• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 162 artikelen
Beste huishoudboekje (2023) – De beste apps en tips

Beste huishoudboekje (2023) – De beste apps en tips

Wil je graag een huishoudboekje bij gaan houden, zodat je duidelijk kunt zien hoe jouw financiële situatie ervoor staat en waar je eventueel verbeteringen zou kunnen aanbrengen? Dan kan het gebruik van een digitaal huishoudboekje een slimme oplossing zijn. Wil je weten wat het beste huishoudboekje van 2023 is en ben je op zoek naar handige apps en tips om een huishoudboekje bij te houden? Lees dan snel verder.

Wat is een huishoudboekje?

Een huishoudboekje is een document waarin je bijhoudt welke inkomsten er maandelijks binnenkomen en welke uitgaven er weer uit gaan. Zo heb je een duidelijk overzicht van jouw financiële situatie en kun je in een oogopslag zien hoe je die eventueel zou kunnen verbeteren. Een huishoudboekje is daarnaast een goede manier om te bepalen hoe je zou kunnen besparen, omdat je direct kunt zien waar onnodig veel geld naartoe gaat.

Vroeger was een huishoudboekje een schrift of notitieboekje waarin mensen met de hand al hun inkomsten en uitgaven schreven. Natuurlijk kun je nog steeds op die manier een huishoudboekje bijhouden, maar tegenwoordig bestaan er ook andere opties, waaronder superhandige apps.

terug naar menu ↑

Hoe maak ik zelf een huishoudboekje?

Als je graag zelf een huishoudboekje wilt maken, dan kun je daarvoor een schrift of notitieboekje gebruiken, maar ook een kladblok volstaat prima. Werk je liever digitaal? Dan kun je gebruikmaken van een programma als Excel. Daarnaast zijn er verschillende apps en online tools beschikbaar en ook banken bieden tegenwoordig vaak handige digitale huishoudboekjes. Kies vooral voor een optie die voor jou prettig werkt.

terug naar menu ↑

Wat moet er in een huishoudboekje?

Zodra je weet hoe je je kasboekje wilt maken, is het tijd om aan de slag te gaan. Allereest ga je al je inkomsten verzamelen. Hieronder vallen niet alleen inkomsten uit werk, maar bijvoorbeeld ook uit toeslagen, alimentatie, kinderbijslag en reiskostenvergoeding. Al deze inkomsten plaats je onder het kopje ‘Inkomsten’.

Vervolgens ga je kijken naar je uitgaven. Deze kun je in verschillende categorieën onderverdelen, wat het overzichtelijk houdt. Zo kun je de kosten bijvoorbeeld onderverdelen in:

 • Woonlasten: Kosten voor onder andere de huur of hypotheek, energie, gas, water en gemeentelijke belastingen.
 • Vervoer: Brandstofkosten, wegenbelasting, parkeerkosten, openbaar vervoer, autoverzekering, onderhoud.
 • Huishouden: Boodschappen, geldopnames, abonnementen op kranten of tijdschriften, persoonlijke verzorging, goede doelen, huishoudelijke hulp.
 • Connectiviteit: Abonnementen voor tv, internet, mobiele telefoon.
 • Verzekeringen: Woonhuisverzekering, reisverzekering, uitvaartverzekering.

Je kunt zelf bepalen hoe specifiek je de categorieën maakt en hoe je ze onderverdeeld. Zoek vooral naar een manier die voor jou fijn en overzichtelijk is.

terug naar menu ↑

Wat kun je met een huishoudboekje zien?

Zodra je alle inkomsten en uitgaven op een rijtje hebt gezet, kun je gaan bekijken hoeveel geld je aan bepaalde zaken uitgeeft en of dat minder zou kunnen. Aan de hand van de resultaten kun je bepalen of je verbeteringen wilt/moet aanbrengen of niet. Als je bijvoorbeeld graag zou willen besparen, dan kun je duidelijk bepalen waarop je dat wilt doen. Ook kun je gemakkelijk zien hoeveel geld je per maand zou kunnen sparen.

Tip: Een handige tool om te gebruiken is het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. Daar krijg je tips over besparen en zie je hoe jij het financieel gezien doet in vergelijking tot anderen. 

terug naar menu ↑

Welke app voor huishoudboekje? De beste 3 apps

Tegenwoordig zijn haast overal apps voor, dus ook voor het bijhouden van een huishoudboekje. Zo bieden veel banken een speciale app, waaronder ABN AMRO, ASN en Rabobank. Het fijne aan een app van je bank gebruiken, is dat alle gegevens van je bankrekening automatisch verwerkt worden.

