• Online geld verdienen
  • 101 reviews
  • 162 artikelen
Beste groeiaandelen 2023 – Welke aandelen gaan stijgen?

Beste groeiaandelen 2023 – Welke aandelen gaan stijgen?

Groeiaandelen kunnen absoluut een interessante keuze zijn als je graag wilt beleggen in aandelen. Zeker als je je bij het beleggen niet blindstaart op de uitkering van dividend. Maar welke aandelen zijn nu eigenlijk groeiaandelen? En wat zijn de beste groeiaandelen van 2023? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die naar verwachting zullen gaan groeien. Dit kunnen bijvoorbeeld bekende bedrijven zijn die veel mogelijkheden hebben om uit te breiden en te ontwikkelen, maar bijvoorbeeld ook start-ups.

Bedrijven die groeiaandelen uitgeven, keren meestal geen dividend uit. Dit komt omdat de winst van het bedrijf gebruikt wordt om opnieuw te investeren in het bedrijf. Zo kan het bedrijf nog beter en sneller ontwikkelen en dus nog meer groeien.

Door groeiaandelen te kopen, profiteer je dus niet van dividend. Wel kun je een flinke winst maken, doordat de koers van de groeiaandelen kan stijgen.

terug naar menu ↑

Welke aandelen zijn groeiaandelen?

Om te bepalen welke aandelen groeiaandelen zijn, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

Check de resultaten van een bedrijf

Om te bepalen of een bedrijf groeit, kijk je naar de resultaten van dat bedrijf. Kijk bijvoorbeeld eens naar de winst van de laatste drie maanden en de winstcijfers in het verleden. Bij groei aandelen zal het bedrijf stabiele positieve inkomsten hebben of liever nog een stijgende lijn in die inkomsten.

Kijk naar de koers-winstverhouding

Een andere manier om te bepalen of je met groeiaandelen te maken hebt, is door naar de koers-winstverhouding (of P / E-ratio) van een bedrijf te kijken. Zo kun je de beurswaarde vergelijken met de winst van het bedrijf. Deel hiervoor de huidige prijs van een aandeel door de winst per aandeel en vergelijk de uitkomst met het industriegemiddelde. Groeiaandelen hebben vaak een hoog P / E-ratio in vergelijking met andere bedrijven binnen de sector.

Naast dat je op bovenstaande manieren kunt bepalen of bepaalde groeiaandelen aantrekkelijk zijn, kun je ook kijken of er een stijgende lijn in verkoopcijfers en winstgevendheid zit en hoe het zit met productlanceringen. Worden er nieuwe producten gelanceerd? Dan is de kans groot dat het bedrijf zal groeien.

Volg experts en trends

Door te kijken naar wat experts zeggen, kun je bepalen welke groei aandelen aantrekkelijk zijn. Daarbij kun je ook kijken naar trends en maatschappelijke veranderingen om te bepalen welke sector en welke bedrijven binnen die sector interessant kunnen zijn. 

terug naar menu ↑

Welke aandelen gaan het goed doen in 2023?

Aan het begin van elk jaar worden er lijstjes opgesteld waarin de (naar verwachting) beste groeiaandelen voor het komende jaar staan. Ook in 2023 worden er veel van dit soort lijstjes gepubliceerd, waaronder ook hier. Hieronder vind je in willekeurige volgorde de 5 beste groeiaandelen van 2023. 

Let op: Dit lijstje is puur informatief en geldt op geen enkele manier als aanmoediging om deze aandelen te kopen. Wij zijn dan ook niet verantwoordelijk voor eventuele verliezen. Check altijd zelf of aandelen daadwerkelijk interessant zijn, zodat je weet wat je koopt.

1. ASML

ASML is een aandeel van ASML Holdings, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van chips. Aangezien chips onmisbaar zijn geworden in veel sectoren is de omzet van ASML de afgelopen jaren ontzettend gestegen. Zelf verwacht het bedrijf zelfs dat hun omzet de komende 7 jaar met minstens 11% per jaar zal groeien. 

