• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 158 artikelen

Google Forms

Google Forms

Ben je op zoek naar een online tool waarmee je gemakkelijk een enquête kunt maken? Dan heb je Google Forms waarschijnlijk wel voorbij zien komen. Deze tool van Google maakt het supermakkelijk om een online vragenlijst te maken, die je met jouw respondenten kunt delen. De resultaten van jouw onderzoek kun je vervolgens direct via het dashboard bekijken. Wil je weten wat de voor- en nadelen van deze tool zijn, of er kosten aan het gebruik ervan verbonden zijn en of Google Forms de enquête tool is die jij zoekt? In deze review lees je er alles over.

Over Google Forms

Google werd in 1998 opgericht door twee studenten die twee jaar eerder voor een onderzoeksproject een systeem uitvonden waarbij servers het internet afspeuren aan de hand van een zoekopdracht van de gebruiker. Inmiddels is Google natuurlijk al járen niet meer weg te denken en is het de grootste zoekmachine ter wereld.

Ruim 20 jaar nadat Google werd opgericht, is het natuurlijk allang niet meer alleen een zoekmachine. Het bedrijf heeft een compleet aanbod voor iedere internetgebruiker. Van Google Maps tot Google Books, en van YouTube tot Google Docs, waar Google Forms een onderdeel van is.

terug naar menu ↑

Hoe werkt Google Forms?

Met Google Forms kun je supersnel een eenvoudige enquête maken. Om dit te kunnen doen, dien je aangemeld te zijn met je Google-account. Bij het maken van een vragenlijst via Google Forms kun je kiezen uit een van de vele verschillende templates uit de templategalerij. Door een template te gebruiken, profiteer je van het gemak van vooraf ingestelde vragen, die je naar wens kunt aanpassen en aanvullen.

Het stellen van de juiste vragen en het verkrijgen van nuttige antwoorden wordt extra makkelijk doordat je de keuze hebt uit verschillende vraagtypen, waaronder meerkeuzevragen en lineaire schalen. Daarnaast kun je eventueel open vragen toevoegen of voor vragen gaan waarop meerdere antwoorden gegeven kunnen worden. Ook heb je de mogelijkheid om logica te gebruiken, zodat je de gebruiker naar de juiste vraag en/of pagina kunt leiden aan de hand van een gegeven antwoord. Vragen kun je eventueel voorzien van een foto of video.

Bij elke enquête heb je de mogelijkheid om de opmaak naar wens aan te passen. Hierbij kun je bijvoorbeeld de kopafbeelding aanpassen door een afbeelding uit de online bibliotheek te kiezen of door zelf een afbeelding te uploaden. Daarnaast is het mogelijk om kleuren aan te passen en voor een ander lettertype te kiezen.

Is je enquête af? Dan kun je door middel van het voorbeeld bekijken of hij helemaal naar wens is. Als dat zo is, kun je jouw enquête gaan versturen. Dit doe je via e-mail, social media of door de link in te sluiten op je website. Zodra jouw enquête door respondenten wordt ingevuld, kun je de antwoorden in real-time bekijken via het dashboard, waar de resultaten onder andere worden verzameld in overzichtelijke diagrammen.

Naast dat je Google Forms kunt gebruiken op je laptop of desktop, is deze enquête tool ook te gebruiken op je mobiele apparaten. Zo kun je niet alleen altijd en overal de resultaten van jouw onderzoek bekijken, maar ook enquêtes maken of bewerken via je telefoon of tablet.

terug naar menu ↑

Voordelen & nadelen

Voordelen:

 • Gratis enquête tool
 • Keuze uit verschillende templates
 • Kleuren en lettertype aanpassen
 • Eigen afbeelding of logo invoegen
 • Afbeeldingen en video’s invoegen
 • Verschillende vraagtypen
 • Handige tool
 • Enquêtes maken en invullen via je smartphone
 • Real-time overzicht van de resultaten
 • Gegevens bekijken in Spreadsheets
 • Samenwerken met anderen

Nadelen:

 • Je moet een Google-account hebben
 • Niet zo uitgebreid als sommige andere (betaalde) enquête tools
terug naar menu ↑

Is Google Forms betrouwbaar?

