• Online geld verdienen
  • 101 reviews
  • 156 artikelen
Grootste bedrijven ter wereld – Welke bedrijven zijn dat?

Grootste bedrijven ter wereld – Welke bedrijven zijn dat?

Wereldwijd zijn er een hoop grote bedrijven, die samen aan de top staan. Maar welke bedrijven zijn nou eigenlijk de grootste bedrijven ter wereld? Wat is het rijkste bedrijf ooit? En wat is het grootste bedrijf in Europa? In dit artikel vind je het antwoord op deze én andere vragen.

De grootste bedrijven ter wereld

Als we het hebben over de grootste bedrijven ter wereld, dan zou je naar verschillende dingen kunnen kijken om een lijst samen te stellen. Zo kun je je bijvoorbeeld richten op de bedrijven met de meeste omzet, maar je kunt ook kijken naar de marktkapitalisatie. 

De marktkapitalisatie is de beurswaarde van een bedrijf. Hierbij wordt gekeken naar het totale aantal uitstaande aandelen van een bedrijf en wat de waarde daarvan is. Zo kun je een beeld krijgen van de waarde van een bepaald bedrijf. Voor dit artikel hebben we besloten om te kijken naar de marktkapitalisatie om een zo duidelijk mogelijk beeld van de grootste bedrijven ter wereld te schetsen.

terug naar menu ↑

De waarde van bedrijven verandert

De waarde van bedrijven verandert steeds. Hierdoor is het vrij lastig om een lijst met de grootste bedrijven ter wereld samen te stellen die juist blijft. De lijst die je in dit artikel vindt, is eind 2022 samengesteld.

terug naar menu ↑

Wat is het grootste bedrijf van de wereld?

Als we kijken naar de grootste bedrijven ter wereld, dan willen we onze bevindingen natuurlijk wel baseren op cijfers die kloppen. Daarom hebben we gebruikgemaakt van een betrouwbare bron (companiesmarketcap.com) om te bepalen welk bedrijf nu eigenlijk het grootste bedrijf ter wereld is. Met een beurswaarde van maar liefst $2,25 biljoen mag Apple zich op het moment van schrijven het grootste bedrijf ter wereld noemen.

terug naar menu ↑

Wat is het rijkste bedrijf ooit?

Het rijkste bedrijf ooit is volgens verschillende websites de Verenigde Oostindische Compagnie. Dit bedrijf zou op haar hoogtepunt 8 biljoen euro waard zijn geweest. Als we puur en alleen kijken naar bedrijven die op dit moment nog actief zijn, dan is Apple op dit moment het rijkste bedrijf ooit.

terug naar menu ↑

Welk bedrijf heeft de grootste omzet?

Zoals we eerder al aangaven kun je op verschillende manieren kijken naar de grootste bedrijven van dit moment. Je kunt kijken naar de beurswaarde, maar ook naar de omzet. Als we kijken naar welk bedrijf de grootste omzet heeft, dan staat het Amerikaanse bedrijf Walmart met een omzet van 559 miljard dollar (2021) op de eerste plaats.

terug naar menu ↑

Wat zijn de 5 grootste bedrijven ter wereld?

Misschien dat je nu ook wel benieuwd bent geworden naar een overzicht van de 5 grootste bedrijven ter wereld. Hieronder hebben we de top 5 grootste bedrijven voor je op een rijtje gezet. Daarbij geven we ook gelijk aan wat de beurswaarde van deze bedrijven is.

1. Apple

Apple is, zoals de meesten wel zullen weten, een Amerikaans bedrijf dat werkzaam is in de elektronica branche. Het bedrijf is vooral bekend door hun smartphones, tablets en laptops genaamd iPhone, iPad en MacBook. 

Naast deze producten, richt Apple zich ook op streamingdiensten door middel van Apple Music en Apple TV+.

Apple is opgericht in 1976 door onder andere Steve Jobs. Het bedrijf is gevestigd in Californië en heeft tegenwoordig zo rond de 154.000 werknemers. De beurswaarde van dit bedrijf is op dit moment 2,25 biljoen dollar.

