• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 151 artikelen
Wanneer vindt de uitbetaling van de belastingteruggave in 2023 plaats?

Wanneer vindt de uitbetaling van de belastingteruggave in 2023 plaats?

Voor 1 mei moest jij jouw inkomstenbelasting aangifte hebben gedaan bij de Belastingdienst. Op basis van die aangifte bepaalt de Belastingdienst of en hoeveel geld je terugkrijgt van de belasting. Het kan ook voorkomen dat je juist belasting terug moet betalen. In dat geval vind je het natuurlijk niet zo erg als het wat langer duurt voordat je moet betalen. Maar als je geld terugkrijgt van de Belastingdienst, dan wil je vast wel weten wanneer je dit bedrag kunt verwachten. In dit artikel vertellen we je wanneer de uitbetaling van de belastingteruggave in 2023 plaatsvindt!

Wanneer vindt de uitbetaling van de belastingteruggave plaats in 2023? 

Een aantal factoren die hier belangrijk voor zijn: 

 • Hoe eerder jij je aangifte indient, hoe eerder jij een eventuele terugbetaling ontvangt. 
 • Er is GEEN vaste datum waarop belastingteruggave wordt uitbetaald, ook niet in 2023. 
 • Je aangifte moet tussen 1 maart en 1 mei ingediend worden. In sommige gevallen kun je uitstel vragen. Doe je dit niet en ben je te laat, dan krijg je een boete. 
 • Heb je op 1 april je aangifte ingediend, dan krijg je uiterlijk 1 juli bericht hoeveel geld je terugkrijgt of moet betalen. De teruggave wordt dan in de meeste gevallen binnen 5 werkdagen uitbetaald. 
 • Vraag je uitstel voor de aangifte? Dan krijg je dus ook later je geld terug. 
 • De Belastingdienst streeft ernaar om altijd binnen 3 maanden na ontvangst van de aangifte het geld te storten. 

Wanneer je precies je belastingteruggave uitbetaald krijgt, is ieder jaar anders. Dat komt doordat het van een aantal factoren afhankelijk is. Ten eerste hangt dit natuurlijk af van wanneer jij jouw aangifte hebt gedaan. Het is mogelijk om je belastingaangifte te doen tussen 1 maart en 1 mei, dus je hebt twee maanden de tijd. Voor mensen die in loondienst werken is dit vaak een redelijk simpele taak, maar als je ZZP’er bent of een eigen bedrijf hebt, kan dit wat ingewikkelder liggen. Vaak is het dan ook fijner om wat langer te wachten met het indienen van de aangifte, aangezien ondernemers en ZZP’ers vaak belasting terug moeten betalen. 

terug naar menu ↑

Wanneer krijg je belastinggeld terug?

Maar wanneer krijg je nu eigenlijk belastingteruggave en wanneer moet je juist betalen aan de Belastingdienst naar aanleiding van je aangifte? Als je in een jaar meer belasting hebt betaald dan nodig. Gevallen waarin je grote kans hebt op belastingteruggave zijn de volgende: 

 • Als je studeert en een bijbaan hebt.
 • Als je afgestudeerd bent in het jaar waarover je aangifte doet en daarna bent gaan werken.
 • Als je in het jaar waarover je aangifte doet de AOW-leeftijd bereikt hebt.
 • Als je recht hebt op één of meerdere heffingskortingen. 
 • Als je gebruik mag maken van één of meerdere aftrekposten, zoals hypotheekrenteaftrek, betaalde lijfrentepremies of specifieke ziektekosten. 
terug naar menu ↑

Uitstel aanvragen bij de Belastingdienst

Als je uitstel wil voor het indienen van je inkomstenbelasting aangifte, dan moet je dit bij de Belastingdienst aanvragen. Je krijgt per brief of mail een uitnodiging om aangifte te doen voor 1 mei. Als dit niet gaat lukken, kun je uitstel vragen tot 1 september, je hebt dan dus vier maanden langer de tijd. Wil je uitstel, dan moet je dat wel voor 1 mei aanvragen, anders ben je te laat en krijg je alsnog een boete. Je kunt uitstel aanvragen door te bellen met de Belastingtelefoon op het nummer 0800-0543. Hiervoor heb jij jouw BSN-nummer nodig. Je krijgt namelijk niemand aan de telefoon, maar doorloopt een keuzemenu waarbij je jouw BSN-nummer in moet toetsen. Je krijgt alleen officieel uitstel als je hier een bevestiging van hebt gekregen vanuit de Belastingdienst, schriftelijk of via jouw DigiD. Krijg je geen brief met een uitnodiging om voor 1 mei aangifte te doen? Dan kun jij 5 jaar doen over het indienen van de aangifte over afgelopen jaar. 

Uitstel vragen doe je dus als volgt: 

 • Je belt VOOR 1 mei de Belastingtelefoon op nummer 0800–0543
 • Je toetst hier je BSN nummer in, zodat de Belastingdienst weet over wie het gaat 
 • Je krijgt schriftelijk of via jouw DigiD een bevestiging van uitstel
 • Je hebt tot 1 september om jouw aangifte in te dienen 
terug naar menu ↑

Zelf je teruggave berekenen

Je hoeft in principe niet zelf te berekenen wat je teruggave gaat zijn, dit doet de Belastingdienst voor je nadat jij jouw aangifte in hebt gediend. Wil je graag alvast een schatting van wat je terugkrijgt of wat je moet betalen? Als je inlogt bij de Belastingdienst kun je in het overzicht al een schatting zien op basis van je aangifte. Dit bedrag is pas definitief als je het per brief ontvangt van de Belastingdienst. 

terug naar menu ↑

Wanneer moet je toeslagen aanvragen?

Wil je huurtoeslag, zorgtoeslag of een kindgebonden budget aanvragen voor het afgelopen jaar, doe dit dan voor 1 september. Ook als je gewoon voor 1 mei je inkomstenbelasting aangifte hebt ingediend. Je hoeft dus geen uitstel aan te vragen voor het indienen van je aangifte als je nog niet voor 1 mei jouw toeslagen kunt aanvragen. Geef alleen aan dat je meer tijd nodig hebt voor het aanvragen van de toeslagen. 

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Welke maand wordt belastingteruggave gestort?

Dit is afhankelijk van wanneer jij jouw aangifte hebt gedaan. In de meeste gevallen krijg je ongeveer twee maanden na het indienen van jouw aangifte het geld terug.

Hoe lang na belastingaangifte geld terug 2023?

De Belastingdienst streeft ernaar om binnen 3 maanden na het indienen van je aangifte het belastinggeld terug te storten.

Hoe lang duurt het als je belastinggeld terug krijgt?

Dat is afhankelijk van wanneer jij jouw aangifte doet. In de meeste gevallen krijg je zo’n twee maanden na het indienen van de aangifte een brief met het definitieve bedrag dat je terugkrijgt en wordt dit vervolgens binnen vijf werkdagen gestort.

Hoe lang duurt belastingteruggave na 1 april?

Als je op 1 april je aangifte indient, krijg je uiterlijk 1 juli een brief met het definitieve bedrag dat je terugkrijgt. Dit wordt vervolgens binnen 5 werkdagen op je rekening gestort. 

2 Opmerkingen
 1. Ik had graag eerder mijn teruggave willen hebben ivm vacantie

 2. ik heb op 28 maart mijn belasting formulieren opgestuurd en hen tot nu toe nog niets gehoord is er hier een antwoord op.met vriendelijke groet

  Laat een reactie achter

  enqueteplein.nl