• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 162 artikelen
Hoeveel geld is er in de wereld?

Hoeveel geld is er in de wereld?

Het is een vraag die waarschijnlijk iedereen op een gegeven moment wel eens stelt: Hoeveel geld is er in de wereld? Waar bevindt het grootste gedeelte van dat geld zich eigenlijk? En zouden we armoede kunnen bestrijden als we al het geld ter wereld eerlijk over de mensheid verdelen? Een hoop goede vragen, waar je in dit artikel het antwoord op kunt vinden. 

Waar komt geld vandaan?

Vroeger, voordat er daadwerkelijk geldstukken bestonden, werden er andere middelen gebruikt om mee te betalen, zoals goud, zilver of zelfs bepaalde schelpen. Uiteindelijk werden er munten gemaakt, die gebruikt werden als betaalmiddel. Later, in de 10e eeuw, werden de eerste bankbiljetten gemaakt, omdat de munten die gebruikt werden erg zwaar en gemakkelijk te vervalsen waren.

Tegenwoordig hebben we fiat geld, oftewel valuta. Dit geld wordt door banken uitgegeven en wordt gezien als wettig betaalmiddel. Hoewel je bij het woord ‘geld’ waarschijnlijk aan biljetten en munten denkt, bestaat het grootste gedeelte van onze valuta digitaal, bijvoorbeeld op bankrekeningen.

Geld wordt tegenwoordig gebruikt voor drie doelen:

 • Als ruilmiddel tegen goederen of diensten
 • Als rekenmiddel om de waarde van iets te vergelijken
 • Als spaarmiddel
terug naar menu ↑

Wie maakt ons geld?

Veel mensen vragen zich af wie nou eigenlijk verantwoordelijk is voor het maken van ons geld. De Nederlandse euromunten worden geslagen in Utrecht, bij de Nederlandse Munt. Onze eurobankbiljetten worden gedrukt door een drukkerij in Haarlem. Alle munten en biljetten worden door De Nederlandsche Bank bewaard en beheerd.

terug naar menu ↑

Wat is M1, M2 en M3?

Al het geld in de wereld wordt ingedeeld in verschillende classificaties: monetaire aggregaten. Zo is duidelijk welk geld waaronder valt en hoeveel er van wat is. Elke monetaire aggregaat wordt aangeduid met de letter M en een cijfer.

M1

Onder M1 valt al het chartaal geld, oftewel munten en biljetten, dat in omloop is buiten de banken, plus al het elektronische geld dat op bankrekeningen staat.

M2

M2 is al het geld dat onder M1 valt plus deposito’s met een looptijd van minder dan 2 jaar of een opzegtermijn van maximaal 3 maanden.

M3

Onder M3 valt al het geld in M2 plus de kortlopende leningen die tussen banken onderling gelden. Ook langer lopende deposito’s en geldmarktfondsen vallen hieronder.

terug naar menu ↑

Hoeveel geld is er in totaal in de wereld?

In de hele wereld is er op dit moment €68,78 biljoen aan M2 in omloop. Als we kijken naar de hoeveelheid geld die er in totaal in omloop is op de wereld (M3), dan kom je uit op 1,03 biljard euro. Dit bedrag omvat onder andere al het contante geld, al het geld dat op bankrekeningen staat en geld dat in investeringen zit.

Een biljard is ontzettend veel. Voor wie geen idee heeft hoeveel: een biljard is een bedrag met maar liefst 15 nullen. Eerst komt een miljoen, dan een miljard, vervolgens een biljoen en daarna pas een biljard. Het precieze bedrag aan geld in de wereld is dan ook €1.031.681.160.000.000.

terug naar menu ↑

Hoeveel geld is er in totaal in Europa?

Nu je weet hoeveel geld er in totaal in de wereld is, ben je misschien ook wel benieuwd geworden naar hoeveel van dat geld zich in Europa bevindt. Als we kijken naar de cijfers van de ECB, oftewel de Europese Centrale Bank, dan zien we dat er op dit moment in totaal 9 biljoen euro (€9.000.000.000.000) aan M2 geld in Europa in omloop is.

terug naar menu ↑

Hoeveel geld is er in totaal in Nederland?

