• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 161 artikelen
Korte looptijd obligatie – Dit moet je weten

Korte looptijd obligatie – Dit moet je weten

Wil je gaan beleggen en ben je je aan het oriënteren op de opties die je hebt? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk wel de mogelijkheid tegengekomen om te beleggen in obligaties. Maar wat zijn obligaties nou eigenlijk precies? En vooral: Wat is een korte looptijd obligatie? In dit artikel lees je alles over korte looptijd obligaties en wat je daarover moet weten.

Let op: Beleggen in obligaties is niet zonder risico. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De informatie in dit artikel dient op geen enkele manier als advies of aanbeveling om te investeren. Zorg dat je voldoende kennis over de financiële producten hebt waar je in wilt beleggen en dat je de risico’s kent, voordat je jouw geld investeert.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een schuldbewijs voor een lening aan een onderneming of een overheid. Als je een obligatie koopt, dan leen je dus eigenlijk geld uit aan die onderneming of overheid. Het behalen van rendement op obligaties kan op twee manieren, namelijk door middel van:

Couponrente

Dit is de rente die je krijgt omdat je het geld hebt uitgeleend. De rente kan variabel of vast zijn en wordt meestal periodiek uitgekeerd.

Koersrendement

Koersrendement krijg je als de beurswaarde van jouw obligatie stijgt. Obligaties met een langere looptijd hebben meer kans om flink te stijgen of dalen zodra de marktrente verandert, dan obligaties met een korte looptijd.

terug naar menu ↑

Wat is de looptijd van een obligatie?

Obligaties hebben een vaste looptijd, die meestal ergens tussen de een en dertig jaar ligt. De looptijd staat van tevoren vast, zo weet je precies tot wanneer de lening die aan de obligatie gekoppeld is, loopt. Zodra de einddatum bereikt is, ontvang jij het nominale bedrag van de obligatie van de kredietnemer. Het nominale bedrag (of de nominale waarde) is het bedrag (of de waarde) die op de obligatie vermeld staat.

terug naar menu ↑

Wat is een korte looptijd van een obligatie?

Korte looptijd obligatie betekenis: Een obligatie heeft een korte looptijd als deze niet langer loopt dan 1 tot 5 jaar. Zodra de looptijd van een obligatie langer dan 10 jaar is, spreken we van een obligatie met een lange looptijd.

terug naar menu ↑

Wat duidt een korte looptijd op een obligatie aan?

Een obligatie met een korte looptijd is er een die een looptijd heeft van 1 tot 5 jaar. Een korte looptijd obligatie zorgt ervoor dat een belegger meer flexibiliteit heeft, omdat het geld voor een relatief korte periode wordt vastgezet. Na die periode heb je weer toegang tot je geld en zou je het ergens anders in kunnen investeren. 

Het voordeel van korte looptijd obligaties ten opzichte van obligaties met een lange looptijd, is dat korte obligaties vaak veiliger zijn. Dit heeft te maken met het feit dat de waarde van een obligatie met een korte looptijd over het algemeen minder snel zal dalen door bijvoorbeeld rentestijging. 

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan obligaties met een korte looptijd. Een van die nadelen is dat je door het lagere risico en de flexibiliteit ook vaak te maken hebt met een lagere rente.

terug naar menu ↑

Risico’s obligaties – Renterisico

Het kopen van obligaties klinkt als iets wat gunstig is. Je koopt namelijk een obligatie en ontvangt de nominale waarde na de looptijd weer terug. Tussen de aankoop en verkoop krijg je bovendien ook nog rente. Win-win zou je zeggen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Door een stijgende rente kan het namelijk zijn dat de waarde van jouw obligatie daalt. Hierdoor worden ze steeds goedkoper.

Als de obligatie minder waard wordt, kunnen beleggers nieuwe obligaties met een hogere rente kopen. Het risico dat je loopt door stijging van de rente, wordt ook wel het renterisico genoemd. Het renterisico bij een obligatie met een korte looptijd is kleiner dan bij een obligatie met een lange looptijd. Dit komt omdat de kans dat de rente gaat stijgen groter is bij een langere looptijd.

terug naar menu ↑

Risico’s obligaties – De uitgevende partij blijf in gebreke

Een ander risico dat je loopt als je obligaties koopt, is dat de uitgevende partij in gebreke blijft. Dit houdt in dat het bedrijf of de overheid het bedrag dat jij aan het einde van de looptijd van de obligatie zou krijgen, niet kan betalen. Hierdoor kun jij je inleg verliezen. Daarom is het altijd slim om goed te kijken naar de risicobeoordeling, zodat je vooraf een idee hebt waar je aan begint. Onafhankelijke kredietbeoordelaars, zoals bijvoorbeeld Moody’s en Standard & Poor’s zorgen voor dit soort risicobeoordelingen.

terug naar menu ↑

Waar kun je obligaties kopen?

Wil je graag gaan beleggen in obligaties? Dan kan dat op twee manieren:

Zelf obligaties kopen

Zelf obligaties kopen kan via een tussenpersoon, zoals de bank, een broker of beleggingsadviseur. De meest populaire manier is om obligaties via een broker te kopen. Dit is omdat je als belegger dan zelf een partij kunt kiezen die het beste bij je past. Brokers waar je obligaties kunt kopen, zijn onder andere:

Ook is het mogelijk om via je bank in obligaties te beleggen. Dit kan onder andere bij:

 • ABN AMRO
 • ING
 • Rabobank

Obligaties kopen via een beleggingsfonds

Een andere optie die je hebt, is het kopen van obligaties via een beleggingsfonds. Hierdoor hoef je de obligaties niet zelf aan te schaffen en kun je ook met een lagere investering beleggen. Zelfs met een relatief klein bedrag kun je via een beleggingsfonds gemakkelijker spreiden, waardoor het risico kleiner is.

terug naar menu ↑

Korte looptijd obligaties

Korte looptijd obligaties zijn obligaties met een looptijd van vijf jaar of minder. Het voordeel van dit soort obligaties is dat het flexibeler is en dat het risico op rentestijging kleiner is. Wel is het goed om te weten dat ook het beleggen in korte looptijd obligaties risico’s kent. Zo kun je (een deel van) je inleg verliezen. Zorg er daarom voor dat je nooit meer investeert dan je kunt missen. Obligaties kun je kopen bij brokers als DeGiro, Mexem en Saxo Bank. Of bij banken, waaronder ABN AMRO, ING en Rabobank.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Wat is korte looptijd van een obligatie?

Een korte looptijd obligatie heeft een looptijd van minder dan vijf jaar. Hierdoor profiteer je als belegger van veel flexibiliteit en een kleiner renterisico.

Wat duidt een korte looptijd op een obligatie aan DeGiro?

DeGiro biedt obligaties met een korte looptijd aan. Dit zijn obligaties met een looptijd van 1 tot 5 jaar. Korte looptijd obligaties betalen minder dan obligaties met een langere looptijd. Dit komt omdat investeerders meer betaald krijgen voor het langer beleggen van hun geld.

Wat is de looptijd van een obligatie?

Een obligatie heeft meestal een looptijd tussen 1 en 30 jaar. Obligaties met een looptijd van minder dan 5 jaar noemen we een korte looptijd obligatie. Obligaties met een looptijd van langer dan 10 jaar worden obligaties met een lange looptijd genoemd.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   enqueteplein.nl