• Online geld verdienen
  • 101 reviews
  • 156 artikelen
Financieel onafhankelijk zijn – Wat heb je nodig?

Financieel onafhankelijk zijn – Wat heb je nodig?

Financiële vrijheid is voor veel mensen een grote wens. Maar wat houdt financieel onafhankelijk zijn nu eigenlijk precies is? En wat heb je nodig om financieel onafhankelijk te worden? In dit artikel vertellen we je alles over financiële vrijheid en voorzien we je van een aantal handige tips.

Wat is financieel onafhankelijk zijn?

Als je financieel onafhankelijk bent, dan heb je zelf voldoende geld/inkomen om jezelf (en jouw gezin) te kunnen onderhouden. Toch betekent financiële onafhankelijkheid niet voor iedereen hetzelfde. Voor sommigen betekent het namelijk vrijheid hebben door genoeg salaris te verdienen om alles te kunnen doen wat je wilt. Voor anderen is financiële onafhankelijkheid genoeg vermogen of passief inkomen opbouwen om zo volledig te kunnen stoppen met werken, zodat je kunt genieten van je vrijheid.

terug naar menu ↑

Waarom wil je financieel vrij zijn?

Er zijn veel redenen om financieel vrij te willen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld geen stress of zorgen meer om geld willen hebben. Geen angst meer om je baan te verliezen en dan in de problemen te komen. Of om niet genoeg klanten binnen te halen, waardoor je je rekeningen niet kunt betalen. Ook de vrijheid die financiële onafhankelijkheid met zich meebrengt, is voor veel mensen een reden om dit na te streven. Als je financieel onafhankelijk bent, kun je namelijk doen wat je wilt. Zo hoef je geen veertig uur per week te werken om je huis te kunnen betalen, maar kun je bijvoorbeeld de wereld over reizen of elke dag genieten van de vrijheid die je hebt.

terug naar menu ↑

Wat is financieel vrij zijn precies?

Financieel vrij zijn houdt in dat je (passief) inkomen of vermogen genoeg is om van te leven. Hoe hoog dat inkomen of vermogen moet zijn, hangt af van wat jij nodig hebt en hoe jouw leven eruitziet. Het inkomen kun je bijvoorbeeld halen uit beleggingen of investeringen of uit het werk dat je eerder hebt verzet.

terug naar menu ↑

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Zoals we hierboven al even lieten vallen, is het geld dat nodig is om financieel onafhankelijk te zijn lang niet voor iedereen hetzelfde bedrag. In principe ga je er bij financieel vrij zijn van uit dat je genoeg geld hebt om jezelf (en je gezin) tot aan de dood te kunnen onderhouden. Om te weten hoeveel geld je nodig hebt om dat te kunnen doen, zul je een berekening moeten maken. Dit doe je zo:

1. Bereken je uitgaven

Om te weten hoeveel geld je jaarlijks nodig zult hebben om financieel vrij te kunnen zijn, dien je te weten hoeveel geld je per jaar uitgeeft. Hiervoor ga je een overzicht maken, waarop je al je uitgaven per categorie invult. Hierbij doe je er slim aan om iets te ruim te rekenen, zodat je zeker weet dat je voldoende ruimte hebt.

Tip: Online zijn verschillende websites te vinden die je kunnen helpen bij het berekenen van je uitgaven. Zo voorkom je dat je bepaalde lasten vergeet mee te rekenen.

2. Houd rekening met de stijging van prijzen

De rest van je leven uitgeven wat je nu per jaar (of per maand) kwijt bent, is helaas niet mogelijk. Dit komt doordat prijzen nu eenmaal stijgen en alles dus uiteindelijk duurder zal worden. Omdat je niet wilt dat je geld tekort komt als de prijzen oplopen, is het slim om daar nu alvast rekening mee te houden. Bereken dus ook de stijging van prijzen mee door rekening te houden met inflatie. Die ligt de laatste jaren gemiddeld rond 1 a 2% per jaar, al kunnen er uitschieters zijn.

3. Bereken het vermogen dat je nodig hebt

Om financieel vrij te zijn, is het belangrijk dat je berekent hoeveel geld je nodig hebt voor de periode dat je financieel vrij wilt zijn. Voor sommigen is dit de rest van hun leven. Voor anderen een bepaald aantal jaar. Ga dus na hoeveel jaar jij financieel vrij wilt zijn. Als het tot je dood is, maak je een schatting van het aantal jaar dat je nog zult leven. 

Stel dat je de komende 30 jaar financieel vrij wilt zijn. Dan heb je dus 30 keer jouw jaarlijkse uitgaven nodig. 

Bij het berekenen van het vermogen dat je nodig hebt, neem je uiteraard ook inkomsten mee, zoals bijvoorbeeld een pensioen. Je inkomsten kun je aftrekken van je jaarlijkse uitgaven, zodat je weet hoeveel je aan vermogen moet zien op te bouwen.

4. Bereken de inkomsten die je nodig hebt

Ben je niet van plan om nu een vermogen op te bouwen waar je straks van kunt profiteren, maar wil je financieel vrij zijn door een passief inkomen te genereren? Dan dien je te berekenen hoeveel passief inkomen je per maand of per jaar nodig hebt om rond te kunnen komen.

5. Bespaar op uitgaven

Om sneller financieel onafhankelijk te kunnen worden, kun je besparen op je uitgaven. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar je abonnementen, naar de luxe artikelen die je koopt en of je extra op je hypotheek kunt aflossen om kosten te verlagen. Door minder uit te geven, heb je ook minder vermogen of inkomen nodig.

terug naar menu ↑

Hoe snel word je financieel onafhankelijk?

Hoe snel je financieel onafhankelijk kunt worden, hangt van veel verschillende factoren af. Hoe ga je bijvoorbeeld voor het vermogen of passieve inkomen zorgen dat je nodig hebt om die financiële vrijheid te bereiken? En hoeveel geld heb je elke maand of ieder jaar nodig? Omdat dit per persoon en situatie verschilt, is het niet mogelijk om hier een antwoord op te geven. Wel zijn er online overzichten te vinden van hoeveel je moet sparen om binnen een bepaalde tijd financieel onafhankelijk te zijn. Deze zijn wel erg algemeen.

terug naar menu ↑

Financiële vrijheid

Financieel onafhankelijk of vrij zijn, is voor veel mensen iets wat ze graag zouden willen. Om dit te bereiken dien je te zorgen voor een vermogen of passief inkomen, waarmee je jezelf (en je gezin) kunt onderhouden. Vaak is het nodig om nu tijd, geld en energie te investeren, zodat je daar straks van kunt profiteren.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Wat is financieel onafhankelijk zijn?

Financieel onafhankelijk zijn betekent voldoende vermogen (of passief inkomen) hebben om jezelf (en eventueel je gezin) te kunnen onderhouden. Dit kan tot het einde van je leven zijn of voor een x aantal jaar.

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Hoeveel geld je nodig hebt om financieel vrij te zijn, kun je berekenen door te kijken naar je uitgaven. Door te berekenen hoeveel kosten je jaarlijks hebt, kun je vervolgens bepalen hoeveel geld je nodig hebt om financieel vrij te zijn.

Hoe word ik snel financieel onafhankelijk?

Snel financieel onafhankelijk worden, doe je door te investeren in een passief inkomen, door je uitgaven kritisch te bekijken en die te verlagen, en door te beleggen in zaken met een hoog rendement. Door daarnaast slim om te gaan met spaargeld, zou je snel financieel onafhankelijk kunnen worden.Afbeelding toevoegenVraag toevoegen

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      enqueteplein.nl