• Online geld verdienen
  • 101 reviews
  • 162 artikelen
FIRE – Wat is het en hoe word je het?

FIRE – Wat is het en hoe word je het?

Veel mensen hebben de wens om financieel onafhankelijk te worden, zodat ze bijvoorbeeld eerder kunnen stoppen met werken en met pensioen kunnen gaan of een jaar vrij kunnen nemen. Daarvoor wordt vaak gekeken naar de FIRE-beweging. Maar wat is FIRE nu eigenlijk en hoe werkt het precies? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is FIRE?

Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de FIRE-beweging, maar wat betekent FIRE nu eigenlijk? F I R E staat voor Financial Independence Retire Early. De FIRE beweging is een bepaalde lifestyle waarmee je financieel onafhankelijk kunt worden en eerder met pensioen kunt gaan. Dit doe je onder andere door te besparen op je uitgaven, waardoor je een buffer kunt opbouwen. Zo kun je eerder stoppen met werken.

terug naar menu ↑

Wat betekent FIRE worden?

FIRE worden betekent dat je financieel onafhankelijk wordt. Wat financiële onafhankelijkheid inhoudt, is voor iedereen verschillend. Voor de een betekent het de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld een sabbatical te nemen, terwijl het voor de ander betekent dat ze minder kunnen gaan werken. 

Hoewel FIRE staat voor Financial Independence Retire Early draait FIRE voor de meeste mensen niet om het stukje vervroegd met pensioen kunnen gaan, maar eerder om de vrijheid die ze krijgen door financieel onafhankelijk te worden. Wanneer je FIRE financieel onafhankelijk bent, ben je niet meer (volledig) afhankelijk van een inkomen uit werk en heb je dus alle vrijheid om te doen waar je blij van wordt.

terug naar menu ↑

Hoeveel geld nodig voor FIRE?

Hoeveel geld je nodig hebt voor FIRE hangt van een aantal dingen af. Allereerst van jouw levensstijl,  want dat wat jij uitgeeft en wat er aan inkomsten binnenkomt, bepaalt voor een groot deel hoeveel je nodig hebt om bijvoorbeeld te kunnen stoppen met werken. Daarnaast hangt hoeveel geld je nodig hebt ook af van het doel dat je hebt. Voor minder gaan werken heb je logischerwijs minder geld nodig dan voor een jaar sabbatical nemen.

terug naar menu ↑

Hoe bereken je wanneer je FIRE bent?

Om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt om FIRE te worden, wordt gebruikgemaakt van de FIRE-berekening. Hiermee kun je uitrekenen wanneer en met welke bedragen jij FIRE kunt bereiken. Bij de berekening wordt uitgegaan van de 4% regel. Deze regel houdt in dat je vermogen jaarlijks 4% rendeert.

De FIRE-berekening gaat ervan uit dat je 25 keer je jaarlijkse kosten als vermogen moet hebben om financieel onafhankelijk te zijn. Om te berekenen wanneer jij FIRE bent, kun je dus jouw jaarlijkse uitgaven vermenigvuldigen met 25. Dit wordt ook wel je FIRE-nummer genoemd.

Voorbeeld:

Maandelijks geef je 2.000 euro uit. Dit is jaarlijks 24.000 euro. Als je dat vermenigvuldigt met 25 dan kom je uit op een bedrag van €600.000. 

Inkomen investeren om uitgaven te bekostigen

Voor wie nu denkt dat je eerst €600.000 moet sparen voordat je FIRE kunt worden: dat is niet nodig. De 4% regel gaat namelijk over het investeren van een deel van je inkomen, waarmee je rendement zult behalen dat even hoog is als je uitgaven. Je kunt dan dus van je investeringen leven, waardoor je geen extra inkomen meer nodig hebt. Dit werkt zo:

Maandelijkse uitgaven: €2.000
Jaarlijkse uitgaven: €24.000

Bedrag dat nodig is om FIRE te worden: €600.000

4% rendement: €24.000

terug naar menu ↑

Hoe kan ik FIRE worden?

