
Beleggen als beginner kan spannend zijn. Wanneer je hier mee wilt beginnen, is de kans groot dat je met allerlei vragen zit. Door te beleggen bouw je aan een toekomst met meer financiële onafhankelijkheid. We vertellen je graag alles dat je moet weten wanneer je gaat beginnen met beleggen: van hoe beleggen werkt tot in welke producten je het beste kunt beleggen.
Disclaimer
Beleggen is altijd risicovol en je kunt al je geld verliezen, dus beleg daarom geen geld dat je niet kunt missen. Dit artikel is geen financieel advies, dus doe daarom zelf altijd onderzoek voordat je geld belegt.
Wat is beleggen en hoe werkt het?
Beleggen is een vorm om de waarde van je geld te laten stijgen. Dat doe je door je geld in een beleggingsproduct te investeren met de hoop dat de waarde van dit product in de toekomst stijgt. Wanneer de waarde is gestegen, kun je het beleggingsproduct verkopen om je winst te verzekeren.
terug naar menu ↑Waarin moet ik beleggen?
Wanneer je gaat beginnen met beleggen, heb je keuze uit verschillende soorten beleggingsproducten. Denk aan aandelen, obligaties, cryptocurrencies, edelmetalen, indexfondsen en ETF’s. Hieronder vertellen we wat meer over deze assets.
Aandelen
Wil je als beginner beleggen op de beurs? Dan kom je al snel bij aandelen uit. Dit zijn waardepapieren die jou een beetje mede-eigenaar van een bedrijf maken. In sommige gevallen heb je ook recht op een deel van de winst, wat we dividend noemen. Presteert een bedrijf goed? Dan is de kans groot dat de waarde van een aandeel stijgt.
Obligaties
Een obligatie is een bewijs van schuld, vaak uitgegeven door overheden en bedrijven. Deze schuld staat open aan de eigenaar van de obligatie, wat betekent dat de eigenaar van de obligatie in feite geld heeft uitgeleend aan de overheid of het bedrijf. De looptijd van een obligatie bepaalt wanneer de schuld wordt afbetaald. Tijdens de looptijd ontvang je rente over de obligatie, waardoor obligaties over tijd in waarde kunnen stijgen of dalen, afhankelijk van de huidige rentestand.
Cryptocurrencies
Cryptocurrencies zijn digitale valuta’s die op de blockchain draaien, waarvan Bitcoin de eerste en grootste is. Er is vaak een maximale voorraad munten beschikbaar, welke in het geval van Bitcoin op 21 miljoen munten staat. Vraag en aanbod bepalen de waarde van een cryptocurrency. Het voordeel is dat je ook kleinere hoeveelheden kunt kopen, terwijl je geen halve aandelen kunt kopen.
Edelmetalen
Veel mensen beleggen geld in edelmetalen als goud, zilver en platina. Omdat er een maximale voorraad beschikbaar is, kunnen edelmetalen op lange termijn steeds waardevoller worden. Dat maakt geld beleggen in goud interessant.
Indexfondsen en ETF’s
Beginners die beleggen op de beurs komen ook al snel indexfondsen en ETF’s tegen. Een indexfonds is een mandje aandelen. Denk bijvoorbeeld aan de S&P 500: dit is een mandje met de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten. ETF’s zijn trackers die de waarde van producten volgen waar je normaal lastig in kunt beleggen, zoals olie of graan.
Hoe bepaal je waarin je moet beleggen?
Genoeg producten dus. Maar kun je beter voor fondsen of aandelen kiezen? En welke aandelen moet je kopen? Of kun je beter in crypto beleggen?
Je kunt onderzoek doen naar de assets die we hierboven hebben genoemd om te bepalen welke het beste bij jou past. Heb je een bepaalde interesse met een bepaald product en geloof je in een waardestijging op lange termijn? Dan zou je hierin kunnen beleggen.
terug naar menu ↑Beleggingsstrategieën voor beginners
Begin je net met beleggen, is het verstandig om een handelsstrategie voor beginners te volgen. Zo’n strategie zorgt voor meer zekerheid en helpt om fouten te voorkomen.
