• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 151 artikelen
50/30/20-regel: Meer geld overhouden door op deze manier te budgetteren

50/30/20-regel: Meer geld overhouden door op deze manier te budgetteren

Veel Nederlanders vinden het lastig om maandelijks genoeg geld over te houden. De afgelopen jaren zijn de kosten van producten en diensten steeds verder gestegen, terwijl ons inkomen nog vrijwel gelijk is. Het is hierdoor des te belangrijker om goed te budgetteren. Dat kan door middel van de 50/30/20-regel. Deze regel wordt door veel budgetcoaches en financieel adviseurs aangeraden en gebruikt. Hieronder lees je wat het is en hoe je de 50/30/20-regel zelf kunt gebruiken.

Wat is de 50/30/20-regel?

De 50/30/20-regel is een methode om succesvol te budgetteren en iedere maand beter met je geld om te gaan. Volgens deze regel geef je 50% van je maandelijkse inkomen uit aan noodzakelijke uitgaven, zoals hypotheek/huur, energie, voeding, etc. Je geeft 30% van het inkomen uit aan persoonlijke uitgaven. Hiertoe behoren cadeaus, vakanties, ontspanning, etc. De overige 20% geef je uit aan sparen en beleggen. 

Door de 50/30/20-regel te volgen kun je meer evenwicht binnen je uitgaven creëren en is het makkelijker om financiële doelstellingen te behalen. Deze methode is ideaal voor iedereen die het lastig vindt om met geld om te gaan of simpelweg meer wilt sparen.

terug naar menu ↑

Hoeveel geld heb je per maand nodig om te leven?

Hoeveel geld je maandelijks nodig hebt om te leven is afhankelijk van je leefstijl. Het is belangrijk om niet meer uit te geven dan er binnenkomt. Het volgen van de 50/30/20-regel kan hierbij helpen. Stel dat je maandelijks €2500 verdient, zou je volgens de 50/30/20-regel €1250 aan noodzakelijkheden uitgeven. Verdien je €3000 per maand? Dan heb je €1500 per maand nodig om te leven.

Bovenstaande situatie is natuurlijk het schoolvoorbeeld. Kijken we naar de gemiddelde Nederlandse huishoudens, zien we dat je zeker €1250 per maand nodig hebt om te kunnen leven. Hiermee kun je slechts de minimale vaste lasten betalen, zoals huur, boodschappen, verzekeringen en belastingen.

Je kunt de 50/30/20-regel ook omgedraaid gebruiken. Kijk eens hoeveel geld jij maandelijks uitgeeft aan noodzakelijkheden. Vervolgens verdubbel je dit bedrag en kom je uit op het maandelijkse inkomen dat je volgens de 50/30/20-regel zou moeten verdienen.

35.000 euro per jaar

Volgens het CBS gaf een gemiddeld Nederlands huishouden in 2020 ruim €35.000 uit. Dat komt neer op een maandelijkse uitgave van €2917. Zeker 33% van de uitgaven ging op aan woonlasten, water, gas en energie. Ook blijkt dat 20% wordt uitgegeven aan eten, drinken en genotmiddelen. Onder deze genotmiddelen behoren ook alcohol en tabak.

Door de hoge inflatie liggen de uitgaven van Nederlandse huishoudens in 2022 en 2023 waarschijnlijk nog een stuk hoger. Vooral gas en energie is fors duurder geworden, waardoor we steeds meer aan vaste lasten kwijt zijn.

terug naar menu ↑

Hoeveel geld hou je over na vaste lasten?

De hoogte van je inkomen bepaalt hoeveel geld je na de vaste lasten overhoudt. Het is belangrijk om maandelijks het dubbele bedrag van de vaste lasten over te houden. Geef je €1250 aan vaste lasten uit? Zorg er dan voor dat je nog €1250 overhoudt. Hiervan besteed je 30% aan persoonlijke behoeften en 20% aan sparen en beleggingen.

terug naar menu ↑

Hoeveel procent van je salaris moet je sparen?

Er is geen percentage dat bij iedereen van toepassing is. Volgens de 50/30/20-regel zou je zeker 20% van je maandelijkse inkomen moeten sparen. Het is natuurlijk nóg beter om meer geld te sparen of te beleggen.

Wanneer je meer geld op je bankrekening hebt staan ben je minder afhankelijk van je maandelijkse inkomen. Stel dat je geen spaargeld hebt en je jouw baan verliest, kun je jezelf niet meer in je basisbehoeften voorzien. Verlies je jouw baan en heb je veel geld op je spaarrekening staan? Dan kun je in ieder geval je vaste lasten betalen zonder in de problemen te komen.

Daarnaast is het belangrijk om te sparen en beleggen voor ons pensioen. Wanneer we met pensioen gaan, ontvangen we alleen een AOW-uitkering. Van deze uitkering kun je vaak niet alle vaste lasten betalen. Daarom is het belangrijk om genoeg spaargeld te hebben. Je bent dan niet volledig afhankelijk van de AOW-uitkering en kunt jezelf volledig blijven voorzien.

terug naar menu ↑

Hoe verdeel je je salaris?

Volgens veel budgetcoaches en financieel adviseurs kun je je salaris het beste volgens de 50/30/20-regel verdelen:

 • 50% van het inkomen gaat naar vaste lasten
 • 30% van het inkomen gaat naar persoonlijke uitgaven
 • 20% van het inkomen gaat naar sparen en beleggen
terug naar menu ↑

Conclusie

Door de 50/30/20-regel te volgen zorg je ervoor dat je jouw inkomen aan de juiste dingen uitgeeft. Het grootste gedeelte (50%) gaat naar uitgaven die noodzakelijk zijn om te leven. Vervolgens gaat 30% naar persoonlijke uitgaven en gaat 20% naar een spaar- of beleggingsrekening.

Je kunt de 50/30/20-regel ook gebruiken om te bepalen hoeveel geld je maandelijks nodig hebt. Tel je maandelijkse vaste lasten op en verdubbel dit bedrag om te zien hoeveel je minimaal nodig hebt. Dit bedrag kun je gebruiken om naartoe te werken. Verdien je nog niet genoeg met je huidige fulltime baan? Dan zou je nog een bijbaan kunnen nemen om maandelijks extra geld te verdienen.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Hoeveel leefgeld heb je per maand nodig?

In Nederland heb je gemiddeld minimaal €1250 leefgeld per maand nodig. Hiermee kun je de belangrijkste vaste lasten betalen, waaronder huur, verzekeringen, boodschappen en energie.

Wat zijn de gemiddelde vaste lasten per maand?

De gemiddelde vaste lasten per maand bedragen zo’n €1250, afhankelijk van de leefstijl. Tot de vaste lasten behoren de hypotheek of huur, energie, water, boodschappen, verzekeringen en belastingen.

Wat is een normaal percentage om te sparen?

Volgens de 50/30/20-regel is het belangrijk om minimaal 20% van het inkomen te sparen of beleggen. Door minimaal 20% te sparen bouw je aan een betere financiële toekomst en word je minder afhankelijk van je maandelijkse inkomen.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   enqueteplein.nl