FIRE worden doe je door je bewust te worden van wat je maandelijks uitgeeft en wat er aan inkomsten binnenkomt. Zo kun je precies zien wat ervoor nodig is om FIRE te worden. Hieronder bespreken we welke stappen hiervoor nodig zijn.

1. Bepaal jouw doel

Wat is jouw doel? Dat is het eerste waar je over na moet denken. Wil je een jaar sabbatical nemen? Wil je een stuk minder gaan werken? Of wil je graag maximaal tot je vijfenveertigste hoeven te werken? 

Aan de hand van jouw doel, kun je bepalen hoeveel geld je nodig hebt om dat te bereiken.

2. Zet al je inkomsten en uitgaven op een rijtje

Als je al je inkomsten en uitgaven op een rijtje zet, kun je gemakkelijk zien waar jouw geld naartoe gaat. Als je FIRE wilt worden, is het belangrijk dat je gaat kijken naar hoe je op jouw uitgaven kunt besparen. 

Kun je bijvoorbeeld bepaalde abonnementen opzeggen of verzekeringen oversluiten? Zou je minder vaak buiten de deur kunnen eten of kunnen besparen op maaltijden die je laat bezorgen? Geef je geld uit aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt en kun je daarop besparen? Kijk ook gelijk of je misschien bepaalde budgetten kunt bepalen. Zo kun je ervoor zorgen dat je maximaal een bepaald bedrag aan bepaalde zaken besteedt.

Door minder uit te geven, verlaag je het bedrag dat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn.

3. Verhoog je inkomen

Kijk of je jouw inkomen zou kunnen verhogen om zo sneller geld te kunnen sparen en financieel onafhankelijk te worden. Probeer bijvoorbeeld om salarisverhoging te krijgen, ga op zoek naar een side hustle, verhoog je tarieven of kijk of je misschien een andere baan zou kunnen nemen.

4. Investeer jouw geld

Geld investeren is een goede manier om jouw vermogen te vergroten. Zorg er wel voor dat je weet wat je doet, want beleggen is niet zonder risico’s. Kies daarom het liefst voor investeringen met zo min mogelijk risico’s en zorg dat je de kennis opdoet die je nodig hebt.

terug naar menu ↑

Is FIRE realistisch?

Hoe realistisch FIRE is, hangt voornamelijk van jouw situatie en doel af. Maar FIRE draait voor veel mensen vooral ook om financiële keuzes maken waar ze gelukkig van worden.

terug naar menu ↑

Wat is de FIRE methode?

De FIRE-methode is een manier waarop je door slim te besparen en zuinig te leven kunt zorgen voor financiële onafhankelijkheid. Hierdoor kun je bijvoorbeeld minder gaan werken, een jaar vrij nemen of eerder stoppen met werken. Door middel van de FIRE-methode ga je jouw inkomsten verhogen en uitgaven verlagen. Daarnaast ga je geld sparen en een deel van dat geld investeren, zodat het rendement oplevert. Al deze stappen zorgen er uiteindelijk voor dat je financieel onafhankelijk kunt worden.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Wat is de FIRE beweging?

FIRE staat voor Financial Independent Retire Early. De FIRE-beweging richt zich op het verlagen van uitgaven en het verhogen van inkomsten om zo financieel onafhankelijk te kunnen worden. Zo kun je minder gaan werken, eerder met pensioen gaan of een jaar vrij nemen.

Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen stoppen met werken?

Hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen stoppen met werken, ligt aan hoeveel geld jij nodig hebt om te leven. Stel dat je 2.000 euro per maand uitgeeft. Dan heb je 24.000 euro per jaar nodig. Volgens de FIRE-berekening heb je dan 600.000 euro aan vermogen nodig om te kunnen stoppen met werken.

Waar kun je het beste in beleggen als beginner?

Als beginnend belegger kun je het beste kiezen voor beleggingen met zo min mogelijk risico’s, waaronder ETF’s, aandelen of beleggingsfondsen. Zorg dat je de kennis opdoet die nodig is om goede keuzes te kunnen maken en houd er rekening mee dat je ook geld kunt verliezen.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      enqueteplein.nl