Dollar Cost Averaging (DCA)
Dollar Cost Averaging is een ideale beleggingsstrategie voor beginners. Volgens deze strategie, die vaak bij zijn afkorting DCA genoemd wordt, beleg je per ieder tijdsbestek een vast bedrag in een vast beleggingsproduct. Van tevoren bepaal je dus of je iedere week of iedere maand belegt, en hoe hoog dit bedrag is. Ook bepaal je in welk product je investeert; dit moet altijd hetzelfde zijn.
Als voorbeeld kun je iedere 25e van de maand 100 euro in Bitcoin beleggen, zonder naar de koers te kijken. Het gevolg is dat je op deze manier de gemiddelde prijs koopt, en op de lange termijn kunt profiteren van een positief rendement.
Spreiding
Door te spreiden verlaag je het risico. Dit betekent dat je jouw geld in verschillende beleggingsproducten belegt. Daalt de waarde van de cryptomarkt? Dan wordt deze daling nog opgevangen door beleggingen in aandelen.
terug naar menu ↑Zo begin je met beleggen
Weet je in welke producten je wilt beleggen en heb je een beleggingsstrategie? Dan is het tijd voor de volgende vraag: hoe kan ik zelf beleggen?
Je kunt beleggen bij brokers en exchanges. Dit zijn platforms die verschillende beleggingsproducten aanbieden. Je kunt geld storten met betaalmethodes als iDeal en SEPA (Bancontact) om assets te kopen.
- Waar beleggen in crypto? Je kunt crypto kopen bij een crypto exchange. Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange waar je crypto met iDeal kunt kopen. Deze exchange is gereguleerd door de Nederlandse overheid. Hier maak je een account aan bij Bitvavo.
- Waar beleggen in aandelen, obligaties, ETF’s en indexfondsen? DeGiro is een broker waar je in aandelen, ETF’s en indexfondsen kunt beleggen. Ook kun je obligaties kopen bij DeGiro. Je kunt hier geld storten met iDeal, SEPA (Bancontact), en andere populaire betaalmethodes. Je betaalt vrijwel geen transactiekosten om te beleggen, en kunt hier dus goedkoop in aandelen handelen. Hier maak je een account aan bij DeGiro.
- Waar beleggen in edelmetalen? Gold Republic is een Nederlandse broker voor edelmetalen. Hier koop je fysieke edelmetalen als goud, zilver en platina. Je kunt de edelmetalen in de kluis van Gold Republic bewaren of laten opsturen. Dat maakt geld beleggen in goud een stuk makkelijker. Hier maak je een account aan bij Gold Republic.
Fouten die beginners maken (en die je kunt vermijden)
Hieronder vind je de fouten die de meeste beginnende beleggers maken. Zorg ervoor dat je van deze fouten leert, zodat je ze niet zelf nog een keer hoeft te maken.
- Beleggen met emotie: door te beleggen op basis van emoties, zoals angst of euforie, kun je beslissingen maken die niet op onderzoek zijn gebaseerd.
- Uitgaan van korte termijn winsten: het kan soms maanden of jaren duren voordat je winst maakt. Hou hier rekening mee en verwacht geen grote winsten op korte termijn.
- Niet spreiden: door niet te spreiden over verschillende markten of producten, loop je een groter risico op verlies van vermogen.
- Geen of te weinig onderzoek doen: ga nooit zomaar uit van iemand anders zijn/haar advies, maar doe zelf grondig onderzoek voordat je ergens in belegt.
Veelgestelde vragen
Door iedere dag te leren over beleggen, zorg je ervoor dat je een steeds betere belegger wordt en betere beslissingen kunt nemen.
Bepaal eerst in welke producten je wilt beleggen en welke strategie je wilt volgen. Vervolgens zoek je een platform waar je deze producten kunt kopen. Het is belangrijk om altijd je strategie te blijven volgen.
Als beginner kun je het beste een klein risico nemen. Beleggingen in indexfondsen worden vaak als klein risico gezien, en kan dus ideaal voor beginners zijn.
Het is lastig om te bepalen of het slim is om nu te beleggen. Doe onderzoek naar de huidige markt (is er veel optimisme of pessimisme binnen de markt?) en volg uitspraken van bekende en succesvolle beleggers om je te laten inspireren. Baseer je keuzes altijd op basis van je eigen onderzoek.
Je kunt bij veel brokers al beleggen vanaf 10 euro per maand. Zorg ervoor dat je geen geld belegt dat je eigenlijk niet kunt missen. Beleggen brengt altijd een risico met zich mee.