• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 162 artikelen
Hoog dividend aandelen – Wat zijn hoogdividendaandelen?

Hoog dividend aandelen – Wat zijn hoogdividendaandelen?

Ben je je aan het oriënteren op het beleggen in aandelen en ben je geïnteresseerd in hoog dividend aandelen? Of ben je je aan het verdiepen in wat dat nu eigenlijk zijn? Dan zit je hier goed. In dit artikel vertellen we je namelijk alles over hoogdividendaandelen en bespreken we welke aandelen mogelijk interessant kunnen zijn.

Let op: Beleggen is nooit zonder risico. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De informatie in dit artikel dient op geen enkele manier als advies of als aanmoediging om te gaan beleggen. 

Dividend aandelen, wat zijn dat?

Voordat we het over hoog dividend aandelen gaan hebben, gaan we het eerst hebben over wat dividend aandelen nu eigenlijk zijn. Dividend aandelen zijn aandelen van ondernemingen waarin jij kunt beleggen. Dividend aandelen leveren beleggers dividend op. Dividend is een deel van de winst dat door de onderneming wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Door dividend aandelen te kopen, kun je dus meedelen in de winst van een onderneming. 

Dividend kan op verschillende momenten worden uitgekeerd, afhankelijk van het aandeel. Zo zijn er aandelen die elk kwartaal uitkeren, maar ook aandelen die dat eens per jaar doen. Er zijn zelfs aandelen die elke maand dividend uitkeren.

terug naar menu ↑

Welke aandelen keren maandelijks dividend uit?

Er zijn verschillende aandelen die elke maand dividend uitkeren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Agree Realty
 • Pembina Pipeline
 • Realty Income
terug naar menu ↑

Niet elk dividend aandeel levert ook een winstuitkering op

Voordat je gaat investeren in dividend aandelen is het goed om te weten dat niet elke onderneming ook daadwerkelijk een deel van de winst uitkeert aan de aandeelhouders. Dit kan komen doordat het bedrijf ervoor kiest om de winst in het bedrijf te investeren, zodat ze kunnen groeien.

De uitkering van dividend is ook niet elk jaar gegarandeerd. Zo kan het zijn dat een bedrijf in een bepaald jaar weinig of geen winst behaalt, waardoor de dividenduitkering uitblijft.

terug naar menu ↑

Dividend aandelen vs groeiaandelen

Het grootste verschil tussen dividend aandelen en groeiaandelen is de letterlijke uitkering van een deel van de winst. Dit heeft vaak te maken met hoe gevestigd een bedrijf is en hoe stabiel een bedrijf presteert. Bedrijven die (veel) dividend uitkeren, zijn in de meeste gevallen bedrijven die al lange tijd bestaan, een gevestigde naam hebben en uit bepaalde stabiele sectoren komen.

Groeiende organisaties kiezen er juist vaker voor om de winst in het bedrijf te investeren. In dat geval leveren de aandelen dus weinig tot geen dividend op. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Groei aandelen stijgen namelijk vaak sneller in waarde dan ‘gewone’ dividend aandelen. Zo kun je dus al snel een hoger dividend verwachten.

terug naar menu ↑

Payout ratio

Als je je hebt verdiept in dividendaandelen, dan ben je de term ‘payout ratio’ ongetwijfeld tegengekomen. Maar wat betekent deze term nu eigenlijk? De payout ratio is een percentage dat aangeeft hoeveel van de winst van een onderneming zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Deze winst is per aandeel. Als de payout ratio van een aandeel bijvoorbeeld 50% is, dan betekent dat dat het bedrijf 50% van de winst zal uitkeren als dividend.

