
Binnen een organisatie zijn medewerkers enorm belangrijk. Maar hoe weet je of jouw medewerkers tevreden zijn met hun werk? En hoe zorg je ervoor dat de medewerkers die betrokken zijn dat ook blijven? Een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) kan daarbij helpen. Wil je weten wat een medewerkerstevredenheidsonderzoek precies inhoudt, hoe zo’n onderzoek werkt en waarom je de tevredenheid van medewerkers zou onderzoeken? In dit artikel lees je er alles over.
Offerte voor medewerkerstevredenheidsonderzoek
Wil jij onderzoek laten uitvoeren? Zoek je een professioneel en ervaren marktonderzoekbureau? Vraag gratis een offerte aan.
Wat is een medewerkerstevredenheidsonderzoek?
Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is een onderzoek naar hoe medewerkers denken over hun werk. Hierbij kan aandacht worden besteed aan verschillende aspecten, waaronder hoe de medewerker de inhoud van het werk beoordeelt, of de medewerker het gevoel heeft dat er voldoende ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en hoe de medewerker de werkdruk en sfeer ervaart. Een medewerkerstevredenheidsonderzoek richt zich vaak op een of meer thema’s. Hierover lees je later meer.
terug naar menu ↑Waarom doe je onderzoek naar tevredenheid van medewerkers?
Onderzoek doen naar de tevredenheid van medewerkers heeft zowel voor de medewerkers als voor de werkgever positieve gevolgen. De werknemers zullen zich gehoord en gewaardeerd voelen als er naar hun mening gevraagd wordt en ze anoniem kunnen aangeven wat ze wel en niet prettig vinden aan hun werk en waar zij vinden dat verbeterpunten liggen.
Voor de werkgever is het onderzoek belangrijk omdat zo inzichtelijk wordt waar medewerkers tegenaan lopen, of ze tevreden zijn met hun werk en het met plezier uitvoeren, en wat er op de werkvloer speelt. De data die uit een medewerkerstevredenheidsonderzoek komt stelt de werkgever in staat om een verbeterplan op te stellen en zo te zorgen voor verbeteringen. Door naar je werknemers te luisteren en vervolgens de verbeterpunten aan te pakken, zorg je voor gemotiveerde medewerkers en een hogere medewerkerstevredenheid.
terug naar menu ↑Hoe doe je onderzoek naar de tevredenheid van medewerkers?
De tevredenheid van medewerkers onderzoeken doe je via een tevredenheidsonderzoek. Zo’n onderzoek kan anoniem door medewerkers worden ingevuld en richt zich op verschillende zaken en thema’s. Je kunt zelf bepalen hoe uitgebreid je het onderzoek wilt laten zijn en welke thema’s je graag zou willen onderzoeken. Hierbij is het slim om te bepalen waarom je precies een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit wilt laten voeren, hoe je ervoor zorgt dat medewerkers mee willen doen aan het onderzoek en welke resultaten je uit het onderzoek wilt halen.
terug naar menu ↑Thema’s medewerkerstevredenheidsonderzoek
Een medewerkerstevredenheidsonderzoek richt zich vaak op een of meer specifieke thema’s. Alleen op die manier ontvang je namelijk antwoorden waar je iets aan hebt en iets mee kunt. Thema’s die tijdens het onderzoek behandeld kunnen worden, zijn bijvoorbeeld:
- Inhoud van werk
- Werkomstandigheden
- Arbeidsvoorwaarden
- Persoonlijke ontwikkeling
- Collegialiteit
- Werkdruk
- Communicatie
Vragenlijst medewerkerstevredenheidsonderzoek
Het uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek kun je zelf doen. In dat geval stel je een vragenlijst op waarmee je antwoorden krijgt op de vragen die je hebt. Het is hierbij belangrijk dat je bepaalt op welk thema (of welke thema’s) het onderzoek gericht zal zijn en dat de vragen op elkaar aansluiten. Ook is het belangrijk dat je duidelijke vragen stelt die geen ruimte overlaten voor interpretatie en dat je gebruikmaakt van simpel taalgebruik.
Antwoordmogelijkheden
Naast dat je vragen moet bedenken, zul je ook moeten nadenken over de manieren waarop antwoord gegeven kan worden. Een goede manier om te achterhalen hoe medewerkers over bepaalde zaken denken, is door te werken met antwoordschalen, zoals schalen met 10, 7 of 4 punten. Natuurlijk is het ook mogelijk om gebruik te maken van open vragen. Dit is vooral handig als je vragen stelt waar de werknemer een uitgebreid of persoonlijk antwoord op kan geven.
terug naar menu ↑Medewerkerstevredenheidsonderzoek voorbeeld
Ben je op zoek naar een voorbeeld van een medewerkerstevredenheidsonderzoek? Dan zijn er online verschillende voorbeelden te vinden. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder een aantal voorbeelden van vragen voor je op een rijtje gezet, zodat je een idee hebt welke vragen je bij welk thema zou kunnen stellen.
Thema ‘werkomstandigheden’
- Ik ben tevreden over de middelen die ik tot mijn beschikking heb om mijn werk te kunnen doen.
- Ik ben tevreden over de werkomstandigheden.
- Ik heb voldoende tijd om al mijn werk te doen.
Thema ‘werktevredenheid’
- Ik vind mijn werk uitdagend.
- Ik heb plezier in mijn werk.
- Ik ben tevreden met de inhoud van mijn werk.
Thema ‘werkdruk’
- Op mijn werk ervaar ik een hoge werkdruk.
- Het werktempo ligt hoog.
- Ik heb moeite met het halen van deadlines.
Bovenstaande vragen zouden beantwoord kunnen worden met antwoordschalen die van ‘zeer oneens’ tot en met ‘zeer eens’ gaan.
Online zijn meer van dit soort voorbeeldvragen te vinden die je kunnen helpen bij het opstellen van jouw vragenlijst.
terug naar menu ↑Medewerkerstevredenheidsonderzoek tools
Naast dat een medewerkerstevredenheidsonderzoek goede vragen moet hebben, is het ook fijn als het onderzoek er professioneel uitziet. Zo maak je het aantrekkelijker voor de medewerkers om deel te nemen aan het onderzoek. Online zijn hier diverse handige tools voor te vinden. Wil je weten welke tools je het beste zou kunnen gebruiken? Lees dan over de beste enquête tools van dit moment.
terug naar menu ↑Medewerkerstevredenheidsonderzoek laten doen
Een goed medewerkerstevredenheidsonderzoek in elkaar zetten, is niet iets wat je zomaar even doet. Daarnaast kan het erg lastig zijn om je medewerkers zover te krijgen dat ze meedoen aan het onderzoek en dien je achteraf ook nog de verkregen data te analyseren.
Om het jezelf een stuk makkelijker te maken, kun je het medewerkerstevredenheidsonderzoek ook laten uitvoeren door een onderzoeksbureau. Zo’n bureau bespreekt met jou welk doel het onderzoek heeft en stelt het onderzoek vervolgens samen. Hierbij wordt gewerkt met een medewerkerstevredenheidsonderzoek model, waarin verschillende hoofdonderwerpen en subonderwerpen staan die gebruikt kunnen worden.
Onderzoekbureaus helpen je niet alleen bij het samenstellen van het onderzoek, maar denken ook met je mee over de verspreiding ervan en hoe ervoor gezorgd kan worden dat medewerkers het willen invullen. Naderhand zal het bureau de data in kaart brengen, waardoor je daar gericht mee aan de slag kunt gaan.
Wil je weten wat een onderzoeksbureau voor jou kan doen en wat de kosten zijn? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan.