• Online geld verdienen
  • 101 reviews
  • 151 artikelen
Eerder stoppen met werken – Wat zijn de mogelijkheden?

Eerder stoppen met werken – Wat zijn de mogelijkheden?

Zou jij graag eerder willen stoppen met werken, zodat je langer van je pensioen kunt genieten en meer vrijheid hebt om te doen wat je wilt? Dan vraag je je vast af hoe je dat zou kunnen doen en waar je dan rekening mee moet houden. In dit artikel lees je alles over eerder stoppen met werken en de mogelijkheden die je dan hebt.

Eerder met pensioen, hoe werkt dat?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je eerder zou willen stoppen met werken. Misschien wil je graag meer tijd vrijmaken voor je kinderen en kleinkinderen of misschien wil je graag de tijd nemen om iets van de wereld te zien. Als je eerder met pensioen wilt gaan, dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Hieronder bespreken we een aantal van die mogelijkheden.

terug naar menu ↑

1. Pensioen vervroegen – Laat je pensioen eerder uitkeren

Een van de manieren waarop je eerder met pensioen zou kunnen gaan, is door bij jouw pensioenuitvoerders na te gaan of het mogelijk is om jouw pensioendatum te vervroegen. Zo krijg je eerder pensioen uitgekeerd en kun je dus eerder met pensioen gaan. Wil je weten hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en berekenen of het voor jou mogelijk is om vervroegd met pensioen te gaan? Op de website mijnpensioenoverzicht.nl kun je alles vinden over jouw pensioen en kun je berekeningen maken.

terug naar menu ↑

2. Overleg met je werkgever 

Werkgevers mogen je tot 2025 een regeling aanbieden waardoor je vervroegd met pensioen kunt gaan. Deze mogelijkheid valt onder de RVU (Regeling Vervroegde Uittreding). Deze regeling is in het leven geroepen om mensen de mogelijkheid te geven om vanaf drie jaar voor je AOW-leeftijd te stoppen met werken. Je werkgever zal je in dat geval een uitkering aanbieden tot je AOW-leeftijd. De uitkering die je kunt krijgen is in 2023 maximaal €2.037 bruto. Als je maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd stopt met werken, hoeft je werkgever hier geen belasting over te betalen. Je kunt bij je werkgever nagaan of zij deze regeling aanbieden en of jullie het eens kunnen worden over jouw wensen.

terug naar menu ↑

3. Gebruik je eigen geld

Een andere mogelijkheid die je hebt als je eerder wilt stoppen met werken, is je eigen geld gebruiken om dat te bekostigen. Om te berekenen hoeveel geld je daarvoor nodig hebt, dien je allereerst te bepalen hoeveel geld je maandelijks nodig hebt. Dat bedrag vermenigvuldig je vervolgens met 12 om te berekenen hoeveel geld je per jaar nodig hebt. Vervolgens kun je dat bedrag vermenigvuldigen met het aantal jaar dat je eerder wilt stoppen met werken. Zo kun je berekenen hoeveel geld je nodig hebt.

Voorbeeld: 

Stel dat je maandelijks €2.000 nodig hebt om van te leven. Dit is €24.000 per jaar. Als je dan 2 jaar eerder wilt stoppen met werken, heb je €48.000 nodig om van te leven.

Sluit je aan bij de FIRE-beweging

Is jouw pensioenleeftijd nog ver weg, maar wil je wel alvast maatregelen treffen zodat je eerder met pensioen zou kunnen gaan? Dan zou je gebruik kunnen maken van de FIRE-methode. FIRE staat voor Financial Independence Retire Early en is een methode waarmee je onder andere gaat besparen, beleggen en voor meer inkomen gaat zorgen om straks eerder te kunnen stoppen met werken. Meer weten? Lees dan: FIRE – Wat is het en hoe word je het?

terug naar menu ↑

4. Verlof opnemen

Sinds 2021 mag je 100 weken verlof belastingvrij opsparen. Het opgespaarde verlof zou je kunnen gebruiken om eerder met pensioen te gaan. Hierbij geldt wel dat je alleen bovenwettelijke verlofuren kunt opsparen, daar wettelijke verlofuren zes maanden na afloop van het jaar komen te vervallen. Je kunt met je werkgever overleggen of je jouw opgespaarde verlofuren zou mogen gebruiken om eerder te stoppen met werken.

