• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 161 artikelen
360 graden feedback formulier – voorbeeld en vragenlijst

360 graden feedback formulier – voorbeeld en vragenlijst

Wil je een 360 graden feedback formulier maken om te bepalen hoe een medewerker functioneert? Dan wil je dit natuurlijk wel goed aanpakken, zodat je ook daadwerkelijk waardevolle informatie uit de resultaten kunt halen. Wil je weten hoe je een goed 360 graden feedback formulier maakt en waar je aan moet denken? In dit artikel lees je er alles over.

Offerte voor marktonderzoek

Wil jij een marktonderzoek laten uitvoeren? Zoek je een professioneel en ervaren marktonderzoekbureau? Vraag gratis een offerte aan.

Wat is 360 graden feedback?

Door middel van 360 graden feedback kun je onderzoeken hoe jouw medewerkers presteren. Dit doe je door meerdere mensen een beoordeling te laten geven over een bepaalde medewerker. Hierbij kies je voor mensen die op wat voor manier dan ook te maken hebben met die medeweker, zoals bijvoorbeeld collega’s, leidinggevenden of zelfs klanten. Voor 360 graden feedback zijn altijd meer dan twee personen nodig, zodat er een compleet beeld ontstaat van hoe de medeweker presteert.

terug naar menu ↑

Eendimensionale feedback, 180 graden feedback en 360 graden feedback

Naast 360 graden feedback bestaat er ook eendimensionale feedback en 180 graden feedback. Het verschil tussen deze vormen van feedback zit hem vooral in het aantal mensen dat feedback levert en welke mensen dit doen. In het geval van eendimensionale feedback krijgt de werknemer bijvoorbeeld alleen feedback van de leidinggevende. Bij 180 graden feedback is er ook ruimte voor feedback vanuit de werknemer zelf. Bij 360 graden feedback komt de feedback van meerdere personen.

terug naar menu ↑

Waarom voor 360 graden feedback kiezen?

Kiezen voor 360 graden feedback kan in veel gevallen nuttig zijn, bijvoorbeeld voorafgaand aan een beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek. Maar dat zijn zeker niet de enige momenten waarop je deze manier van feedback geven kunt inzetten. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om meerdere keren per jaar een 360 graden feedback te houden om personeel op die manier gemotiveerd te houden en de kans te bieden om zich beter en sneller te ontwikkelen. 

terug naar menu ↑

360 graden feedback formulier

Een goede manier om 360 graden feedback te verzamelen, is door gebruik te maken van een 360 graden feedback formulier. Dit formulier zal worden ingevuld door de werknemer zelf en door de mensen die geselecteerd zijn om feedback te geven. Nadat iedereen het formulier heeft ingevuld, kan er gekeken worden naar de antwoorden van de werknemer en de overige mensen. Zo kun je bekijken of de medewerker een realistisch beeld heeft van zichzelf en diens functioneren. Daarnaast bieden de resultaten uit het onderzoek inzicht in hoe de anderen die feedback hebben gegeven naar de bewuste werknemer kijken.

terug naar menu ↑

360 graden feedback vragenlijst

Als je 360 graden feedback wilt verzamelen en dit door middel van een vragenlijst wilt doen, dan zul je zo’n vragenlijst uiteraard samen moeten stellen. Hierbij is het belangrijk dat je bepaalt wat het precies is dat je wilt gaan onderzoeken. Met andere woorden: waarop wil je de werknemer precies beoordelen? Denk hierbij ook goed na over welke vaardigheden en competenties belangrijk zijn voor de beoordeling, zodat je zeker weet dat je feedback zult verzamelen die nuttig is.

terug naar menu ↑

Hoe maak je een 360 graden feedback vragenlijst?

Ga je zelf een 360 graden feedback vragenlijst maken? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de vragenlijst duidelijk is, zodat iedereen weet wat er precies gevraagd wordt. Ook is het belangrijk dat het niet te veel tijd kost om de vragenlijst in te vullen. Een goede richtlijn is om ongeveer 20 vragen te gebruiken, waarbij je uiteraard voor vragen dient te kiezen die jou de meest belangrijke informatie opleveren.

Vragen 360 graden feedback formulier

Bij het stellen van de vragen is het allereerst belangrijk dat de vragen duidelijk zijn en geen ruimte overlaten voor interpretatie. Zo voorkom je dat er antwoorden worden gegeven waar je niets mee kunt. Vragen die eventueel gesteld zouden kunnen worden, zijn bijvoorbeeld:

 • In hoeverre is (naam medewerker) betrokken bij de organisatie?
 • Hoe beoordeel je de communicatie van (naam medewerker)?

Deze hoofdvragen kun je vervolgens onderverdelen in vragen als:

 • Stelt (naam medewerker) doelen die realistisch zijn?
 • Luistert (naam medewerker) goed naar wat anderen te zeggen hebben?

Antwoorden 360 graden feedback vragenlijst

Niet alleen dien je na te denken over wat voor vragen je gaat stellen, maar ook op welke manier er antwoord gegeven kan worden. Kies je bijvoorbeeld voor open vragen of ga je gebruikmaken van antwoordschalen? 

In veel gevallen zijn antwoordschalen een handige keuze, omdat degenen die de lijst invullen hierbij kunnen kiezen voor bijvoorbeeld ‘helemaal eens’ tot ‘helemaal oneens’. Een voorbeeld:

(Naam medewerker) vindt nieuwe en creatieve manieren om klanten beter te helpen.

Hierop kan dan antwoord worden gegeven door middel van een antwoordschaal die loopt van ‘helemaal eens’ tot ‘helemaal oneens’. 

Zorg er in ieder geval voor dat er per vraag slechts één antwoord mogelijk is en dat er geen onduidelijkheid bestaat over hoe degene die de lijst moet invullen kan antwoorden.

Soms is het gebruik van open vragen handig, bijvoorbeeld als je graag wilt dat degenen die de lijst invullen iets dieper op een vraag ingaan door een mening te geven of ervaring te delen.

terug naar menu ↑

360 graden feedback formulier voorbeeld

Wil je een 360 graden feedback formulier maken en ben je op zoek naar voorbeelden, zodat je kunt zien hoe zo’n formulier eruitziet, welke vragen je eventueel zou kunnen stellen en welke antwoordmogelijkheden gebruikt kunnen worden? Dan zijn er online een hoop voorbeelden van feedback formulieren te vinden. De feedback vragenlijst kun je vervolgens op verschillende manieren maken, waarbij het gebruik van een enquête tool erg handig is.

Er zijn ook complete feedback formulieren die je kunt downloaden of kunt gebruiken via een enquête tool. De vragen die al op zo’n formulier staan kun je eventueel naar wens aanpassen.

terug naar menu ↑

360 graden feedback formulier laten maken

Het maken van een goed 360 graden feedback formulier kost tijd, vooral omdat het goed moet gebeuren. Daarnaast moet je het onderzoek ook nog uitzetten en de resultaten vervolgens analyseren. Om tijd te besparen kun je ervoor kiezen om een ervaren onderzoeksbureau in te schakelen. Meer weten? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan.

1 Reactie
 1. ik zou graag een formulier willen maken voor mijn opleiding

  Laat een reactie achter

  enqueteplein.nl