• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 161 artikelen
Beste ETF 2023 – Beleggen in ETF’s

Beste ETF 2023 – Beleggen in ETF’s

Wil je graag beleggen in ETF’s (Exchange-Traded Funds) en ben je benieuwd welke het beste zijn? In dit artikel vertellen we je alles over ETF’s, waar je op moet letten en welke ETF’s de moeite waard zijn. Ook vertellen we je of het beleggen in ETF’s wel of niet verstandig is.

Disclaimer
Beleggen is altijd risicovol en je kunt al je geld verliezen, dus beleg daarom geen geld dat je niet kunt missen. Dit artikel is geen financieel advies, dus doe daarom zelf altijd onderzoek voordat je geld belegt.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange-Traded Funds. Een ETF is een fonds dat op een of meer beurzen wordt verhandeld. Een ETF lijkt enigszins op een beleggingsfonds. Zo heb je met een ETF ook toegang tot een portefeuille met diverse obligaties, aandelen en/of andere effecten. Hierdoor zijn je beleggingen goed gespreid.

Een ETF wordt ook wel een tracker of indextracker genoemd. Dit komt omdat de portefeuille zo wordt opgebouwd dat het een bepaalde marktindex volgt. Hierdoor kun je profiteren van de prestaties van de markt.

Een ETF zorgt ervoor dat je gemakkelijk een mix van aandelen kunt kopen. Je spreidt hiermee onder andere het risico. Dit maakt investeren in ETF’s ook populair bij beginnende beleggers.

terug naar menu ↑

Wat moet je weten over ETF’s?

Als je wilt beleggen in ETF’s en daarbij wilt kiezen voor de beste ETF, dan is het belangrijk om een paar dingen te weten. Zo kun je bepalen welke ETF je wel of niet moet kopen. Let bijvoorbeeld goed op de kosten voor de ETF en zorg dat deze het liefst zo laag mogelijk zijn. Zo behaal je op de langere termijn meer rendement. Daarnaast is het belangrijk dat de ETF wereldwijd gespreid is, omdat op die manier het risico wordt verlaagd. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat een bepaald land of een bepaalde sector slechter presteert, dan heb je daar minder last van.

terug naar menu ↑

Hoe kies je de beste ETF?

Er zijn veel verschillende ETF’s beschikbaar, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen welke het beste is. Bekijk in ieder geval altijd goed welke ETF het beste bij jou en jouw doelen past. Daarnaast kun je letten op:

Het type ETF

Er zijn veel verschillende soorten ETF’s. Zo verschillen ze bijvoorbeeld qua onderliggende waarde die ze volgen, zoals bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen, etc.. Zo heb je onder andere:

 • Grondstoffen-ETF’s – Grondstoffen-ETF’s bootsen de prijs van de onderliggende grondstof na. Aan grondstoffen gekoppelde ETF’s volgen bedrijven in de sector.
 • Aandelenindex-ETF’s – Dit zijn fondsen die een bepaalde index volgen.
 • Sector- en industrie-ETF’s – Deze ETF’s volgen een index van bedrijven in een bepaalde sector.
 • Valuta-ETF’s – Hiermee krijg je toegang tot de forexmarkt zonder daadwerkelijk de onderliggende valuta te hoeven kopen of verkopen.
 • Geografische ETF’s – Met geografische ETF’s worden activa in een bepaalde regio gevolgd.

De grootte van de ETF

De totale waarde van beleggingen die een ETF bevat is belangrijk. Grotere fondsen hebben namelijk vaak een lagere spread dan kleinere. Zo kun je op de lange termijn geld besparen, omdat je voor minder je positie kunt openen.

De structuur

Je hebt fysieke ETF’s en synthetische ETF’s. Fysieke ETF’s gebruiken activa om de onderliggende markt te volgen. Synthetische ETF’s gebruiken derivaten. Over het algemeen worden fysieke ETF’s als minder risicovol gezien dan synthetische. Dit komt omdat een fysieke ETF een beter beeld geeft van hoe de ETF zijn geld toewijst. Soms kan er enkel een synthetische ETF geboden worden, omdat het in bepaalde markten onmogelijk of lastig is om voor een fysieke ETF te kiezen.

terug naar menu ↑

Wat is de beste ETF? – Welke ETF kopen?

