• Online geld verdienen
 • 100 reviews
 • 141 artikelen
Wat is een hoog inkomen? – Vergelijk jouw salaris

Wat is een hoog inkomen? – Vergelijk jouw salaris

Hoeveel salaris we maandelijks op onze bankrekening gestort krijgen, bepaalt voor een groot deel wat we wel en niet kunnen doen. Misschien ben jij heel tevreden met het salaris dat je elke maand binnenkrijgt, maar er is ook een kans dat je graag iets meer zou willen verdienen. Wil je weten wat een hoog inkomen is, wat onder een goed salaris wordt verstaan en hoeveel jij verdient in vergelijking tot andere Nederlanders? In dit artikel lees je er alles over.

Modaal inkomen, wat is dat?

Om te bepalen of jouw inkomen hoog of laag is in vergelijking met de inkomens van andere werkenden, zou je kunnen kijken naar het modaal inkomen van 2023. Het modale inkomen is de modus van alle inkomens. De modus is de waarde die het vaakst voorkomt. Het modaal inkomen is dus het inkomen dat het vaakst voorkomt. Het modaal inkomen is niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen.

In 2023 is het modaal inkomen €40.000 per jaar. Dit is bruto en inclusief vakantiegeld. Van die €40.000 bruto houd je ongeveer €32.164 netto per jaar over. Dat is het modaal netto inkomen.

terug naar menu ↑

Gemiddeld inkomen

Het gemiddeld inkomen is iets anders dan het modaal inkomen. Het gemiddelde inkomen kan berekend worden door alle inkomens bij elkaar op te tellen en die vervolgens te delen door het aantal werkenden. Zo kun je bepalen wat er gemiddeld wordt verdiend. Het bedrag dat uit die berekening komt, is niet representatief. Dat komt omdat het gemiddelde flink omhoog gaat door mensen die erg veel verdienen. Hierdoor is het gemiddelde inkomen hoger dan het modaal inkomen.

terug naar menu ↑

Hoe wordt het modaal inkomen berekend?

Om het modaal inkomen te bepalen, worden niet alle loonstrookjes van werkende mensen nagekeken om te kijken welk inkomen nu eigenlijk het vaakst voorkomt. In plaats daarvan maakt het CPB (Centraal Plan Bureau) gebruik van een berekening. Hierbij wordt eerst het gemiddelde inkomen berekend. Daar wordt vervolgens 79% van genomen. Dat is het modaal inkomen. Als we het hebben over een modaal inkomen (of Jan Modaal), dan hebben we het over het inkomen van de gemiddelde Nederlander.

terug naar menu ↑

Wat is een hoog inkomen?

Nu je weet wat het modaal inkomen is, heb je ook een beeld van wat dan een hoog inkomen is. Als Jan Modaal 40.000 euro per jaar verdient, dan zou je een hoog inkomen eventueel kunnen zien als alles wat daarboven valt. 

Een hoog inkomen is echter relatief. Wat in de ene branche een hoog inkomen is, is dat in de andere totaal niet. Het verschilt ook per mens. Er zijn mensen die €40.000 per jaar verdienen en dat een hoog inkomen vinden, terwijl mensen die €100.000 per jaar verdienen €40.000 waarschijnlijk eerder een laag inkomen vinden.

terug naar menu ↑

Wat is een hoog inkomen per maand?

Voor elke sector en leeftijdsgroep in Nederland wordt gebruikgemaakt van gemiddelden als het gaat om inkomen. Zo kun je vergelijken of jouw inkomen hoog of laag is ten opzichte van anderen in dezelfde functie en branche.

Je kunt ook kijken naar het bruto modaal inkomen (€3.086 per maand) en het minimumloon (€1934,40 per maand) om te bepalen wat een hoog inkomen is. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan is het minimumloon lager. Zo is dat voor iemand van 18 €967,20 per maand.

