• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 162 artikelen
Betaald enquêtes invullen, betaal je daar belasting over?

Betaald enquêtes invullen, betaal je daar belasting over?

Vul jij met regelmaat betaalde enquêtes in en heb je daarmee een leuk bedrag bijverdiend? Of ben je van plan om enquêtes in te gaan vullen voor geld om zo een extra zakcentje bij te verdienen? Dan kan het zijn dat je je afvraagt of je over die verdiensten nou eigenlijk ook belasting moet betalen. Wil je weten óf je belasting moet betalen over het geld dat je met het invullen van enquêtes verdient, en hoeveel dat dan precies is? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Moet je belasting betalen over de vergoeding voor enquêtes?

Het simpele antwoord op deze vraag is: ja, dat moet. Als Nederlander ben je namelijk wettelijk verplicht om belasting te betalen over al je inkomsten. Dit kunnen inkomsten uit loon zijn als je een (bij)baan hebt, of uit je bedrijf als je ondernemer bent. Maar ook over inkomsten die je online verdient, bijvoorbeeld door enquêtes in te vullen voor de 8 best betaalde onderzoekpanels, dien je belasting te betalen.

terug naar menu ↑

Enquêtes invullen en belasting, hoe zit dat?

Alle inkomsten die je in een jaar hebt verdiend, dus ook die met enquêtes invullen, dien je op te geven aan de Belastingdienst. Zo weet de Belastingdienst precies hoe hoog jouw inkomen het afgelopen jaar was en hoeveel belasting je daarover zult moeten betalen. De hoogte van je inkomen over het afgelopen jaar heeft daarnaast bijvoorbeeld ook invloed op de hoogte van bepaalde toeslagen.

De inkomsten die je hebt gehaald uit het invullen van enquêtes geef je op door ze te vermelden bij je aangifte inkomstenbelasting. Dit doe je door alle bedragen die je hebt verdiend bij elkaar op te tellen. Het bedrag dat daar uitkomt geef je vervolgens op onder het kopje ‘inkomsten uit overig werk.’

terug naar menu ↑

Hoeveel belasting moet ik dan betalen?

Hoeveel belasting je precies zult moeten betalen over het geld dat je hebt verdiend met online enquêtes invullen, is lastig te zeggen. Dit komt omdat het afhankelijk is van diverse factoren. Zo zal de hoogte van een eventueel ander inkomen er bijvoorbeeld invloed op hebben. Aangezien wij niet weten hoe hoog jouw overige inkomen is, kunnen we geen antwoord geven op deze vraag. Wel kunnen we je uitleggen hoe de belasting wordt berekend, zodat je zelf kunt uitzoeken wat dat voor jou betekent.

De hoogte van al je inkomsten bij elkaar

Voor de inkomstenbelasting worden al je inkomsten bij elkaar opgeteld. Dit houdt in dat je het geld dat je online hebt verdiend bij je inkomen dat je uit werk haalt moet optellen. Vervolgens zal over dat totaalbedrag belasting betaald moeten worden. Hoe hoog het percentage is dat je aan belasting zult moeten betalen, hangt af van onder welke schijf jouw inkomen valt. De schijven zijn bepaald aan de hand van een inkomen per jaar. In het kort:

 • Schijf 1: t/m €20.384 per jaar – 36,65%
 • Schijf 2: €20.384 t/m €34.300 per jaar – 38,10%
 • Schijf 3: €34.300 t/m €68.507 per jaar – 38.10%
 • Schijf 4: vanaf €68.507 per jaar – 51,75%

NB. Dit zijn de tarieven voor 2019. Op de website van de Belastingdienst kun je een actueel overzicht vinden.

Te betalen belasting over enquêtes invullen

Als je al je inkomsten bij elkaar hebt opgeteld, kun je zien onder welke schijf dit valt. Aan de hand daarvan kun je dan ook berekenen hoeveel belasting je zult moeten betalen. Eventueel kun je op die manier ook uitrekenen hoeveel belasting je dan precies dient te betalen over de inkomsten die je hebt gehaald uit het invullen van enquêtes.

terug naar menu ↑

Hoe zit het dan met cadeaubonnen of waardebonnen?

Wat nou als je geen geld verdient met het invullen van enquêtes, maar als je enquêtes invult voor waardebonnen? Moet je dan ook belasting betalen? Ook in dit geval is het antwoord ‘ja’. Ook een uitbetaling in cadeau- of waardebonnen is een vorm van inkomen en dien je dus op te geven.

Voor het opgeven van de inkomsten uit waardebonnen tel je de waarde van die bonnen bij elkaar op. Het bedrag dat uit dat rekensommetje komt, is het bedrag dat je hebt verdiend. Heb je geen cadeaubonnen gekregen, maar wel punten waarmee je producten hebt gekocht? Dan dien je de waarde van die punten/producten mee te rekenen.

Heb je een cadeau gekregen voor het invullen van een enquête? Dan wordt dit gezien als een verdienste in natura. In dat geval wordt van je gevraagd om een realistische schatting van de waarde van dat cadeau te maken. Dat geschatte bedrag geef je vervolgens op bij je aangifte inkomstenbelasting.

terug naar menu ↑

Wat als ik mijn online verdiensten niet opgeef?

Er zijn mensen die bepaalde inkomsten (vaak kleinere bedragen) niet opgeven, omdat ze er geen belasting over willen betalen, of omdat ze bang zijn dat ze door het opgeven van die inkomsten extra geld moeten betalen. De meeste mensen die dit doen, gaan ervan uit dat de Belastingdienst daar toch niet achter komt. Maar is dit wel zo slim?

Nee, het verzwijgen van de inkomsten die je haalt uit het invullen van enquêtes is alles behalve slim. Het is hierbij goed om te weten dat het verzwijgen wettelijk gezien niet mag en dat je dus zelfs strafbaar bent op het moment dat je ervoor kiest om die inkomsten niet op te geven. Op het moment dat de Belastingdienst erachter komt dat je bepaalde inkomsten hebt verzwegen, kun je een naheffing en een boete krijgen. Deze boete kan oplopen een bedrag van enkele duizenden euro’s.

Niet opgeven bij de belasting is niet slim

Je kunt je afvragen of het verzwijgen het risico op een enorm hoge boete waard is. Waarschijnlijk realiseer je je nu zelf ook dat dat misschien niet het meest handige is om te doen. Je kunt er daarom beter voor kiezen om eerlijk te zijn en je verdiensten gewoon op te geven. Ook als dat betekent dat je daardoor iets meer belasting zult moeten betalen. De hoogte van die extra te betalen belasting is namelijk een schijntje in vergelijking met de boete die je anders riskeert.

1 Reactie
 1. Klopt het dat je dus alleen inkomsten belasting over panels en enquêtes betaald maar geen BTW aangifte hier over hoeft te doen?

  Laat een reactie achter

  enqueteplein.nl