• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 162 artikelen
Enquête maken – tips + de 6 beste tools

Enquête maken – tips + de 6 beste tools

Wil je een enquête maken, bijvoorbeeld voor je scriptie of vanwege marktonderzoek? Dan zijn er flink wat dingen waar je rekening mee moet houden, zodat je enquête er niet alleen goed uitziet, maar je ook antwoorden krijgt waar je iets mee kunt. Ben je benieuwd waar je op moet letten en welke tools er zijn om online een enquête te maken? In dit artikel vind je handige tips + de 6 beste tools.

Hoe zelf een enquête maken?

Zelf een enquête maken voor je scriptie of met een ander doeleinde klinkt misschien redelijk makkelijk. Je verzint een aantal vragen en laat die vervolgens invullen door mensen, zodat je antwoorden krijgt. Maar hoe maak je een enquête waaruit je informatie krijgt die ook daadwerkelijk nuttig is? En hoe zorg je dat je enquête er goed uitziet en dat respondenten bereid zijn om hem in te vullen? Met andere woorden: Hoe maak je een goede enquête?

terug naar menu ↑

Hoe maak je een goede enquête?

Wie een enquête wil gaan maken, kan natuurlijk gewoon in het wilde weg starten met het opsommen van vragen. Maar wie een goede enquête wil maken, doet er goed aan om dit eerst voor te bereiden. Wat voor doel heeft jouw enquête, wie is je doelgroep, hoeveel tijd mag het invullen van de enquête in beslag nemen en hoe stel je interessante en relevante vragen? Meer tips nodig? Hieronder vind je er 4.

1. Stel niet teveel vragen

Gemiddeld genomen wil een respondent ongeveer 10 minuten vrijmaken voor het invullen van een enquête. Hierdoor is het niet verstandig om meer vragen te stellen dan binnen 10 minuten beantwoord kunnen worden. Ga ervan uit dat een respondent ongeveer 30 seconden per vraag nodig heeft. Dat betekent dus dat je zo rond de 20 vragen kunt stellen.

2. Bepaal de categorieën

Wanneer je vragen gaat stellen, dan is het belangrijk dat je de vragen die over hetzelfde onderwerp gaan bij elkaar zet. Zorg er daarom voor dat je duidelijkheid hebt over welke onderwerpen je vragen gaat stellen, voordat je de vragen daadwerkelijk gaat formuleren.

3. Kies voor goede vragen

Een goede vraag stellen lijkt makkelijker dan het is. Denk daarom goed na over wat je met het stellen van de vraag wilt bereiken, of de vraag concreet en goed te begrijpen is en of er slechts een of meerdere antwoorden op de vraag mogelijk zijn. Dit doe je door je vragen en antwoorden zo kort mogelijk te houden, door gebruik te maken van veel multiple choice vragen en door nooit meer dan één vraag tegelijk te stellen. Gebruik naast meerkeuzenvragen ook antwoordschalen.

Naast het stellen van goede vragen is het ook belangrijk om te kijken naar vervolgvragen. In het meest gunstige geval worden deze afgestemd op de antwoorden van de respondent. Zo voorkom je dat respondenten geïrriteerd raken omdat ze vragen moeten beantwoorden die voor hen niet relevant zijn, en zorg je ervoor dat je zelf achteraf niet een hoop werk hebt om uit te zoeken welke antwoorden daardoor wel en niet waardevol zijn.

4. Zorg ervoor dat de enquête er goed uitziet

Natuurlijk is het belangrijk dat je enquête er professioneel uitziet. Zo zorg je ervoor dat het voor je respondenten een stuk aantrekkelijker is om hem in te vullen. Een Word document opsturen waarin je de vragen hebt gemaakt, is daarom echt geen goed idee. Hierdoor zorg je ervoor dat het de respondenten meer tijd kost dan ze zouden willen en ben je achteraf lang bezig met het uitzoeken van de antwoorden. Daarnaast is de enquête hierdoor niet anoniem, wat tegen je kan werken. 

Om jouw enquête er goed uit te laten zien, kun je het beste kiezen voor het gebruik van een goede enquête tool. Verderop hebben we 6 tools voor je verzameld en bespreken we hoe die werken en wat de voordelen zijn.

terug naar menu ↑

Hoe maak ik een anonieme enquête?

De meeste mensen zijn eerder bereid om een enquête uitgebreid en eerlijk in te vullen, als ze weten dat hun gegevens anoniem worden gehouden. Zorg er daarom voor dat je dit aan je respondenten laat weten en dat je dat vervolgens ook waarborgt. Zoals eerder genoemd zal het e-mailen van een document het lastig maken om een onderzoek anoniem te houden. Daarom kun je beter een anonieme enquête maken, wat gemakkelijk te doen is met een enquête tool.

terug naar menu ↑

Online enquête maken (gratis)

Er zijn een hoop websites te vinden waarop je online een enquête kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld een enquête maken via Google en zijn er diverse opties te vinden als je zoekt op ‘enquête maken gratis’ of ‘enquête maken scriptie’. Omdat het aanbod uitgebreid is, hebben we hieronder de beste 6 websites waarop je een enquête kunt maken voor je op een rijtje gezet.