Het is tijd om de beste ETF’s van dit moment te bespreken. Houd er rekening mee dat dit puur ter informatie is en dat dit artikel op geen enkele manier een aanmoediging is om te investeren in ETF’s. Zorg ervoor dat je altijd zelf goed checkt of de ETF’s die genoemd worden daadwerkelijk een goede keuze voor jou zijn en welke risico’s je neemt als je erin investeert.

De beste ETF’s in 2023 zijn in willekeurige volgorde:

SPDR S&P 500 ETF TRUST (SPY)

Deze ETF volgt de S&P 500 index, die bestaat uit de 500 grootste bedrijven uit Amerika. Deze ETF biedt je goedkoop toegang tot indexbeleggen. Daarnaast heeft de S&P 500 de afgelopen tientallen jaren gemiddeld 10% rendement per jaar opgeleverd.

Doorlopende kosten: 0.09%
Prestaties over 5 jaar: 12.25%

iShares NASDAQ-100 UCITS ETF (EXXT)

De NASDAQ 100 is een index die bestaat uit de 100 grootste niet-financiële bedrijven die genoteerd zijn aan de Amerikaanse NASDAQ beurs. De NASDAQ 100 bestaat voornamelijk uit technologieaandelen en is daardoor afhankelijk van de resultaten binnen die sector. Dit is een zeer populaire index met sterke prestaties. 

Doorlopende kosten: 0.31%
Prestaties over 5 jaar: 236.28%

iShares Core Corp Bond UCITS ETF (SLXX)

Deze ETF bestaat uit obligaties uit verschillende sectoren in Europa, de Verenigde Staten en Australië. Van alle sectoren is de banksector hierin de grootste.

Doorlopende kosten: 0.2%
Prestaties over 5 jaar: 23.83%

Vanguard Russell 2000 ETF (VTWO)

Deze ETF volgt de Russell 2000 index. Deze index bestaat uit 2000 Amerikaanse small cap aandelen verspreidt over veel verschillende sectoren. 

Doorlopende kosten: 0,10%
Prestaties over 5 jaar: 8.16%

AEX iShares AEX UCITS ETF (IAEA)

Deze ETF volgt de AEX en belegt automatisch het dividend wat de AEX normaal gesproken zou uitbetalen. Wil je liever beleggen in een ETF die exact de AEX volgt? Dan kun je voor de IAEX kiezen, waarbij wel dividend wordt uitgekeerd.

Doorlopende kosten: 0.30%
Prestaties over 5 jaar: 44.08%

terug naar menu ↑

Welke ETF beleggen lange termijn? 

Goede ETF’s voor de lange termijn zijn onder andere:

 • Vanguard FTSE All-World UCITS (VWRL)
 • Vanguard FTSE All-World UCITS accumulerende variant (VWCE)
terug naar menu ↑

Meest populaire ETF Nederland

Wil je weten wat de populairste ETF onder Nederlandse beleggers is? De meest verhandelde ETF’s bij populaire broker DEGIRO zijn allemaal van Vanguard of iShares, waaronder:

 • iShares MSCI World
 • Vanguard FTSE All-World
 • Vanguard S&P 500
terug naar menu ↑

Is beleggen in ETF verstandig?

Beleggen in ETF is erg populair. ETF’s bieden flexibiliteit, lage kosten en een breed marktbereik. De nadelen zijn onder andere de kostenratio. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, zo ook het beleggen in ETF’s. Zorg daarom dat je goed weet waar je aan begint.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Welke ETF hoogste rendement?

In 2022 was de ETF met het hoogste rendement de Pimco US Dollar Short Maturity UCITS ETF (MINT).  Deze ETF stond bovenaan de lijst met ETF’s die een Morningstar medal hebben.

Wat is het verschil tussen een ETF en een indexfonds?

Zowel ETF’s als indexfondsen geven je de mogelijkheid om relatief goedkoop een groepje aandelen te kopen. Het verschil tussen ETF’s en indexfondsen zit hem vooral in de manier waarop gehandeld wordt. Een ETF is gedurende de volledige handelsdag verhandelbaar. Een indexfonds wordt slechts een keer per dag verhandeld.

Wat zijn de nadelen van ETF?

Er kleven verschillende nadelen aan ETF’s. Zo kun je te maken krijgen met tracking error, hoge doorlopende kosten, risico, dividendlekkage en een laag handelsvolume.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   enqueteplein.nl