• Online geld verdienen
  • 101 reviews
  • 156 artikelen
Investeren in vastgoed – Dit moet je weten

Investeren in vastgoed – Dit moet je weten

Investeren in vastgoed kan zowel interessant zijn voor mensen met een flink vermogen, als voor mensen die een beperkt budget hebben. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je kunt beleggen in vastgoed. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, wat je moet weten en hoe je kunt beginnen met investeren in vastgoed? In dit artikel lees je er alles over.

Investeren of beleggen in vastgoed

Investeren in vastgoed houdt in dat je geld investeert in grond en de daarbij behorende bebouwing, bijvoorbeeld woonhuizen of bedrijfspanden, om daar vervolgens geld mee te verdienen. Als we het hebben over beleggen in vastgoed, dan kan er onderscheid gemaakt worden tussen:

  • Investeren in vastgoed
  • Beleggen in vastgoed

In vastgoed investeren is in de meeste gevallen het daadwerkelijk kopen van een vastgoedobject. Als we het hebben over in vastgoed beleggen, dan kan datzelfde bedoeld worden, maar beleggen is breder. Zo kan ook het beleggen in vastgoedfondsen op de beurs worden bedoeld. De termen beleggen en investeren worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt.

terug naar menu ↑

Waar kan ik mijn geld in investeren? 

Geld investeren kan natuurlijk in de aankoop van vastgoed (in het buitenland). Daarnaast is het mogelijk om geld te beleggen in aandelen van een vastgoedfonds of in vastgoedobligaties. Dit kan erg interessant zijn. Het vastgoedfonds kan namelijk mede door jouw investering in vastgoed beleggen en keert jou een gedeelte van de winst uit. Door te investeren in verschillende vastgoedprojecten kun je op deze manier een leuk rendement verdienen. 

terug naar menu ↑

Waarom zou je investeren in vastgoed?

Investeren in vastgoed kan om verschillende redenen erg interessant zijn. Zo wordt er vaak een hoger rendement behaald bij het investeren in vastgoed, dan bij andere beleggingsvormen. Daarnaast is er op verschillende manieren rendement te behalen. Zo verdien je niet alleen geld door eventuele verhuur, maar de kans is ook groot dat het pand steeds meer waard wordt. Daarnaast kun je door te beleggen in vastgoed je vermogen spreiden en heb je een extra (passief) inkomen.

Houd er wel rekening mee dat beleggen in vastgoed gepaard gaat met risico’s. Zo kun je je inleg (deels) verliezen.

terug naar menu ↑

Investeren in vastgoed met weinig geld

Vaak wordt gedacht dat je voor het investeren in vastgoed een flink vermogen nodig hebt. Dit kan zo zijn als je een vastgoedobject wilt kopen. In plaats van vastgoed kopen, kun je ook in vastgoed beleggen op de beurs. In dat geval heb je veel minder vermogen nodig.

Daarnaast is ook het kopen van vastgoed met een beperkt budget mogelijk. Op het moment dat je een leuk bedrag aan startkapitaal hebt, zijn er banken die je de rest willen lenen door middel van een beleggingshypotheek. Zo kun je bijvoorbeeld al investeren in vastgoed als je zo’n 20% van de taxatiewaarde van een pand als startkapitaal hebt.

terug naar menu ↑

Beleggen in vastgoed voor beginners

Lijkt het je interessant om te investeren of beleggen in vastgoed, maar weet je niet zo goed waar en hoe je moet beginnen? Hieronder hebben we een aantal tips voor beleggen in vastgoed voor beginners voor je op een rijtje gezet.

1. Bepaal of je wilt investeren of beleggen

Wil je investeren in vastgoed of beleggen in aandelen van vastgoedfondsen of vastgoedobligaties? En waarom? Vooral die laatste vraag is belangrijk. Zorg dat je heel goed weet wat de voor- en nadelen in jouw situatie zijn, wat je mogelijkheden zijn en welke risico’s je loopt. Je kunt de kennis die je nodig hebt over verschillende beleggingsproducten en de risico’s (online) opdoen, of een adviseur inschakelen.

