als je goede dividend aandelen koopt, dan krijg je een deel van de winst van het bedrijf uitgekeerd. Wat de beste dividend aandelen zijn, is lastig te zeggen. Niemand weet dit namelijk zeker. Daarom is het belangrijk dat je zelf goed uitzoekt welke aandelen interessant zijn en waarin je zou willen investeren. Zorg er hierbij voor dat je weet wat de risico’s zijn en dat je niet meer investeert dan je kunt missen.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Hoeveel nodig om te leven van dividend?

Hoeveel je nodig hebt om te leven van dividend is afhankelijk van de manier waarop jij leeft. Aan de hand van hoeveel jij uitgeeft en nodig hebt om rond te komen, kun je berekenen hoeveel je nodig hebt om te leven van dividend.

Kan je rijk worden met dividend?

Het is mogelijk om een passief inkomen op te bouwen door middel van dividend. Wel is het belangrijk dat je voldoende kennis opdoet over investeren in dividend aandelen. Zo weet je wat wel en niet verstandig is en kun je weloverwogen keuzes maken. Het investeren in dividend aandelen is namelijk niet zonder risico’s.

Hoeveel dividend met 100000?

Hoeveel dividend je met €100.000 zult ontvangen, hangt af van welke aandelen je hebt en hoe hoog het dividendrendement is. Stel dat je een portefeuille van €100.000 hebt met een dividendrendement van 4%, dan levert dit je jaarlijks €4000 bruto aan dividend op. Dit is zo’n €333 per maand.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   enqueteplein.nl