Er zijn ook andere huishoudboekje apps beschikbaar. Om je te laten zien welke van die apps tot de beste behoren, hebben we hieronder 3 huishoudboekje apps voor je op een rijtje gezet. In willekeurige volgorde:

terug naar menu ↑

iBilly

iBilly is een app die gratis te gebruiken is. Je kunt de app koppelen aan je rekeningnummer, waardoor je direct inzicht in jouw inkomsten en uitgaven krijgt. Wat prettig is, is dat de app zelf bepaalt onder welke categorie bepaalde uitgaven vallen, wat een hoop werk scheelt. 

Met de iBilly app kun je ook budgetten instellen per categorie. Zo kun je jezelf een handje helpen om te besparen op bepaalde uitgaven. In de app kun je vervolgens duidelijk zien hoeveel je nog uit kunt geven. Ook is het mogelijk om spaardoelen in te stellen.

Naast de gratis versie van de iBilly app was er voorheen ook een betaald abonnement beschikbaar van €1,99 per maand, waarmee je meer mogelijkheden hebt. De betaalde versie is nu blijvend gratis.

terug naar menu ↑

Dyme

Dyme is een Nederlandse app, waarmee je een koppeling kunt maken met alle Nederlandse banken. Dit is fijn, want zo worden al jouw inkomsten en uitgaven automatisch ingevoerd en onderverdeeld in verschillende categorieën. Daarnaast kan de app je helpen om een overstap naar een goedkoper abonnement of een goedkopere verzekering te regelen, waardoor je geld kunt besparen.

In de basis is Dyme een gratis app, al zijn er ook betaalde abonnementen beschikbaar. Deze abonnementen kosten €44,99 per jaar (Silver) of €54,99 (Gold). Met de betaalde versies kun je bijvoorbeeld gratis ongewenste abonnementen opzeggen en je eigen categorieën aanmaken.

terug naar menu ↑

Budgetbeheer, Geld tracker

De app Budgetbeheer, Geld tracker is een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke app, waarin je zelf categorieën kunt aanpassen en toevoegen. Op die manier kun je gemakkelijk zelf bepalen hoe je je inkomsten en uitgaven wilt onderverdelen.

In het dashboard zie je een overzicht van je inkomsten, uitgaven en het saldo op je bankrekening. Zo heb je een duidelijk overzicht van jouw financiële situatie. Daarnaast kun je duidelijk zien waar je het meest aan hebt uitgegeven en waarop je zou kunnen besparen.

Deze huishoudboekje app is gratis te gebruiken, al gaat dat wel gepaard met reclame.

terug naar menu ↑

Wat is het beste huishoudboekje?

Wat het beste huishoudboekje is, is iets persoonlijks. Wat voor de een heel prettig werkt, kan een ander vreselijk vinden. Daarom is het aan te raden om zelf op zoek te gaan naar een manier van een huishoudboekje bijhouden die bij jou past. Bovenstaande apps kunnen daarbij helpen. Hoewel de apps allemaal goed zijn, scoort iBilly het beste.

terug naar menu ↑

Gratis huishoudboekje downloaden in Excel

Wil je meer inzicht in jouw financiële situatie en besparingskansen ontdekken? Download dan ons huishoudboekje nu gratis in Excel en breng jouw financiën in kaart!

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Wat is een goede app om je uitgaven bij te houden?

Er zijn verschillende apps waarmee je jouw uitgaven kunt bijhouden, waaronder de apps van verschillende Nederlandse banken. Ook de apps iBilly, Budgetbeheer – Geld tracker en Dyme kunnen je helpen bij het bijhouden van je uitgaven.

Wat is een goede huishoudboekje app?

Er zijn veel verschillende huishoudboekje apps beschikbaar. De apps die het beste scoren zijn onder andere iBilly, Dyme, Budgetbeheer – Geld tracker en WieBetaaltWat.

Welk digitaal huishoudboekje kan ik gebruiken?

Als je een digitaal huishoudboekje wilt gebruiken, heb je veel opties. Goede opties zijn onder andere: Dyme, BankTrans, Kasboek.nl en Mijn Geldzaken. Bekijk vooral zelf welk digitaal huishoudboekje het beste voor jou werkt.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   enqueteplein.nl