Een erg hoge payout ratio is niet per se goed. Je kunt je namelijk afvragen of het voor het bedrijf wel echt haalbaar is om zo’n groot deel van de winst uit te keren. En hoe zit het bijvoorbeeld met de groei van een bedrijf, als ze daar nauwelijks geld in investeren? Daarom is het vaak veiliger en/of interessanter om te investeren in een bedrijf dat bij wijze van spreken een payout ratio van 30 tot 50% heeft, dan een met een payout ratio van bijvoorbeeld 90%.

terug naar menu ↑

Aandelen met hoge dividend – Hoogdividendaandelen

Aandelen met een hoog dividend zijn aandelen die een relatief hoge dividenduitkering opleveren. Zo heb je bijvoorbeeld aandelen met een dividendpercentage van meer dan 10%. Hoewel het misschien lijkt alsof een hoger dividendpercentage beter is, is dat niet per se zo. Je kunt je namelijk afvragen of die uitkering wel haalbaar is. 

terug naar menu ↑

Wat is een goed dividendrendement?

Over het algemeen wordt geadviseerd om voor aandelen met een dividend tussen de 2 en 5% te kiezen. Dit omdat blijkt dat bedrijven die een deel van de winst herinvesteren in hun bedrijf en een deel uitkeren, vaak het beste presteren en dus de meest betrouwbare aandelen hebben. Ook zie je dat de meeste bekende bedrijven een dividendrendement tussen die percentages hebben. 

terug naar menu ↑

De beste dividendaandelen

Wil je graag gaan beleggen in dividend aandelen? Dan wil je vast weten wat nu eigenlijk de beste aandelen van dit moment zijn. Om je op weg te helpen, vind je in ons artikel over de beste dividend aandelen twee lijstjes met de beste aandelen. Een daarvan bestaat puur en alleen uit Nederlandse dividend aandelen. De andere lijst is gevuld met de beste dividend aandelen wereldwijd.

terug naar menu ↑

Waar kun je beleggen in dividend aandelen? 

De meest populaire manier om te beleggen in dividend aandelen is via een goede online broker. De brokers die het vaakst worden gekozen voor het dividendbeleggen zijn:

Welke broker het beste bij jou past, hangt van jouw wensen en niveau qua beleggen af. DeGiro is bijvoorbeeld de meest populaire broker en staat bekend om de lage tarieven. BUX Zero is een handige app voor op je telefoon en richt zich voornamelijk op beginnende beleggers. eToro is hét platform voor beleggers die alle vrijheid willen. In onze reviews over deze brokers bespreken we uitgebreid de voor- en nadelen van deze platformen, waardoor je gemakkelijk kunt kiezen voor een broker die bij jou past.

terug naar menu ↑

Beleggen in hoog dividend aandelen

Beleggen in hoogdividendaandelen kan aantrekkelijk zijn. Om goede keuzes te kunnen maken, is het belangrijk dat je weet wat je doet en dat je geen onnodige risico’s neemt. Veel brokers bieden je allerlei informatie aan, waarmee je de nodige kennis kunt opdoen. Ook online is een hoop informatie te vinden. Zorg in ieder geval dat je nooit meer investeert dan je daadwerkelijk kunt missen en dat je kiest voor een vorm van beleggen die bij je past.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Welke aandelen keren maandelijks dividend uit?

Er zijn aandelen die maandelijks dividend uitkeren, waaronder Realty Income, Agree Realty en Pembina Pipeline.

Hoeveel nodig om te leven van dividend?

Hoeveel dividend je moet ontvangen om daarvan te kunnen leven, hangt af van jouw leefsituatie en uitgaven. Stel dat je €2000 per maand nodig hebt en jouw aandelen keren 4% rendement uit per jaar. Dan heb je een vermogen van €600.000 nodig om jaarlijks €24.000 aan dividend te ontvangen.

Wat is een goed dividendrendement?

Bedrijven die een deel van hun winst herinvesteren in hun bedrijf en een deel als dividend uitkeren, zijn de bedrijven die over het algemeen het beste presteren. De beste dividend aandelen hebben daardoor een dividendrendement tussen de 2 en 5%.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   enqueteplein.nl