• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 151 artikelen
Gemiddelde kosten van boodschappen: Hoeveel ben je kwijt?

Gemiddelde kosten van boodschappen: Hoeveel ben je kwijt?

We geven in Nederland steeds meer geld uit aan de boodschappen. Dat komt doordat de kosten van boodschappen de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Een huishouden dat uit 2 personen bestaat is gemiddeld €432 per maand aan boodschappen kwijt. Dat is een groot deel van de totale vaste lasten. Toch zijn er verschillende manieren om geld te besparen op de boodschappen.
Naast de boodschappen zijn er nog meer vaste lasten waar je maandelijks rekening mee moet houden. Van gas en energie tot verzekeringen en een sportabonnement: we vertellen je er hieronder alles over.

Wat zijn de gemiddelde boodschappenkosten voor 2 personen?

Het is lastig om te zeggen hoeveel 2 personen iedere maand kwijt zijn aan de boodschappen. De gemiddelde boodschappenkosten zijn afhankelijk van iemands leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan het dieet, de voorkeur voor A of huismerken en de woonplaats. Kijken we naar een gemiddeld Nederlands koppel, zien we dat ze gemiddeld €432 per maand aan boodschappen kwijt zijn. Dat is dus €216 per persoon.

Uit des te meer mensen een huishouden bestaat, des te hoger de totale kosten uitvallen. Een huishouden dat uit twee personen bestaat kan producten delen, waardoor de gemiddelde kosten per persoon lager uitvallen dan bij een eenpersoonshuishouden (deze is gemiddeld €237 per maand aan boodschappen kwijt).

terug naar menu ↑

Hoeveel geld per week boodschappen 2 personen?

Een tweepersoonshuishouden in Nederland is gemiddeld zo’n €108 per week aan boodschappen kwijt. 

terug naar menu ↑

Wat kost een huishouden voor 2 personen?

Een Nederlands huishouden van 2 personen kost gemiddeld €1750 per maand. Dit is inclusief alle vaste lasten, zoals huur, gas en energie, verzekeringen, abonnementen en boodschappen.

terug naar menu ↑

Wat zijn de maandelijkse kosten van boodschappen per huishouden?

Het is interessant om eens naar de gemiddelde maandelijkse kosten van boodschappen per huishouden te kijken. Het Nibud heeft onderzoek gedaan naar de maandelijkse boodschappenkosten van Nederlandse huishoudens:

 • 1 persoon: €237 per maand
 • 2 personen: €432 per maand
 • 3 personen: €439 tot €496 per maand (afhankelijk van de leeftijden)
 • 4 personen: €465 tot €565 per maand (afhankelijk van de leeftijden)

Nu is het natuurlijk ook mogelijk om boodschappen voor minder geld te halen. Zo kun je al veel besparen door vaker het huismerk te kiezen en grotere verpakkingen te kopen. Maar er zijn nog meer manieren om op de maandelijkse boodschappenkosten te besparen, waar je verder in dit artikel meer over leest.

terug naar menu ↑

Wat ben je gemiddeld kwijt aan boodschappen per maand?

Wanneer je alleen bent, ben je maandelijks gemiddeld €237 aan boodschappen kwijt. Je bespaart door met meerdere personen samen te wonen, want de gemiddelde kosten per persoon nemen dan af. Een huishouden dat uit 4 personen bestaat is totaal gemiddeld €565 per maand kwijt, wat op €141,25 per persoon neerkomt.

terug naar menu ↑

Wat is een normaal bedrag voor boodschappen per week?

Volgens onderzoek vindt het grootste gedeelte van Nederland €50 euro per week per persoon een normaal bedrag voor de boodschappen. 

terug naar menu ↑

Hou ook rekening met deze maandelijkse vaste kosten

Woon je op jezelf of samen? Dan zijn er naast de boodschappen nog meer vaste lasten waar je rekening mee moet houden. Hieronder een korte opsomming.

 • Hypotheek of huur: Woonkosten zijn natuurlijk de belangrijkste vaste lasten. Volgens cijfers van het Nibud zijn Nederlanders gemiddeld €500 tot €600 per maand aan huur kwijt, en kost een hypotheek €700 per maand.
 • Gas en energie: In 2022 stegen de prijzen van gas, water en licht enorm. De gemiddelde kosten voor gas lag in 2022 op €191 per maand. Voor energie liggen de maandelijkse kosten op €110. Door op deze vaste lasten te besparen hou je maandelijks al snel veel meer geld over.
 • Water: In Nederland hebben we overal schoon kraanwater en daar betalen we relatief weinig voor. Zo zijn 2 personen gemiddeld €15 per maand aan water kwijt.
 • Verzekeringen: Nederlanders hebben verschillende verzekeringen, waarvan er een aantal verplicht zijn. Gemiddeld geeft een Nederlander €300 per maand aan verzekeringen uit.
 • Internet en tv: Voor internet en tv is een huishouden maandelijks zo’n €50 kwijt.
 • Telefoonabonnement: Een telefoonabonnement kost gemiddeld €20 per maand.
 • Auto: Voor het leasen van een auto ben je maandelijks zeker €300 euro kwijt. Het lijkt daarom goedkoper om een auto te kopen, maar voor de verzekering en belasting ben je in dat geval al zeker €100 per maand kwijt. Daar zijn de benzinekosten nog niet bij opgeteld.
 • Sportschoolabonnement: Een abonnement bij de sportschool kost gemiddeld zo’n €30 per maand.
terug naar menu ↑

Hoe kun je geld op boodschappen besparen?