2. Zorg voor de juiste kennis(sen)

Voordat je begint met investeren, is het belangrijk dat je kennis opdoet die van belang is. Wat zijn bijvoorbeeld de wettelijke plichten van verhuurders en huurders? En wat zijn de woonwensen binnen de markt? 

Zorg daarnaast ook voor de juiste connecties door een netwerk op te bouwen van makelaars, taxateurs en bijvoorbeeld adviseurs. Zo heb je de juiste mensen om je heen om te beginnen met investeren in vastgoed.

3. Ken de gevolgen van investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed heeft gevolgen voor zowel jouw fiscale positie als juridische. Hoe worden de inkomsten uit huur bijvoorbeeld belast? En wat betekent dat voor de belasting die je moet afdragen? En hoe zit het met kosten die je wel of niet kunt aftrekken bij de belasting?

4. Reken je niet rijk

Na de aanschaf van een pand, ben je van plan om het te gaan verhuren, om daar inkomsten uit te halen. Goed plan, maar vergeet niet aan de kosten te denken. Extra kosten bij de aankoop bijvoorbeeld, of kosten voor onderhoud, verbouwing en/of reparaties. Veel van het onderhoud is namelijk voor jouw rekening. Dus zorg dat je daar rekening mee houdt en reserveer er ruimte voor in je budget.

5. Doe niets zonder professional

Laat contracten altijd opstellen en controleren door iemand die daar verstand van heeft, zodat je zeker weet dat je zaken goed geregeld zijn. Vraag daarnaast om advies over zaken waar je niet genoeg van weet, zoals bijvoorbeeld huurbescherming en de positie van de VvE. 

terug naar menu ↑

In welk land investeren in vastgoed?

Ga je in Nederland investeren in vastgoed of in het buitenland? Bij het kopen van vastgoed in het buitenland zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden, waaronder de mogelijkheid dat je de taal niet (goed) spreekt en dus niet altijd alles begrijpt. Hoe zit het bijvoorbeeld met de prijzen, het rendement, de veiligheid en de groei op de huizenmarkt? Zorg dat je weet welke regels en wetten er gelden en neem een professional in arm die je kan adviseren/helpen bij het kopen van vastgoed in het buitenland.

terug naar menu ↑

In vastgoed beleggen of investeren

Investeren of beleggen in vastgoed kan erg interessant zijn als je graag een passief inkomen wilt verdienen en jouw geld voor je wilt laten werken. Wel is het goed om te weten dat investeren of beleggen in vastgoed niet zonder risico’s is. Zorg er daarom voor dat je goed weet waar je aan begint en dat je begrijpt waar je instapt. Zo voorkom je nare verrassingen.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Hoe begin je met beleggen in vastgoed?

Beginnen met beleggen in vastgoed is niet alleen voor mensen met veel (spaar)geld. Ook met een beperkt budget is investeren in vastgoed goed mogelijk. Zo kun je met een beperkt startkapitaal of de overwaarde op je eigen woning vaak al een beleggingshypotheek aanvragen. Ook kun je beleggen in aandelen van vastgoedfondsen.

Is het verstandig om te investeren in vastgoed?

Met investeren in vastgoed behaal je een veel hoger rendement dan bij andere beleggingsvormen. Extra interessant aan investeren in vastgoed is dat je zowel een (passief) inkomen haalt uit de verhuur, als dat je profiteert van de stijging van de waarde van het pand.

Hoeveel geld heb je nodig om te investeren in vastgoed? 

Investeren in vastgoed is ook mogelijk met een beperkt budget. Vaak verlenen banken al een beleggingshypotheek als je een eigen inbreng van zo’n 20% van de taxatiewaarde van het pand hebt. Zo kun je zelf ongeveer berekenen hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen investeren.

1 Reactie
  1. Ik vond het een heel nuttig artikel, als je na aan het denken bent over aandelen zou ik dit artikel zeker aanbevelen!

    Laat een reactie achter

    enqueteplein.nl