
Door middel van (online) deskresearch kun je data die al beschikbaar is verzamelen en analyseren om zo jouw onderzoeksvraag te beantwoorden. Zo hoef je zelf geen respondenten te benaderen met enquêtes of interviews en kun je toch de informatie verkrijgen waar jij naar op zoek bent. Dit bespaart je niet alleen een hoop tijd, maar ook een hoop geld. Wil je weten wat deskresearch precies inhoudt, wat het doel is en hoe je deskresearch uitvoert? In dit artikel lees je er alles over.
Offerte voor deskresearch
Wil jij een marktonderzoek laten uitvoeren? Zoek je een professioneel en ervaren marktonderzoekbureau? Vraag gratis een offerte aan.
Deskresearch betekenis
Deskresearch, ook wel bureauonderzoek, is een onderzoek dat je uitvoert vanachter je bureau. Tijdens het doen van deskresearch verzamel je secundaire data voor het beantwoorden van jouw onderzoeksvraag. Secundaire data is data die al beschikbaar is, zoals bijvoorbeeld interne bedrijfsgegevens, waaronder verkoopcijfers of gegevens over klanttevredenheid. Maar je kunt ook externe bronnen gebruiken voor je deskresearch, zoals statistische gegevens van bijvoorbeeld het CBS.
terug naar menu ↑Deskresearch kwalitatief onderzoek of kwantitatief onderzoek
Deskresearch kan zowel gebruikt worden voor een kwalitatief als kwantitatief onderzoek. Het verschil zit hem dan vooral in de aard van de gegevens die je verzamelt. Bij online desk research voor een kwalitatief onderzoek wordt vooral gezocht naar tekstuele data, zoals woorden en zinnen en de betekenis daarachter. Bij deskresearch waarbij je zoekt naar kwantitatieve data, verzamel je vooral cijfers en hoeveelheden.
terug naar menu ↑Wat is het doel van deskresearch?
Het doel van deskresearch is om jouw onderzoeksvraag (of onderzoeksvragen) te kunnen beantwoorden, zonder dat je daar zelf fieldresearch voor hoeft te doen. Het beantwoorden van jouw vragen doe je door de door jou verzamelde secundaire data te analyseren. Hierdoor wordt deskresearch ook wel secundair onderzoek genoemd. Deskresearch kan in verschillende situaties erg nuttig zijn. Verderop in dit artikel bespreken we uitgebreid waarom en wanneer deskresearch een toegevoegde waarde heeft.
terug naar menu ↑Het verschil tussen desk- en field research
Fieldresearch betekenis: fieldresearch (of veldonderzoek) is een onderzoeksmethode waarbij je zelf primaire data gaat verzamelen, analyseren en interpreteren. Het verschil tussen deskresearch en fieldresearch is dat deskresearch secundair onderzoek is, waarvoor je bestaande data gebruikt, en dat fieldresearch primair onderzoek is, waarbij je de data zelf gaat verzamelen.
terug naar menu ↑Deskresearch voor- en nadelen
Het voordeel van deskresearch ten opzichte van fieldresearch is dat het minder tijd en geld kost. Je hoeft immers niet zelf op pad om gegevens te verzamelen en je hoeft bijvoorbeeld geen enquêtes in elkaar te zetten of interviews af te nemen. Ook hoef je geen respondenten te selecteren en benaderen voor jouw onderzoek. Hoewel deskresearch goedkoper is dan fieldresearch en vaak minder tijd kost, is het wel goed om er rekening mee te houden dat deskresearch fieldresearch niet kan vervangen, daar geen situatie hetzelfde is.
Het nadeel van deskresearch is dat je afhankelijk bent van de informatie die beschikbaar is en of deze ook betrouwbaar is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je op zoek bent naar bepaalde interne gegevens voor het beantwoorden van jouw onderzoeksvraag, maar dat je geen toegang hebt tot die gegevens. In dat geval ben je aangewezen op externe gegevens, waarvan het de vraag is of die betrouwbaar zijn. Op het moment dat je geen toegang hebt tot de informatie die jij nodig hebt, dan kun je deze informatie in sommige gevallen inkopen. Dit zorgt dan weer voor extra kosten.
terug naar menu ↑Waarom deskresearch doen?
Het doen van fieldresearch heeft een aantal voordelen ten opzichte van deskresearch. Zo heb je bijvoorbeeld veel meer controle over de gegevens die je verzamelt en heb je meer ruimte om je te verdiepen in een bepaald onderwerp, waardoor de informatie diepgaander en dus waardevoller kan zijn. Toch zijn er ook een hoop goede redenen om deskresearch te doen. Hieronder zetten we een aantal van die redenen voor je op een rijtje.
1. Je hebt toegang tot gegevens die je zelf niet kunt verzamelen
Informatie die jij nodig hebt voor jouw onderzoek kan zo breed of uitgebreid zijn, dat het praktisch onmogelijk is om die informatie zelf te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je zoekt naar uitgebreide gegevens over de bevolking, waaronder gegevens die te maken hebben met gezondheid en welzijn of bijvoorbeeld de economie. Hiervoor kun je gebruikmaken van de database van het CBS, waardoor je wél toegang hebt tot die informatie.
2. Informatie verzamelen voor je eigen fieldresearch
Het doen van deskresearch kan een goede manier zijn om informatie te verzamelen die jou kan helpen bij het uitvoeren van fieldresearch. Met goede achtergrondinformatie kun je jouw onderzoek namelijk voorzien van vragen die doelgerichter zijn en beter aansluiten bij de doelgroep, waardoor de resultaten uit je onderzoek betrouwbaarder en vollediger zijn. Zo kunnen deskresearch en fieldresearch elkaar aanvullen en ondersteunen.