Besparen op de boodschappen is een eenvoudige manier om iedere maand meer geld over te houden. Veel mensen geven veel geld uit aan boodschappen, zonder dat ze dit eigenlijk door hebben. Door bewuster na te denken over wat je in de supermarkt koopt, kun je al snel tientallen euro’s per maand besparen. We hebben verschillende tips en tricks waarmee je geld kunt besparen op de boodschappen.

 1. Kies vaker voor een huismerk, want dit kan wekelijks tientallen euro’s schelen.
 2. Ga naar een goedkope supermarkt zoals Lidl of Aldi. Hier liggen de prijzen veel lager dan bij een supermarkt als Albert Heijn of Jumbo.
 3. Koop minder vlees en vis, en meer peulvruchten en groenten. Vlees en vis is duur, terwijl groenten en peulvruchten een stuk goedkoper zijn.
 4. Koop hele groente in plaats van voorgesneden groente. Dat is een stuk goedkoper.
 5. Kies voor een grotere verpakking. Je betaalt dan relatief minder. 
 6. Drink kraanwater in plaats van frisdrank. Zo kun je tientallen euro’s per maand besparen.
 7. Koop meer tijdens een aanbieding en bewaar het in de vriezer zodat het langer houdbaar blijft. 
terug naar menu ↑

Conclusie

We geven in Nederland maandelijks veel geld aan boodschappen uit. Een huishouden dat uit 2 personen bestaat is gemiddeld €432 per maand aan boodschappen kwijt. Ook wanneer je alleen woont ben je veel geld aan boodschappen kwijt, want dan betaal je gemiddeld €237 per maand. Over het algemeen geldt dat de gemiddelde kosten per persoon dalen wanneer het huishouden groter is. Zo is een huishouden dat uit 4 personen bestaat €565 per maand kwijt, wat op €141,25 per persoon neerkomt.

Naast de boodschappen zijn er nog meer belangrijke maandelijkse uitgaven. Denk aan de hypotheek of huur, verzekeringen, energie, gas, water, een auto en de sportschool. Een huishouden dat uit 2 personen bestaat is maandelijks gemiddeld €1750 aan vaste lasten kwijt. Dat is voor veel mensen een groot deel van het gezamenlijke inkomen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je op de vaste lasten kunt besparen. Vooral op de kosten voor boodschappen kunnen we maandelijks eenvoudig tientallen euro’s besparen. Dat begint bij vaker het huismerk kiezen, naar goedkope supermarkten gaan en meer in de aanbieding kopen. Maar ook door minder vlees en vis, grotere verpakking en geen voorgesneden groente te kopen kun je tientallen euro’s per maand besparen.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Hoeveel geld per week boodschappen 2 personen?

In Nederland zijn 2 personen gemiddeld genomen €108 per week aan boodschappen kwijt. Dat komt neer op €54 per persoon per week. De daadwerkelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen en zijn afhankelijk van de levensstijl.

Hoeveel euro per week aan boodschappen voor 1 persoon?

Het is mogelijk om voor 1 persoon slechts €20 tot €30 aan boodschappen per week uit te geven, afhankelijk van de producten die iemand koopt. In de meeste gevallen geven we voor 1 persoon in Nederland zo’n €50 euro aan boodschappen uit.

Kun je rondkomen van 2000 euro per maand?

In Nederland kun je rondkomen van 2000 euro per maand. Met dit inkomen kun je zonder de twijfel de belangrijkste vaste lasten betalen.

3 Opmerkingen
 1. Wij geven 370 per maand uit voor een gezin van 3 personen. Daar zit ook wasmiddel shampoo en schoonmaak middelen in.

 2. Jaja.. wij mogen blij zijn als we aan de 150,- per week komen met z’n 3en.. (2 volwassenen en een baby). Wij zoeken altijd op kortingen, kopen in bulk en alsnog komen we boven de 900,- per maand uit aan boodschappen. Daar zit wel wat alcohol tussen wat de prijs wat opdrijft, maar als we het over “gemiddeld” hebben, dan denk ik dat we daar niet in afwijken.

 3. Ik vind deze bedragen waanzinnig. Ik zou wel eens een concreet voorbeeld willen zien van wat iemand dan van 50 euro per week eet. In mijn beleving is dit onzin en moet het veel hoger zijn maar blijkbaar blijkt het uit onderzoek.

  Laat een reactie achter

  enqueteplein.nl