terug naar menu ↑

5. Kies voor een gedeeltelijk pensioen

Kun of wil je niet eerder stoppen met werken? Dan kun je ervoor kiezen om gedeeltelijk met pensioen te gaan door minder te gaan werken. Zo kun je parttime gaan werken met pensioen. Wel dien je bij je pensioenuitvoerder na te gaan of die deze mogelijkheid biedt. Dit kun je vinden in het pensioenreglement. Als je gedeeltelijk met pensioen wilt gaan, is het verstandig dit eerst met je werkgever te bespreken.

terug naar menu ↑

Wat kost 3 jaar eerder stoppen met werken?

Als je drie jaar eerder wilt stoppen met werken en dat zelf wilt bekostigen, dan moet je weten hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Hiervoor kijk je naar het bedrag dat je maandelijks nodig hebt. Dat vermenigvuldig je vervolgens met 12 om het bedrag per jaar te berekenen. Die uitkomst vermenigvuldig je met 3 om te bepalen hoeveel geld 3 jaar eerder stoppen met werken kost.

Voorbeeld: 

Je hebt €2.000 per maand nodig om van te leven. 12 x 2000 = €24.000. €24.000 x 3 = €72.000.

terug naar menu ↑

Is het mogelijk om met 60 jaar te stoppen met werken?

Op je 60ste stoppen met werken kan als je minimaal 44 jaar gewerkt hebt. Ook als je minder jaar hebt gewerkt, zou je kunnen kiezen voor een vervroegd pensioen. Of dit voor jou mogelijk is, kun je berekenen via mijnpensioenoverzicht.nl. Eventueel zou je ook zelf voor de financiële middelen kunnen zorgen om eerder met pensioen te gaan.

terug naar menu ↑

Hoeveel heb je nodig om 5 jaar eerder te stoppen met werken?

Als je 5 jaar eerder wilt stoppen met werken, dan zul je moeten zorgen dat je genoeg geld hebt om de jaren tot aan je AOW-leeftijd te overbruggen. Stel bijvoorbeeld dat je €2.000 per maand nodig hebt. Dat is €24.000 per jaar. 5 jaar x €24.000 is €120.000.

terug naar menu ↑

Is het slim om eerder met pensioen te gaan?

Of het slim is om eerder met pensioen te gaan, hangt van jouw situatie af. Als je ervoor kiest om je pensioen al eerder te laten uitbetalen, wordt de uitkering lager. Hier kun je later last van ondervinden. Heb je eigen geld om eerder te stoppen met werken, dan hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Ook een regeling treffen met je werkgever kan ervoor zorgen dat je zonder probleem eerder met pensioen kunt gaan.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Hoeveel jaar werken voor vervroegd pensioen?

Als je vervroegd met pensioen wilt, dan kleven daar voorwaarden aan. Zo kun je stoppen met werken als je 63 jaar bent als je minimaal 42 jaar hebt gewerkt. Wil je stoppen als je 61 of 62 jaar bent? Dan dien je 43 jaar gewerkt te hebben. Stoppen op je 60ste kan als je minimaal 44 jaar gewerkt hebt.

Wat kost het om 2 jaar eerder met pensioen te gaan?

Hoeveel het kost om 2 jaar eerder met pensioen te gaan, hangt af van de manier waarop je dat doet. Als je vervroegd pensioen laat uitkeren, dan kost dat tussen de 6 en 8 procent van je pensioen per jaar dat je eerder met pensioen gaat. Ga je eigen geld gebruiken? Dan bereken je hoeveel je nodig hebt door je maandlasten te vermenigvuldigen met 12 en die uitkomst te vermenigvuldigen met 2.

Hoeveel belasting betaal ik als ik stop met werken?

Als je stopt met werken omdat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, dan betaal je vanaf dat moment lagere belastingtarieven in box 1. Over je belastbaar inkomen t/m €37.149 betaal je 19,03%. Over een belastbaar inkomen van €37.149 t/m €73.031 is dat 36,96%. En vanaf €73.031 is dat 49,50%.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      enqueteplein.nl