3. Het vergelijken van jouw gegevens met die van de concurrent
Als je wilt weten hoe jouw organisatie het doet ten opzichte van de concurrent, dan kun je de deskresearch van jouw interne gegevens vergelijken met de gegevens van de concurrentie. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen hoe hoog jouw omzet is in vergelijking tot jouw concurrenten en of er ergens ruimte vrij is die jij zou kunnen benutten om te groeien.
Naast bovenstaande redenen om deskresearch te doen, zijn er nog veel meer redenen te bedenken. Zo kun je door middel van deskresearch bijvoorbeeld onderzoeken of de door jou ontworpen verpakking niet te veel op bestaande verpakkingen lijkt en kun je voorkomen dat je onbewust plagiaat pleegt bij het uitbrengen van een nieuw product. Ook kun je door middel van deskresearch bijvoorbeeld bekijken hoe je jouw volgende reclamecampagne het beste zou kunnen inplannen.
terug naar menu ↑Hoe doe je deskresearch?
Wanneer je deskresearch wilt gaan uitvoeren, is het goed om een plan van aanpak te hebben. Hoe je deskresearch het beste kunt aanpakken? Hieronder geven we je vier handige tips.
1. Bedenk wat je wilt weten
Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je precies wilt weten. Dit doe je door duidelijke vragen te stellen en jouw onderzoeksvraag te ontleden. Zo weet je precies welke informatie voor jou waardevol kan zijn en kun je keywords gaan noteren voor jouw zoekopdrachten.
2. Ga op zoek naar informatie
Zodra je weet wat je wilt weten, ga je op zoek naar de informatie die je daarvoor nodig hebt. Je kunt hierbij gebruikmaken van diverse interne en externe bronnen, waaronder informatie van het CBS, maar ook jaarverslagen, data van de consumentenbond of bijvoorbeeld nieuwsartikelen.
3. Beoordeel de bron
Bij het verzamelen van secundaire data is het erg belangrijk om de bron goed te controleren. Is deze bron betrouwbaar? Het laatste wat je namelijk wilt is informatie gebruiken die niet juist blijkt te zijn.
4. Analyseer en verwerk de data
Het analyseren van de data die je hebt verzameld, is de volgende stap. Hierbij ga je kijken naar welke data bruikbaar is. De data die bruikbaar is, ga je vervolgens verwerken. Zo kun je (een deel van) de vragen beantwoorden die je hebt.
Bonustip: Bekijk een deskresearch voorbeeld
Online zijn diverse casussen te vinden die je zou kunnen doornemen om te bekijken hoe de deskresearch in die gevallen is aangepakt. Zo krijg je een beter idee van hoe deskresearch precies werkt, waar je rekening mee moet houden en hoe je jouw research kunt aanpakken.
terug naar menu ↑Deskresearch methode: Documentanalyse methode
Documentanalyse betekenis: een dataverzamelingsmethode waarbij bestaande documenten geanalyseerd worden. Bij een documentanalyse wordt gekeken naar zaken als bijvoorbeeld jaarverslagen, verslagen van vergaderingen, maar ook naar boeken, foto’s of videomateriaal om de betekenis van deze documenten opnieuw op te bouwen. Een documentanalyse (of inhoudsanalyse) is een kwalitatieve dataverzamelingsmethode.
terug naar menu ↑Deskresearch software: Marketing Information System (MIS)
Een Marketing Information System is software die zowel gebruikmaakt van interne als externe gegevens om data te verzamelen over de markt. Hierdoor is een MIS-systeem erg geschikt om bijvoorbeeld inzicht te krijgen in consumentengedrag, concurrentie en nieuwe producten op de markt. Een Marketing Information System kan ingezet worden om deskresearch eenvoudiger te maken voor organisaties. Een Marketing Information System bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder:
Interne gegevens
Interne gegevens kunnen bijvoorbeeld bestaan uit verkoopgegevens, productdatabases, financiële gegevens en de klantendatabase.
Marketing Intelligence-systeem
Dit systeem zorgt voor toegang tot data over alles wat zich binnen de markt afspeelt, waaronder bijvoorbeeld trends, nieuwe producten, prijsstrategieën van de concurrentie en voorkeuren van klanten.
Marketingonderzoek
Hierbij wordt primaire of secundaire data systematisch verzameld, geordend, geanalyseerd en geïnterpreteerd om oplossingen voor marketinguitdagingen te vinden.
Ondersteuningssysteem voor marketingbeslissingen
Het ondersteuningssysteem voor marketingbeslissingen bestaat uit verschillende softwarepakketten die door marketeers gebruikt kunnen worden om de al verzamelde data te onderzoeken om zo betere marketingbeslissingen te kunnen maken.
terug naar menu ↑Offerte voor jouw onderzoek aanvragen
Wil je tijd besparen en zeker weten dat de resultaten uit jouw onderzoek betrouwbaar en bruikbaar zijn? Dan zou je jouw onderzoek kunnen laten uitvoeren door een professioneel onderzoeksbureau. Een onderzoeksbureau kijkt aan de hand van jouw onderzoeksvraag met je mee naar de beste methoden om de informatie te achterhalen die jij nodig hebt. Door de ervaring die de meeste onderzoeksbureaus hebben, gebeurt dit veel efficiënter en nauwkeuriger dan wanneer je het zelf doet. Wil je weten wat een onderzoeksbureau voor jou kan doen? Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan.