• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 162 artikelen
Top 10 donatie sites – Online geld inzamelen

Top 10 donatie sites – Online geld inzamelen

Wil jij graag geld inzamelen voor een goed doel of geld inzamelen voor iemand die het hard nodig heeft? Dan zou je dat kunnen doen door middel van crowdfunding. Door een inzamelingsactie te starten op een website waarop mensen geld kunnen doneren, kun je gemakkelijk geld inzamelen via internet. Wil je weten hoe crowdfunding voor een goed doel of voor een persoon precies werkt en welke donatie sites je het beste kunt gebruiken? In dit artikel lees je er alles over.

Geld inzamelen via internet

Steeds meer dingen spelen zich online af. Ook voor het inzamelen van geld kun je terecht op het internet. Dit betekent dat je niet meer langs deuren hoeft om bijvoorbeeld lege statiegeldflessen op te halen of met een collectebus rond hoeft te gaan, omdat je ook heel gemakkelijk geld kunt inzamelen via internet. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van crowdfunding. Zo kunnen mensen geld doneren voor het doel naar jouw keuze.

terug naar menu ↑

Crowdfunding voor een goed doel

Wil je graag geld inzamelen voor een goed doel? Dan kun je dit door middel van crowdfunding doen. Een inzamelingsactie starten doe je op een platform dat daarvoor geschikt is. Verderop in dit artikel bespreken we welke inzamelingssites tot de beste goede doelen websites behoren en noemen we verschillende ideeën om geld in te zamelen voor een goed doel.

terug naar menu ↑

Goed doel kiezen

Wil je graag geld inzamelen, maar weet je niet goed voor welk goede doel je moet kiezen? Dan zijn er een aantal dingen die je bij die keuze kunnen helpen. Allereerst is het handig om te bepalen wat het is dat jij belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld geld inzamelen voor ‘natuur en milieu’ of liever voor ‘internationale hulp en mensenrechten’? Op goededoelen.nl/doel vind je een handig overzicht van alle goede doelen. Zo kun je gemakkelijk een goed doel kiezen dat bij jou past. 

terug naar menu ↑

Geld doneren aan een goed doel

Ook wanneer je geld wilt doneren aan een goed doel, kun je gebruikmaken van goededoelen.nl om het goede doel te vinden waar jij graag geld aan zou willen schenken. Uiteraard kun je ook zelf op zoek gaan naar een lopende inzamelingsactie op een donatie website. Weet je niet hoeveel geld je moet doneren? Bepaal dan vooral hoeveel je wilt en kunt missen. Zo kun je met een goed gevoel geld doneren en voorkom je dat je meer uitgeeft dan je werkelijk hebt.

terug naar menu ↑

10 beste goede doelen websites

Wil je weten welke inzamelingswebsites behoren tot de beste goede doelen websites van dit moment? Hieronder hebben we de 10 best scorende goede doelen sites voor je op een rijtje gezet. Zo kun je gemakkelijk bepalen welke website het beste bij jouw doel past.

terug naar menu ↑

1. Whydonate

Whydonate.nl is een website waarop je geld in kunt zamelen voor een goed doel of een particulier doel. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om geld in te zamelen voor een dure operatie, een stichting of een ander goed doel. Een inzamelingsactie start je gemakkelijk door je aan te melden op de website en vervolgens een inzamelingsactie aan te maken. Nadat je de inzamelingsactie hebt aangemaakt, kun je deze delen via bijvoorbeeld social media, e-mail en WhatsApp. De donaties worden vervolgens maandelijks op je bankrekening gestort. Whydonate is gratis en rekent geen platformkosten, aanmeldkosten of maandelijkse kosten.

terug naar menu ↑

2. Voordekunst 

Voordekunst.nl is een platform waarop je geld kunt inzamelen voor, of geld kunt doneren aan, projecten in de creatieve sector. Op dit platform kun je bijvoorbeeld geld ophalen voor het maken van een album, het bekostigen van een film of het publiceren van een boek. Wil je een inzamelingsactie starten op dit platform? Dan kun je jouw project op de website aanmelden. Het platform biedt zelfs een workshop om je te helpen met het opzetten van je crowdfundingsactie. Na het aanmelden van jouw project wordt deze beoordeeld, waarna je binnen 2 werkdagen bericht krijgt. Het plaatsen van een inzamelingsactie op voordekunst.nl kost je €100,- en 7% van een succesvolle financiering gaat naar het platform.

terug naar menu ↑

3. Ulule

Ulule is een platform dat zich voornamelijk richt op creatieve makers. Op dit platform kun je bijvoorbeeld geld inzamelen voor het financieren van een musical, een nieuw product of het maken van een film of een muziekalbum. Wil je een project starten op Ulule? Dan kun je via de website een voorstel indienen. Het team van Ulule zal het voorstel vervolgens bekijken en beslissen of het project wel of niet in aanmerking komt om op het platform geplaatst te worden. Wordt de doelstelling van jouw project behaald? Dan betaal je een commissie aan Ulule van 4,17% tot 6,67%, afhankelijk van hoe de bedragen zijn ingezameld.

terug naar menu ↑

4. Kentaa

Kentaa is een platform voor fondsenwerving waarvan honderden organisaties gebruikmaken. Op Kentaa.com kun je niet alleen een crowdfunding aanmaken, maar ook een fundraising starten of mensen aansporen om een sponsoractie te bedenken en te starten om jouw doel te steunen. Kentaa is er onder andere voor goede doelen, gezondheidsfondsen en clubs & verenigingen. Bij Kentaa krijg je niet te maken met opstartkosten of maandelijkse kosten. Wel betaal je een bepaald bedrag per transactie, variërend van €0,12 tot €0,47. De precieze kosten zijn afhankelijk van de betaalmethode.

terug naar menu ↑

5. Pifworld

Pif staat voor Pay It Forward en is een platform voor non-profit organisaties (stichtingen, verenigingen en sociaal ondernemers). Op het platform kun je een inzamelingsactie aanmaken waar mensen vervolgens eenmalig of maandelijks geld aan kunnen doneren. Ook kun je een eigen omgeving aanmaken, waarin je projecten en events kunt toevoegen, vacatures kunt plaatsen en actiepagina’s kunt aanmaken. Het aanmaken van een inzamelingsactie doe je gemakkelijk via de website. Bij Pifworld worden kosten gerekend voor transacties. Die kosten verschillen per betalingsmethode. 

terug naar menu ↑

6. 1%Club

1%Club is een platform waarop je geld kunt ophalen voor of doneren aan goede ideeën die bijdragen aan een betere omgeving en wereld. Zo kun je bijvoorbeeld geld ophalen voor een goed doel, een project voor scholing in het buitenland steunen of geld ophalen om een aanpassing te bekostigen die nodig is om iemand met een beperking zoveel mogelijk vrijheid of plezier te geven. Een initiatief starten op dit platform kan gemakkelijk via de website. Het team helpt je vervolgens om je campagne voor te bereiden. Het starten van een campagne is gratis. Als de campagne succesvol is, betaal je 5% van het opgehaalde bedrag aan het platform.

terug naar menu ↑

7. Doneeractie

Op Doneeractie.nl kun je geld inzamelen voor een goed doel, voor jezelf of een ander, of bijvoorbeeld voor een vereniging. Zo kun je bijvoorbeeld geld inzamelen voor mensen die na een woningbrand alles kwijt zijn geraakt, voor een hulphond voor iemand die dat nodig heeft, of bijvoorbeeld voor het betalen van medische kosten. Om geld in te zamelen via dit platform kun je gratis een account aanmaken en vervolgens een actie starten. Je inzamelingsactie kun je vervolgens online delen. Doneeractie houdt 6% commissie + €0,85 per donatie in.

terug naar menu ↑

8. GoFundMe

GoFundMe is een platform waarop iedereen een inzamelingsactie aan kan maken. Bijvoorbeeld voor het bekostigen van bepaalde medische hulp, voor het verenigen van families of voor het realiseren van bijvoorbeeld een film of documentaire. Via de website kun je gemakkelijk en gratis een campagne starten en die vervolgens online delen. GoFundMe rekent 2,9% + €0,25 per donatie, waarmee zij onder andere veilige overboekingen van donaties mogelijk maken.

terug naar menu ↑

9. Geef

Geef.nl is een platform waarop je geld kunt ophalen of een donatie kunt maken voor particulieren en goede doelen. Zo kun je bijvoorbeeld geld ophalen voor het aflossen van een schuld, voor medische zorg of bijvoorbeeld voor een project in het buitenland. Dit kun je onder andere doen door middel van een online collecte of sponsoring. Via de website kun je gemakkelijk een Geefactie starten en die vervolgens online delen. Geef.nl is gratis te gebruiken. Wel wordt er geld ingehouden op donaties. Gemiddeld gaat 98,5% van iedere donatie naar het gekozen doel.

terug naar menu ↑

10. Steunactie

Steunactie.nl is een platform om geld in te zamelen voor welk doel dan ook. Bijvoorbeeld voor een goed doel, voor iemand die steun nodig heeft of voor je eigen wens of doel. Een actie aanmaken doe je simpel via de website. Hiervoor is een account nodig. Na het aanmaken van je actie kun je deze online delen. Het gebruik van het platform is geheel gratis. Wel worden er kosten in rekening gebracht bij geslaagde donaties. Deze kosten bedragen 5% platformkosten + €0,50 transactiekosten per donatie.

terug naar menu ↑

Ideeën om geld in te zamelen voor goed doel

Naast dat je door middel van online donaties geld kunt inzamelen voor een goed doel, zijn er natuurlijk ook andere manieren. Bijvoorbeeld de volgende acties voor geld inzamelen:

 • Krasboekjes verkopen
 • Loten verkopen voor een loterij
 • Verkopen van producten of eten en drinken
 • (online) Veiling organiseren
 • Sponsors zoeken
 • Klusjes doen in ruil voor een donatie
 • Benefietevenement organiseren
 • Met een collectebus rondgaan
 • Een sponsorloop (of andere activiteit) organiseren
 • Organiseer een kofferbakmarkt
 • Vraag een donatie voor een goed doel voor je verjaardag (bijvoorbeeld via social media)
 • Organiseer een bingo
We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   enqueteplein.nl