2. Saudi Aramco

Saudi Aramco is de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië. Deze oliemaatschappij is de grootste ter wereld. Het bedrijf heeft een capaciteit van 10 miljoen vaten olie per dag en bezit een kwart van de wereldreserves (260 miljard vaten).

Saudi Aramco is gevestigd in Dharaan en heeft ongeveer 68.500 werknemers. De beurswaarde van het bedrijf is op dit moment 1,94 biljoen dollar.

3. Microsoft

Microsoft is een bedrijf dat haast iedereen wel kent. Het bedrijf is bekend van producten als hét besturingssysteem van onder andere computers (Windows) en van producten als Word en Excel. Daarnaast is Microsoft het bedrijf achter onder andere LinkedIn, Xbox en zoekmachine Bing.

Microsoft werd in 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen. Het bedrijf is gevestigd in Washington en heeft op dit moment ongeveer 181.000 werknemers. De beurswaarde van dit bedrijf is op dit moment 1,79 biljoen dollar.

4. Alphabet (Google)

Alphabet is sinds 2015 het moederbedrijf van Google LLC. In datzelfde jaar nam het bedrijf ook de beursnotering van Google Inc. over. Alphabet is onder andere bekend van Google Services als Android, Google zoeken en YouTube. Daarnaast is het bedrijf ook verantwoordelijk voor Google Cloud.

Alphabet is gevestigd in Californië en heeft op dit moment ongeveer 156.500 werknemers. Het bedrijf heeft een beurswaarde van maar liefst 1,23 biljoen dollar.

5. Amazon

Amazon is een andere grote naam uit Amerika. Dit e-commercebedrijf is een van de grootste ter wereld. Het bedrijf is in 1994 opgericht door Jeff Bezos. Naast dat je op Amazon haast al je online aankopen kunt doen, is dit bedrijf ook verantwoordelijk voor de streamingdienst Prime Video.

Amazon is gevestigd in Washington en heeft op dit moment ongeveer 1.300.000 werknemers. De beurswaarde van Amazon is op dit moment 942.84 miljard dollar.

terug naar menu ↑

Wat is het grootste bedrijf in Europa?

Zoals je hebt kunnen zien in de top 5 van grootste bedrijven, komen de meeste bedrijven in die lijst uit de Verenigde Staten. Misschien wel leuk om eens te kijken naar wat nu eigenlijk het grootste bedrijf in Europa is. 

Als we kijken naar de beurswaarde, dan is LVMH op dit moment het grootste bedrijf in Europa. LVMH staat voor Louis Vuitton Moët Hennesy. Dit Franse bedrijf is onder andere bekend van de merken Moët & Chandon, Louis Vuitton, Christian Dior en Marc Jacobs.

LVMH heeft op dit moment een beurswaarde van maar liefst 371,27 miljard dollar.

terug naar menu ↑

De grootste bedrijven van de wereld

Om te bepalen wat de grootste bedrijven ter wereld zijn, kijken we meestal naar de beurswaarde van bedrijven. Hierdoor is het mogelijk om te bepalen welke bedrijven op dit moment het beste scoren. Het grootste bedrijf ter wereld is op dit moment het Amerikaanse technologiebedrijf Apple met een beurswaarde van 2,25 biljoen dollar.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Wat zijn de grootste bedrijven?

De vijf grootste bedrijven van dit moment zijn: Apple, Saudi Aramco, Microsoft, Alphabet en Amazon. Apple heeft een beurswaarde van 2,25 biljoen dollar. Amazon van 942.84 miljard dollar.

Wat is het rijkste bedrijf ter wereld?

Op dit moment (december 2022) is Apple het rijkste bedrijf ter wereld met een beurswaarde van 2,25 biljoen dollar.

Wat is het rijkste bedrijf van Nederland?

Het rijkste bedrijf van Nederland is in december 2022 het bedrijf ASML, een Nederlands hightechbedrijf dat machines voor de halfgeleiderindustrie levert. ASML heeft een beurswaarde van 236,87 miljard dollar.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      enqueteplein.nl