• Online geld verdienen
 • 93 reviews
 • 97 artikelen
Hoeveel spaargeld mag je hebben (2021)?

Hoeveel spaargeld mag je hebben (2021)?

Spaargeld hebben is slim, want als er iets kapotgaat of je een onverwachte uitgave moet doen, heb je het achter de hand. Daarnaast is spaargeld natuurlijk bij uitstek geschikt om uit te geven aan dingen die jij leuk vindt of graag wilt hebben. Zoals die prachtige reis die je graag zou willen maken, het halen van je (motor)rijbewijs of het kopen van een nieuwe auto of een huis. Maar hoeveel spaargeld mag je eigenlijk hebben? En hoeveel spaargeld mag je belastingvrij hebben? In dit artikel lees je er alles over.

Een eindeloze hoeveelheid spaargeld

In principe mag je natuurlijk zoveel spaargeld hebben als jij wilt. Er zijn geen regels die jou verbieden om meer dan een bepaald bedrag aan spaargeld te hebben. Wel is het goed om te weten dat je boven een bepaald spaarbedrag rekening moet houden met bepaalde zaken. Zo is het onderbrengen van meer dan €100.000 op één bankrekening niet handig, omdat het depositogarantiestelsel (dat wat je maximaal vergoed krijgt als de bank failliet gaat) maximaal €100.000 is. Heb je meer spaargeld dan dat? Dan kun je het beter bij verschillende banken onderbrengen. 

Ook is het handig om er rekening mee te houden dat je over een hoog bedrag aan spaargeld belasting moet betalen, dat je te maken kunt krijgen met een negatieve spaarrente en dat je recht op bijvoorbeeld zorgtoeslag kan komen te vervangen.

terug naar menu ↑

Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?

In Nederland bestaat er zoiets als een heffingsvrij vermogen. Dit houdt in dat je een bepaald vermogen mag hebben waarover je geen belasting hoeft te betalen. Komt jouw vermogen boven die heffingsgrens uit? Dan ga je daar belasting over betalen. Hoe hoog het heffingsvrij vermogen is, hangt af van of je alleenstaand bent of een partner hebt.

terug naar menu ↑

Hoeveel spaargeld mag je belastingvrij hebben?

In 2021 ligt het heffingsvrij vermogen voor mensen zonder een fiscaal partner op €50.000. Dit betekent dat je over dat bedrag geen belasting af hoeft te dragen. Over het vermogen dat boven dat bedrag uitkomt, betaal je wel belasting. Voor mensen met een fiscaal partner is het heffingsvrij vermogen €100.000. 

Naast dat je belasting dient te betalen over hogere spaarbedragen, kan het ook zijn dat je bij de bank te maken krijgt met een negatieve spaarrente (meestal -0,5%) op het moment dat je daar meer dan een bepaald spaarbedrag onderbrengt. Hoe hoog die grens is, is per bank verschillend. Meer informatie hierover vind je op de website van jouw bank.

terug naar menu ↑

Hoeveel belasting moet ik betalen over mijn spaargeld (2021)?

Komt jouw totale vermogen uit boven de heffingsvrije grens? Dan zul je belasting moeten betalen over het deel dat erboven uitkomt. Hoeveel belasting je precies gaat betalen, is afhankelijk van jouw situatie en onder welke belastingschijf/-schijven jouw vermogen valt. Op de website van de Belastingdienst vind je een schema waarmee je kunt berekenen hoeveel belasting jij mogelijk dient te betalen over jouw vermogen. 

terug naar menu ↑

Hoeveel spaargeld mag je hebben met een uitkering?

Voor mensen met een uitkering zijn er in verschillende gevallen regels over hoeveel vermogen je maximaal mag hebben. Op het moment dat jouw vermogen boven de vermogensgrens uitkomt, ontvang je geen uitkering meer. Hoe hoog die grens is, hangt af van het soort uitkering dat je ontvangt. Hieronder hebben we deze gegevens voor je op een rijtje gezet:

 • Bijstand alleenstaande: €6.295
 • Bijstand partner/ouders: €12.590
 • Uitkering UWV: Geen vermogensgrens

Het gevolg van meer vermogen in het geval van een bijstandsuitkering is dat je geen bijstand ontvangt tot je vermogen onder de grens uitkomt. Dit betekent dat je eerst je spaargeld zult moeten gebruiken voor je levensonderhoud, voordat je hulp krijgt in de vorm van een bijstandsuitkering.

terug naar menu ↑

Hoeveel spaargeld mag je hebben voor het ontvangen van toeslagen?

Het hebben van (veel) spaargeld/vermogen heeft niet alleen invloed op je spaarrente en het betalen van belasting, maar ook op toeslagen die je mogelijk wel/niet zult ontvangen. Zo is er voor het ontvangen van zorgtoeslag bijvoorbeeld een maximaal vermogen vastgesteld. Voor mensen zonder toeslagpartner is dit in 2021 €118.479 en voor mensen met een toeslagpartner €149.819. 

Heb je meer vermogen? Dan ontvang je het hele jaar geen zorgtoeslag. Heb je wel al toeslag ontvangen over dat jaar? Dan dien je deze zo snel mogelijk stop te zetten en het teveel ontvangen bedrag terug te betalen.

terug naar menu ↑

Wat kan ik doen om extra geld te verdienen?

Heb jij niet zoveel spaargeld en zou je je vermogen wel graag op willen bouwen? Dan zijn er uiteraard een hoop manieren om extra geld te verdienen. Zo kun je bijvoorbeeld een bijbaantje zoeken of:

Daarnaast zijn er nog veel meer manieren voor geld verdienen op internet of geld verdienen vanuit huis.

Besparen

Naast extra geld verdienen, kun je ook zoeken naar manieren om te besparen. Bespaar bijvoorbeeld geld op je online aankopen door je aan te melden bij de beste cashback websites om geld terug te krijgen op jouw aankopen. Daarnaast is het slim om eens kritisch te kijken naar jouw maandelijkse uitgaven. Hoe kun je op die uitgaven besparen? Welke dingen zijn eigenlijk overbodig? En hoe kun je meer geld opzij zetten?

terug naar menu ↑

Hoeveel spaargeld mag ik hebben?

Hoeveel spaargeld/vermogen je mag hebben, staat in principe vrij. Wel is het zo dat je slechts een bepaald bedrag belastingvrij mag hebben. Zonder fiscaal partner is dit €50.000. En met fiscaal partner €100.000. Bij een hoger vermogen kun je daarnaast te maken krijgen met een negatieve spaarrente. Heb je meer dan €100.000 aan spaargeld? Dan is het slim om dit bedrag niet op één spaarrekening onder te brengen. Niet alleen omdat je anders boven de grens voor het betalen van een negatieve spaarrente uit kunt komen, maar ook omdat je geld slechts tot €100.000 beschermd is in het geval van een faillissement van de bank.

Ben je op zoek naar manieren om meer geld te sparen? Dan kun je ervoor kiezen om online geld te verdienen met onder andere enquêtes invullen, spaarprogramma’s of e-mails lezen.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   enqueteplein.nl