1. SurveyMonkey

SurveyMonkey is een van de meest bekende websites voor het maken van online enquêtes. Het maken van een enquête is supersimpel doordat je gebruik kunt maken van diverse sjablonen en verschillende vraagtypen. Voor het gebruik van SurveyMonkey zijn verschillende opties, waaronder een gratis basisplan. Het grootste nadeel van SurveyMonkey is het limiet qua aantal respondenten dat een vragenlijst mag invullen (maximaal 100) en het maximum aantal vragen dat je per enquête mag stellen (maximaal 10). Hieronder sommen we de voordelen voor je op:

 • Gratis enquêtes maken
 • Keuze uit diverse sjablonen
 • Vragenlijsten maken is simpel en gaat snel
 • In de betaalde versie veel opties, zoals een dashboard voor de onderzoeksresultaten en de mogelijkheid om resultaten te exporteren als SPSS bestand

2. Survio

Survio is een veelgebruikte tool voor het maken van online enquêtes. De tool is makkelijk in gebruik en heeft een gratis versie waarbij de mogelijkheden uitgebreid zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit meer dan 100 sjablonen en kun je gebruikmaken van handige standaardteksten. De nadelen van de gratis versie zitten vooral in het niet kunnen uitnodigen via e-mail en het limiet qua aantal respondenten (100) die kunnen deelnemen aan het onderzoek. Naast een gratis versie zijn er ook betaalde opties. In dat geval zijn de mogelijkheden uitgebreider. De voordelen van Survio op een rijtje:

 • Gratis enquêtes maken
 • Meer dan 100 sjablonen
 • Geen limiet qua aantal vragen
 • Onbeperkt aantal enquêtes maken

3. Google Forms

Google Forms is een gratis tool gemaakt door Google, waarmee je simpel en snel enquêtes kunt maken. Deze tool is vooral geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een simpele tool voor het uitzetten van een onderzoek. De mogelijkheden zijn namelijk minder uitgebreid dan bij sommige andere tools. Voor de opmaak kun je gebruikmaken van eigen foto’s of logo’s en zelf kleuren kiezen. Ook kun je gaan voor een van de standaardtemplates. De voordelen van Google Forms op een rijtje:

 • Gratis enquêtes maken
 • Keuze uit verschillende templates en kleuren 
 • Real-time overzicht van resultaten en diagrammen met reacties
 • Mogelijkheid om anderen toe te voegen, zodat je kunt samenwerken

4. ThesisTools pro

ThesisTools Pro is een gratis tool voor het maken van een online enquête voor niet-commercieel gebruik. Je hebt de keuze uit veel verschillende vraagtypen, waaronder gesloten en open vragen, en hebt toegang tot een onbeperkt aantal vragen en respondenten per vragenlijst. Daarnaast profiteer je van helpdeskondersteuning. Jammer is dat de enquêtes minder uitgebreid te personaliseren zijn en dat de tool minder geschikt is voor uitgebreide enquêtes. De voordelen van ThesisTools Pro op een rijtje:

 • Gratis tool
 • Onbeperkt aantal vragen en respondenten
 • Overzichtelijke resultaten
 • Snel een enquête maken

5. EnquêtesMaken

EnquêtesMaken is een website waarop je gratis online enquêtes kunt maken. De tool biedt veel verschillende soorten vragen en je kunt je enquête delen via onder andere e-mail, je website en social media. De beperkingen van het gratis plan zijn dat de enquête maximaal 1 maand loopt, er maximaal 350 antwoorden gegeven mogen worden en dat enquêtes nauwelijks te personaliseren zijn. Naast het gratis plan zijn er ook betaalde opties, deze bieden meer mogelijkheden. De voordelen van EnquêtesMaken op een rijtje:

 • Gratis online enquête maken
 • Onbeperkt aantal vragen per enquête
 • Veel verschillende vraagtypen
 • Resultaten zijn gemakkelijk te exporteren

6. Zoho

Zoho biedt de mogelijkheid om via Zoho Survey een onbeperkt aantal gratis enquêtes te maken. Per gratis enquête kun je 10 vragen stellen en zijn 100 reacties toegestaan. Voor de opmaak kies je uit meer dan 200 sjablonen, en de enquêtes zijn deelbaar via e-mail, je website of social media. Wil je meer opties? Dan kun je voor een van de betaalde pakketten kiezen. De voordelen van Zoho op een rijtje:

 • Gratis enquête tool
 • Werkt simpel en snel door drag & drop
 • 25 verschillende vraagtypen
 • Meer dan 200 sjablonen
terug naar menu ↑

Zelf een enquête maken

Wil je een enquête maken voor je scriptie of om een andere reden een online vragenlijst maken? Dan heb je in dit artikel niet alleen handige tips kunnen vinden, maar ook 6 tools waarmee je dit gemakkelijk online kunt doen, waardoor jouw enquête er professioneel uitziet. Welke tool het beste bij je past, hangt uiteraard af van wat jij precies nodig hebt.

1 Reactie
 1. Fijn dat het allemaal op een rijtje is gezet! Daar heb ik zeker wat aan. Wat ik nog wel mis is of de service voldoet aan de AVG. Veel van dit soort bedrijven hebben hun server buiten Europa staan, dus daar moet je wel me oppassen.

  Laat een reactie achter

  enqueteplein.nl