In sommige sectoren verdien je veel meer dan in andere. De beroepen met de hoogste inkomens zijn bijvoorbeeld:

 • Onderzoeker Klinische Chemie: €15.000 tot €20.000 per maand
 • Piloot / gezagvoerder: €9.000 tot €16.500 per maand
 • Commercieel directeur: €5.250 tot €16.000 per maand
terug naar menu ↑

Hoeveel mensen verdienen meer dan een ton?

Een ton per jaar verdienen, is behoorlijk veel. Als we kijken naar de inkomens per maand van de beroepen hierboven, dan verdienen de meeste mensen die die beroepen uitoefenen meer dan een ton per jaar. 

Als we kijken naar de officiële cijfers, dan zien we dat steeds meer mensen meer dan een ton per jaar verdienen. Zo verdienden er in 2017 bijna 360.000 mensen meer dan 100.000 euro. Als we puur en alleen kijken naar de mensen die in loondienst meer dan €100.000 per jaar verdienen, dan waren dat er in 2021 252.000.

Hoeveel mensen er in 2023 meer dan een ton verdienen, is nog niet duidelijk.

terug naar menu ↑

Wat is een goed salaris?

Als we kijken naar wat een goed salaris is, dan is het lastig om bedragen te noemen. Wat een goed salaris is, is namelijk voor iedereen anders. De een vindt een salaris pas goed als hij minstens €4.000 per maand verdient, terwijl een ander even blij is met €2.000 per maand.

Je salaris vergelijken met het modaal inkomen is niet de beste manier om te bepalen of je een goed salaris hebt, daar het geen rekening houdt met de gemiddelden per functie of branche. Aan de hand van het marktconform salaris kun je wel bepalen of jouw inkomen goed is ten opzichte van mensen met dezelfde functie in dezelfde branche.

Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen of jij je salaris goed vindt of niet.

terug naar menu ↑

Wat is een hoog salaris per maand?

Je zou kunnen zeggen dat als je meer dan het gemiddelde voor jouw functie verdient, of als je meer verdient dan het modaal inkomen (€3.086 per maand), dat je dan een hoog salaris per maand hebt. Of je dat zelf ook vindt, hangt af van jouw kijk op geld. Wat voor de een een hoog salaris per maand is, is dat voor een ander niet.

terug naar menu ↑

Een hoog inkomen

Een hoog inkomen is een relatief begrip. Wat voor de een hoog is, is dat voor een ander niet. Daarom is het lastig om bedragen te noemen als je het over een hoog inkomen hebt. Natuurlijk kun je stellen dat €100.000 per jaar een hoog inkomen is. Maar €50.000 is dat net zo goed, daar het modaal €40.000 per jaar is. En €40.000 is voor veel mensen ook een hoog inkomen, omdat een groot deel van de werkenden minder verdient dan dat. Wat een hoog inkomen is, hangt dus deels af van wat jij een hoog inkomen vindt.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Wat is een hoog inkomen in 2023?

Of een inkomen hoog is, hangt af van de gemiddelden binnen een sector en functie, en wat jouw idee van een hoog inkomen is. Het modaal inkomen in 2023 is 40.000 euro per jaar. Alle inkomens rond of boven dat bedrag zou je als een hoog salaris kunnen zien, daar een groot deel van de werkenden minder verdient.

Wat is een gemiddeld hoog inkomen?

In 2023 is het modaal inkomen 40.000 euro per jaar. Dat is 3.086 euro per maand. Dit zou je als een gemiddeld hoog inkomen kunnen zien. Of een inkomen hoog is, hangt mede af van de branche, je functie, je leeftijd en ervaring, en jouw kijk op geld.

Wie verdient er 6000 euro bruto?

Er zijn verschillende beroepen waarmee je 6000 euro bruto per maand kunt verdienen. Denk bijvoorbeeld aan een functie als hoogleraar, advocaat, medisch specialist, piloot, psychiater of commercieel directeur. Vaak heb je een WO diploma of HBO diploma met specialisatie nodig om een beroep uit te oefenen met een dusdanig hoog salaris.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   enqueteplein.nl