2. Amazon

Amazon is een grote naam met een omzet die de afgelopen 15 jaar met gemiddeld 29% per jaar steeg. Hierdoor is de koers van Amazon ook behoorlijk gestegen. Amazon investeert de winst in het bedrijf om zo te kunnen blijven groeien en ontwikkelen. Hierdoor wordt er geen dividend uitgekeerd. De verwachting is dat Amazon ook in de komende jaren flink zal blijven groeien.

3. Alphabet (Google)

Alphabet is het moederbedrijf van Google en de omzet van dit bedrijf blijft maar stijgen. Dit komt mede doordat Alphabet veel bedrijven bezit met veel groeipotentie, waaronder YouTube en Android. Er wordt verwacht dat Alphabet nog lang niet uitgegroeid is, waardoor aandelen van dit bedrijf zeker interessant kunnen zijn.

4. Meta (Facebook)

Meta is de nieuwe naam van Facebook. Dit bedrijf is bezig met het ontwikkelen van een metaverse, waardoor de inkomsten van dit bedrijf enorm zouden kunnen gaan stijgen. Meta heeft een enorm marktaandeel en de verdiensten uit bijvoorbeeld advertenties blijven jaarlijks stijgen. Sterker nog: Het bedrijf heeft de afgelopen 14 jaar een jaarlijkse stijging van maar liefst 60% doorgemaakt en die stijging is naar verwachting nog lang niet voorbij.

5. Apple

Apple is natuurlijk een van de grootste bedrijven in de technologiesector. Dit bedrijf heeft vooral in de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en naar verwachting zal dit de komende jaren niet veranderen. Doordat de winst van Apple blijft stijgen, worden deze aandelen zeker als interessante groei aandelen gezien. 

terug naar menu ↑

Welk aandeel gaat stijgen in 2023?

Van alle bovenstaande groeiaandelen wordt verwacht dat ze gaan stijgen in 2023. Vooral van ASML wordt een flinke stijging verwacht, dus dat is zeker een aandeel om in de gaten te houden. Ook de aandelen van Shell en DSM zullen naar verwachting flink stijgen.

terug naar menu ↑

Welke aandelen stijgen het hardst?

Een van de dingen die bovenstaande groeiaandelen met elkaar gemeen hebben, is dat ze de laatste jaren behoorlijk gestegen zijn. Als we over het algemeen kijken naar welke aandelen waarschijnlijk het hardst zullen stijgen in 2023, dan hebben de aandelen van ING en Unilever veel kans om flink te stijgen.

terug naar menu ↑

De beste groeiaandelen

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over groeiaandelen en een lijstje met de beste groeiaandelen van 2023 kunnen vinden. Online zijn nog veel meer lijstjes te vinden met inspiratie als het gaat om investeren in groei aandelen. Zorg ervoor dat je altijd zelf goed bekijkt welke aandelen voor jou interessant zijn en waar je jouw geld in zou willen investeren. Beleggen in groeiaandelen is, net als andere vormen van beleggen, namelijk niet zonder risico. Zorg dus dat je weet waar je aan begint en investeer nooit meer dan je kunt missen.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste aandelen voor 2023?

De beste groeiaandelen voor 2023 zijn ASML, Meta, Alphabet, Amazon en Apple. De beste andere aandelen voor 2023 zijn onder andere: LVMH, AEX Shell, Unilever PLC en Adyen.

Waar in te investeren in 2023?

Als je geld wilt investeren in 2023 dan zou je dat volgens kenners het beste kunnen doen in aandelen en ETF’s, vastgoedfondsen, obligaties of crypto. Kies als je gaat beleggen vooral voor de manier van investeren die het beste bij jou past.

Hoe vind je een groeiaandeel?

Als je online zoekt naar ‘groeiaandelen’ dan zul je veel lijstjes met goede groeiaandelen vinden. Je kunt ook de Engelse term ‘growth stocks’ gebruiken voor je zoektocht naar geschikte groeiaandelen. Daarnaast herken je groeiaandelen aan een stijgende winst en groei.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      enqueteplein.nl