• Online geld verdienen
  • 101 reviews
  • 151 artikelen
Webshop beginnen stappenplan – Start je eigen webshop

Webshop beginnen stappenplan – Start je eigen webshop

Een webshop beginnen is een goed idee als je graag online producten wilt verkopen. Vroeger had je daar allerlei technische kennis voor nodig, maar tegenwoordig zijn er diverse handige tools, waarmee iedereen een eigen webshop kan starten. Wil jij ook graag een eigen webshop beginnen en ben je benieuwd hoe je dat het beste kunt aanpakken? In dit artikel voorzien we je van een handig stappenplan.

Kan je zomaar een webshop beginnen?

Iedereen kan zomaar een webshop beginnen. Wel is het goed om te checken of jouw webshop een hobby of onderneming is. Dit kun je uitzoeken op de website van de Belastingdienst door te bekijken welke criteria zij hiervoor hanteren. Wordt jouw webshop gezien als onderneming? Dan zul je je moeten inschrijven bij de KVK.

terug naar menu ↑

Hoe kun je een eigen webshop beginnen? Met deze 9 stappen!

Wil je een eigen webshop beginnen? Dan zijn er een aantal dingen die je moet doen en waar je over na moet denken. Hieronder hebben we 9 stappen voor je op een rijtje gezet, zodat je een goede start kunt maken.

terug naar menu ↑

1. Wat ga je verkopen?

De allereerste stap is natuurlijk bedenken wat je gaat verkopen. Dit klinkt misschien makkelijk, maar als je daar nog geen goed idee over hebt, kan dat best lastig zijn. Kies in ieder geval voor een product dat bij jouw interesses past. Als je een webshop start ben je namelijk voor langere tijd bezig met het product dat je kiest, dus kun je dat product maar beter leuk vinden.

Doe onderzoek

Een belangrijk onderdeel van het bepalen van welke producten je gaat verkopen, is het doen van onderzoek. Hoeveel concurrentie heb je bijvoorbeeld? Hoe zit het met de markt? Is die wel aantrekkelijk genoeg? En is het mogelijk om het product van jouw keuze winstgevend te verkopen? 

terug naar menu ↑

2. Maak een ondernemingsplan

Een goede manier om helder te krijgen wat je precies wilt doen, hoe je dat wilt doen en wat je daarvan verwacht, is een ondernemingsplan schrijven. Hierin verwerk je onder andere je plannen, wie je klanten zijn en hoe je die gaat bereiken.

terug naar menu ↑

3. Bekijk leveranciers

Als je een product hebt bedacht, is het tijd om te bekijken hoe je aan dat product komt. Waar ga je het vandaan halen? Hiervoor ga je onderzoeken welke leverancier of fabrikant interessant is. Je kunt ze vervolgens benaderen met jouw bedrijfsidee en/of bedrijfsplan om hen ervan te overtuigen dat jij een goede en betrouwbare partij bent om mee te werken.

terug naar menu ↑

4. Verzin een goede naam

Een naam voor je webshop bedenken is de volgende stap. Hierbij is het slim om rekening te houden met zoekmachineoptimalisatie. Op welke keywords wil je gevonden worden? En kun je het belangrijkste zoekwoord in de naam of domeinnaam verwerken? Zo zorg je ervoor dat je beter gevonden wordt. Check vervolgens of de domeinnaam en bedrijfsnaam nog beschikbaar zijn.

terug naar menu ↑

5. Schrijf je webshop in bij de KVK

Heb je een naam bedacht? Dan kun je jouw webshop gaan inschrijven bij de KVK. Hiervoor is het belangrijk dat je nadenkt over de handelsvorm die je wilt kiezen. Houd er rekening mee dat het inschrijven bij de KVK niet gratis is.

terug naar menu ↑

6. Bouw je webshop

Nu kun je jouw webshop gaan bouwen. Hiervoor kun je gebruikmaken van handige tools, zoals Shopify of Magento. Er zijn verschillende webshop-pakketten beschikbaar, dus onderzoek vooral welk pakket bij jou en jouw kennis past. Sommige aanbieders bieden zelfs standaard webshops, waarvoor je alleen een account hoeft aan te maken.

