• Online geld verdienen
  • 101 reviews
  • 162 artikelen
Mystery shopper worden, hoe doe je dat?

Mystery shopper worden, hoe doe je dat?

Lijkt het je leuk om winkels, restaurants, hotels of sportscholen te bezoeken én daar je geld mee te verdienen? Dan zou het werken als mystery shopper of mystery guest echt iets voor jou kunnen zijn. Dit werk is zelfstandig uit te voeren en zeer flexibel, waardoor je het gemakkelijk kunt combineren met bijvoorbeeld een studie of het zorgen voor kinderen. Wil je weten wat een mystery shopper precies doet, hoeveel je met dit werk kunt verdienen en hoe je als mystery shopper aan de slag kunt gaan? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een mystery shopper?

Als mystery shopper (of secret shopper) bezoek je winkels door het hele land. Na je bezoek beoordeel je de bezochte plek op verschillende punten. Op welke punten je de winkel dient te beoordelen, hangt af van de opdracht. Bij het bezoeken van de winkel is het belangrijk dat je je gedraagt als een ‘gewone’ klant, zodat de medewerkers niet doorhebben met welk doel je daar bent en niet extra hun best gaan doen voor een goede beoordeling. 

Na het bezoeken van de winkel noteer je jouw bevindingen en geef je die door aan de opdrachtgever. Meestal gebeurt dit door middel van een online vragenlijst. Met de resultaten uit het onderzoek kan de opdrachtgever vervolgens bepalen op welke vlakken er verbetering nodig is in de winkel.

terug naar menu ↑

Mystery shopping opdrachten

De opdrachten die je als mystery shopper kunt krijgen, zijn niet altijd hetzelfde. Soms dien je alleen een aankoop in een winkel te doen, waarbij je bijvoorbeeld gevraagd wordt hoe je dat ervaren hebt. Het kan echter ook zijn dat je een artikel moet retourneren of dat je enkel een vraag moet stellen tijdens je bezoek.

Door de secret shopper verschillende opdrachten uit te laten voeren, krijgt de opdrachtgever inzicht in hoe het personeel functioneert en hoe klanten de winkel en service ervaren. Zo kan de opdrachtgever werken aan punten die verbeterd kunnen worden en eventueel met het personeel werken aan zaken als betere verkooptechnieken of een klantvriendelijkere service.

terug naar menu ↑

Mystery shopper voordelen

Het werken als mystery shopper is zeer zelfstandig. Je gaat namelijk zelf op pad en zorgt er zelf voor dat je zo duidelijk mogelijk rapporteert over jouw ervaring, zodat de klant iets aan jouw feedback heeft. Dit is vooral erg fijn voor mensen die graag zelfstandig willen werken en voor mensen die niet vast willen zitten aan een vaste baan. Als mystery shopper kun je opdrachten aannemen die jij wilt en bepaal jij hoe vaak je werkt. Het werken als mystery shopper doe je haast nooit in een vast dienstverband.

terug naar menu ↑

Mystery shopper worden

Als je graag mystery shopper wilt worden, dan kun je je inschrijven bij een van de bureaus die dit soort opdrachten uitzetten. Het inschrijven is vaak gratis en in veel gevallen kun je direct zien of er een opdracht beschikbaar is die jij zou kunnen uitvoeren. Zie je een opdracht die je graag zou willen doen? Dan neem je die opdracht aan en voer je hem uit. Vervolgens vul je de (online) vragenlijst in, waarna je een vergoeding ontvangt voor het werk. Bureaus waar je je zou kunnen inschrijven als mystery shopper zijn onder andere:

Naast dat je je bij diverse bureaus kunt inschrijven, zijn er ook onderzoekspanels die dit soort opdrachten plaatsen. Een van de bekendste panels die dit doet is GfK Panel

terug naar menu ↑

Vacature mystery shopper

Online zijn een hoop vacatures voor mystery shoppers te vinden. Zo is Young Capital bijvoorbeeld regelmatig op zoek naar mensen die graag als mystery shopper aan de slag willen gaan. Als je reageert op zo’n vacature en geschikt blijkt, dan kom je in de meeste gevallen in een pool terecht. Zodra er werk beschikbaar is, krijg je een bericht en kun je bepalen of je het wel of niet wilt doen. Het werken als mystery shopper doe je meestal als zzp’er.

terug naar menu ↑

Mystery guest

Naast dat je mystery shopper kunt worden, kun je ook aan de slag als mystery guest. Het verschil tussen een mystery shopper en een mystery guest is dat de mystery shopper meestal winkels bezoekt en een mystery guest niet. Als mystery guest ga je namelijk niet iets kopen in een winkel, maar de dienstverlening in bijvoorbeeld restaurants, hotels, bioscopen of sportscholen ervaren. 

Het werk van een mystery guest verschilt in principe verder niet echt van dat van een mystery shopper. Als mystery guest ben je namelijk ook bezig met het beoordelen van de service en vul je ook een vragenlijst in over jouw ervaring. Ook in dit geval is het erg belangrijk dat het personeel op de plek die je bezoekt niet doorheeft dat je een mystery guest bent, zodat ze niet extra hard hun best gaan doen. 

Wat extra leuk is aan het werken als mystery guest is dat je voor je werk een restaurant of hotel mag bezoeken of bijvoorbeeld naar een bioscoop of theatervoorstelling mag gaan.

terug naar menu ↑

Hoe word je mystery guest?

Wie graag mystery guest wil worden, kan zich vaak bij dezelfde bureaus inschrijven als wie mystery shopper wil worden. Deze bedrijven bieden namelijk vaak zowel opdrachten voor mystery shoppers als voor mystery guests aan. Je kunt vervolgens zelf bepalen welke opdrachten je wel of niet wilt aannemen, zodat je ervoor kunt kiezen om bijvoorbeeld alleen als mystery guest aan de slag te gaan, of om juist een combinatie te gaan doen om het extra leuk te maken en meer werk te kunnen doen.

terug naar menu ↑

Hoeveel verdien je als mystery shopper of mystery guest?

Hoeveel je kunt verdienen als mystery shopper of mystery guest is lastig te zeggen. Dit hangt namelijk af van hoeveel opdrachten je kunt doen en wat voor opdrachten dat zijn. Voordat je een opdracht aanneemt, wordt duidelijk vermeld hoeveel de opdracht je zal opleveren. De hoogte van de vergoeding verschilt per opdracht en is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de tijdsduur. Hoeveel opdrachten er beschikbaar zijn is mede afhankelijk van de periode, waardoor er soms weinig werk kan zijn.

4 Opmerkingen
  1. Ik wil graag mysterie shopper worden.

  2. Mijn motto in het leven is:Wat kan ik beteken voor een betere wereld? Nou, elke klein beetje helpt.

    Laat een reactie achter

    enqueteplein.nl