Als er in Europa 9 biljoen euro in omloop is, dan wil je misschien ook wel weten hoeveel van dat geld nu eigenlijk in Nederland in omloop is. In totaal is er op dit moment €565,84 miljard aan M2 geld in Nederland in omloop.

terug naar menu ↑

Ongelijke verdeling van geld

Als we kijken naar hoe het geld wereldwijd verdeeld is, dan kom je al snel tot de conclusie dat dat niet helemaal eerlijk is. Doordat de rijkeren wereldwijd steeds rijker worden en de armen steeds armer, wordt de kloof tussen arm en rijk ook steeds groter.

Vandaag de dag zijn er wereldwijd meer mensen miljardair dan ooit tevoren. Op dit moment zijn dat er 2.668. Zij bezitten samen 12,7 biljoen dollar. Om je een beeld te geven van hoe ongelijk het geld over de wereld is verdeeld, vind je hieronder een aantal cijfers:

De 10 rijkste mensen ter wereld bezitten meer dan de armste 40% (3,1 miljard mensen) van de mensheid.

De rijkste man ter wereld is Elon Musk. Hij heeft een vermogen van maar liefst 300 miljard dollar, oftewel 275 miljard euro. Dat is ongeveer de helft van het geld dat er aan M2 geld in Nederland in omloop is.

terug naar menu ↑

Hoeveel geld is er wereldwijd per persoon?

Op dit moment is er in totaal even ruim 1,03 biljard euro in de wereld, waarvan het merendeel eigendom is van een relatief kleine hoeveelheid mensen. Wat zou er gebeuren als we al het geld ter wereld netjes zouden verdelen over alle inwoners? Hoeveel geld zou elke wereldburger dan hebben? 

Op dit moment wonen er 7,8 miljard mensen op onze wereldbol. Als we al het geld ter wereld (1,03 biljard) over die 7,8 miljard mensen zouden verdelen, dan zou elke persoon op aarde €132.051 euro hebben. Moet je je eens voorstellen hoe anders de wereld eruit zou zien als iedere persoon op aarde dat bedrag zou hebben.

terug naar menu ↑

Al het geld op de wereld

Na het lezen van dit artikel weet je dat er wereldwijd in totaal 1,03 biljard euro in omloop is. Het grootste gedeelte van dat geld is in handen van een relatief kleine hoeveelheid mensen. Wereldwijd zijn er bijvoorbeeld maar liefst 2.668 miljardairs die samen 12,7 biljoen dollar bezitten. Als we al het geld van de wereld eerlijk zouden verdelen over elke persoon op aarde, dan zou iedereen op dit moment 132.051 euro krijgen. In plaats daarvan is het nu zo dat de rijkste 10 personen ter wereld meer bezitten dan de armste 40% bij elkaar. Zo wordt de ongelijkheid, oftewel de kloof tussen arm en rijk, helaas steeds groter.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Hoeveel euro’s zijn er in totaal?

Er zijn 7 verschillende eurobankbiljetten in omloop, namelijk die van €5, €10, €20, €50, €100, €200 en €500. Daarnaast zijn er 8 verschillende euromunten, namelijk: €0,01, €0,02, €0,05, €0,10, €0,20, €0,50, €1, €2.

Hoeveel is al het geld op de wereld?

In totaal is er op dit moment 1,03 biljard euro op de wereld. Hieronder valt onder andere contant geld, geld op bankrekeningen en investeringen.

Hoeveel geld is er in Nederland?

Op dit moment is er in totaal €565,84 miljard aan M2 geld in Nederland in omloop.

2 Opmerkingen
 1. Hoe ik de rijkste 30% ook haat, hun geld verdelen onder de armste is geen oplossing. Het enige wat gebeurt is dat meer mensen geld hebben om de vraag naar de schaarste producten te verhogen, daarmee de opbrengsten van de rijkste weer te verhogen. De co2 uitstoot te verhogen, etc etc. Zolang Dubai met fossiele brandstoffen van zoutwater zoet maakt, daarmee de oceanen met zout vermoord. Er op een tram staat, vier vakantie in Dubai. Ik nog oneindig ver door kan gaan maar niemand ook maar enig idee heeft waar het om gaat.

  • Robbert, de kans is ontzettend groot dat jij ook in de top 30% van de economie. Het gaat enkel om de top 1% en daar val je als Nederlander zelfs al snel onder. Dus hoe help jij mee aan de verbetering van de wereld?

  Laat een reactie achter

  enqueteplein.nl