Kies een logo

Een logo maakt jouw webshop herkenbaar. Daarom is het slim om een logo te ontwerpen. Dit kun je zelf doen of je kunt het laten doen.

terug naar menu ↑

7. Vul je webshop

Als je webshop af is, kun je die vullen met jouw producten. Zorg dat je hierbij belangrijke informatie vermeldt, zoals een productomschrijving, specificaties en foto’s of video’s. Bij het schrijven van de titels en omschrijvingen van producten is het belangrijk om rekening te houden met zoekmachines. Door keywords te gebruiken die belangrijk zijn voor jouw product, kun je hoger in zoekresultaten verschijnen.

Denk na over prijzen, kosten en betaalmogelijkheden

Niet alleen moet je nadenken over je verkoopprijs, maar ook over eventuele verzend- en retourkosten. Bedenk ook hoe je je pakketten gaat verzenden. Daarnaast moet je nadenken over op welke manieren klanten kunnen betalen.

terug naar menu ↑

8. Zorg dat alles goed werkt

Als mensen in jouw webshop terechtkomen, moet alles natuurlijk wel goed werken. Zorg daarom dat je checkt of alles werkt zoals het zou moeten. Denk ook na over de klantenservice. Hoe kunnen klanten contact opnemen bij vragen of klachten? Test je website meerdere keren voordat je live gaat en laat ook anderen meekijken. Zo voorkom je problemen.

terug naar menu ↑

9. Ga live

Voordat je live gaat, is het belangrijk om daar al wat aandacht voor te genereren. Post er bijvoorbeeld over op social media en zorg dat je accounts aanmaakt op social media voor jouw webshop. Door vooraf interesse te wekken bij mensen voor jouw webshop en producten, kun je gelijk goed van start gaan als je webshop live gaat.

terug naar menu ↑

Is een webshop rendabel?

Uit cijfers blijkt dat veel webshops de eerste jaren verlies draaien. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je kunt doen om dat te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat je kiest voor een handige niche, dat je je producten goed op de markt brengt en zorg daarnaast voor goede marketing.

terug naar menu ↑

Hoeveel kost het om een webshop te maken?

Een webshop maken kost geld. Zo zul je een domeinnaam moeten kopen, moeten betalen voor webhosting en/of een webshop-pakket en moet je je inschrijven bij de KVK. Hoe hoog de kosten precies zijn, hangt af van de keuzes die je maakt.

terug naar menu ↑

Geld verdienen met een webshop

Geld verdienen met een webshop is goed mogelijk, als je tenminste weet wat je doet. Zorg daarom dat je eerst de kennis opdoet die je nodig hebt, zodat je geen beginnersfouten maakt die je uiteindelijk veel geld zullen kosten. Als je het goed aanpakt, kan een webshop absoluut succesvol worden.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Hoeveel geld heb je nodig om een webshop te beginnen?

Hoeveel geld je nodig hebt om een webshop te beginnen, hangt af van jouw keuzes. Je kunt tegenwoordig al voor een paar tientjes per maand een eigen webshop maken. Laat je de webshop maken door een bureau? Dan betaal je daar uiteraard meer voor. Daarnaast hangt het bedrag dat je nodig hebt af van of je de producten vooraf gaat inkopen of niet.

Hoe kun je inkopen doen voor een webshop?

Producten inkopen voor je webshop doe je bij een leverancier of groothandel. Dit soort partijen vragen vaak wel van je dat je ingeschreven staat bij de KVK als onderneming. Ook kan het zijn dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, die per leverancier of groothandel verschillen.

Kan je zonder KVK een webshop beginnen?

Het is mogelijk om zonder KVK-inschrijving een webshop te beginnen, maar dit is alleen toegestaan als je de webshop als hobby hebt. Is het jouw doel om winst te maken met jouw webshop? Dan zul je je als ondernemer moeten inschrijven bij de KVK.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      enqueteplein.nl