Google Forms is absoluut een betrouwbare enquête tool. Je kunt ervan uitgaan dat jouw gegevens goed worden beschermd. Het is dan ook niet voor niets dat Google Forms tot de beste 8 enquête tools behoort.

terug naar menu ↑

Klantenservice / support

Heb je problemen met het maken van een online enquête of heb je een bepaalde vraag? Dan kun je het antwoord daarop waarschijnlijk wel vinden in het online helpcentrum van Google Documenten. Daar vind je onder andere het antwoord op vragen over het maken van enquêtes, het delen van formulieren en het oplossen van problemen. Kun je het antwoord op jouw vraag daar niet vinden? Dan zou je de community om hulp kunnen vragen door je vraag daar te posten.

terug naar menu ↑

Is Google Forms gratis?

Ja, het gebruik van Google Forms is volledig gratis.

terug naar menu ↑

Kosten Google Forms

Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van Google Forms. 

terug naar menu ↑

Account verwijderen

Voor het gebruik van Google Forms hoef je geen apart account aan te maken. Je kunt namelijk gewoon inloggen met je Google-account. Hierdoor is het dus ook niet mogelijk om je account op Google Forms te verwijderen. Wel is het mogelijk om je complete Google-account te verwijderen. Het stappenplan dat je kunt volgen om dat te doen, is online te vinden. Houd er wel rekening mee dat je met het verwijderen van je volledige Google-account ook al je bestanden en data kwijtraakt.

terug naar menu ↑

Advies

Wie op zoek is naar een handige en gemakkelijk te gebruiken tool waarmee je gratis online vragenlijsten kunt maken, zit bij Google Forms goed. Met deze tool maak je snel een online enquête die je kunt personaliseren door kleuren aan te passen en afbeeldingen in te voegen. Bij het maken van de enquête kun je voor een van de templates kiezen of zelf vanaf scratch beginnen. Is je enquête af? Dan kun je deze onder andere delen via social media en e-mail en op je website plaatsen. Zodra mensen jouw enquête beantwoorden, kun je de resultaten in real-time zien op het dashboard. Een van de voordelen van Google Forms is dat je gemakkelijk online kunt samenwerken met collega’s of klasgenoten.

Ben je op zoek naar een tool met meer mogelijkheden of is Google Forms om een andere reden niet helemaal de tool die je zoekt? Bekijk dan eens onze top 8 beste enquête tools, waar je een duidelijk overzicht van de beste tools en hun voordelen vindt.

Heb je ervaring met Google Forms?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

bolcomLaat je beoordeling achter en maak kans op een bol.com cadeaukaart t.w.v. €100

Toon alles Nuttigst Positieve reviews Negatieve reviews
 1. Review geschreven door Dirk-Antoon Samyn

  Zeer gebruiksvriendelijke tool die gemakkelijk te personaliseren is en de resultaten snel in een overzichtelijke spreadsheet plaatst die telkens wordt ge-update!

  Nuttig(0) Niet nuttig(0)U hebt al gestemd
 2. Review geschreven door Thomas prins

  Ik heb dit (en nu nog steeds) zoveel gebruikt wanneer ik bijvoorbeeld voor een school project meningen moest vragen en daarbij grafieken moest maken, wat ook heel fijn was dat hij zelf diagrammen en grafieken automatisch maakt. Echt een top site, goed gedaan Google

  Nuttig(1) Niet nuttig(0)U hebt al gestemd
 3. Review geschreven door Shane

  Wat een programma zeg. Ja het is gratis en de builder is makkelijk, maar wat een omslachtige manier van delen en bewerken. En als je een keer uitleg over de functies Googled krijg je nog meer omslachtige uitleg van Google zelf. Gebruik Google maar gewoon om Forms alternatieven te vinden, beste.

  Nuttig(0) Niet nuttig(0)U hebt al gestemd
 4. Review geschreven door Evelien de Groot

  Ik gebruik Google Forms enkele maanden voor mijn werk. Het is gratis en je kunt alle data eenvoudig in Google Sheets krijgen. Prima tool!

  Nuttig(0) Niet nuttig(0)U hebt al gestemd

  4 ervaringen Google Forms

  4.0 uit 5
  2
  1
  0
  1
  0
  Schrijf een review
  enqueteplein.nl