
Heb jij een enquête gemaakt voor je studie, je eigen onderneming of met een ander doeleinde? Dan is het natuurlijk wel fijn als de vragen die jij zo zorgvuldig verzameld hebt ook daadwerkelijk beantwoord worden. Alleen op die manier kun jij immers aan de informatie komen die jij nodig hebt. Het vinden van genoeg respondenten (oftewel mensen die een enquête invullen) kan echter behoorlijk lastig zijn. Kun jij wel wat tips gebruiken over respondenten verzamelen? In dit artikel voorzien we je daar graag van.
Zorg voor een goede enquête voordat je hem verspreidt
Voordat je jouw enquête naar mensen gaat sturen, zodat zij hem hopelijk voor je willen invullen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de enquête gemakkelijk in te vullen is. Dit betekent dat je de enquête beter niet in een gewoon document naar mensen kunt versturen, maar beter voor een professionelere aanpak kunt zorgen. Andere tips voor een goede enquête zijn:
Stel goede vragen
Allereerst is het belangrijk dat je weet wat voor vragen je wilt stellen en hoe je die het beste kunt formuleren. Hierbij is het belangrijk dat je zorgt dat je slechts één vraag tegelijk stelt en dat je de vragen per onderwerp bij elkaar zet. Daarnaast is het slim om een enquête niet te lang te maken. Maximaal een minuut of tien zou ideaal zijn. Zo houd je het overzichtelijk en is het voor je respondenten aantrekkelijker en minder veel werk om de enquête in te vullen. Maak daarnaast gebruik van zowel meerkeuzevragen als open vragen en kies voor het gebruik van antwoordschalen.
Gebruik een goede enquête tool
Om een enquête te maken die er niet alleen professioneel uitziet, maar die ook nog eens gemakkelijk online te verspreiden is én aantrekkelijk is voor je respondenten, kun je het beste kiezen voor het gebruik van een enquête tool. Online zijn een hoop van dit soort tools te vinden, waardoor het ingewikkeld kan zijn om te bepalen welke je het beste zou kunnen kiezen. Om het je makkelijker te maken, hebben wij de 8 beste enquête tools voor je op een rijtje gezet. Zo weet je direct wat je opties zijn en kun je bepalen welke tool het meest geschikt is voor jou.
Meer tips nodig voor het maken van een goede enquête? Lees dan: Enquête maken – tips + de 6 beste tools.
terug naar menu ↑Online enquête verspreiden
Een enquête die je via een online enquête tool maakt, is bij uitstek geschikt om online te verspreiden. Waarschijnlijk is je enquête delen in jouw omgeving, bijvoorbeeld via e-mail, WhatsApp en social media, één van de eerste dingen die je doet zodra je jouw enquête afhebt. Om mensen te motiveren om jou te helpen, zet je er een tekst bij die laat blijken hoe erg ze je zouden helpen als ze de moeite zouden nemen om de enquête in te vullen, waarna je hoopt dat er daadwerkelijk mensen zijn die dit willen doen. Helaas is deze manier van respondenten verzamelen niet altijd lucratief. De kans dat slechts een handjevol mensen jouw enquête invult, is dan ook groot.
terug naar menu ↑Enquête laten invullen via online platformen
Naast dat je je enquête via je eigen website, e-mail of social media kunt verspreiden, zijn er ook andere manieren om aan respondenten te komen. Manieren die goed in te zetten zijn als je meer mensen nodig hebt dan je zelf hebt weten te bereiken, of wanneer je een groot onderzoek doet, waarbij je veel mensen nodig hebt. Hieronder bespreken we een aantal mogelijkheden om meer respondenten voor jouw enquête te vinden.
terug naar menu ↑1. SurveySwap
SurveySwap is een platform waarop je jouw enquête zou kunnen delen zodra deze af is. De site werkt aan de hand van gratis enquêteruil. Daarnaast is het ook mogelijk om te betalen voor respondenten. Wil je graag gratis je vragenlijst verspreiden? Dan kun je jouw vragenlijst toevoegen aan de website. Vervolgens geef je aan wat voor respondenten je nodig hebt. Afhankelijk van hoeveel vragen jouw enquête bevat, kost deze service je een aantal credits per respondent. Deze credits kun je kopen of verdienen door zelf vragenlijsten van anderen in te vullen. Zo helpt de community elkaar om voldoende respondenten voor hun onderzoeken te vinden.
terug naar menu ↑2. Speciale Facebook-groepen
Op Facebook zijn speciale groepen opgericht waar je jouw enquête zou kunnen plaatsen. Hiervoor dien je je eerst aan te melden als lid van zo’n groep, waarna je jouw vragenlijst kunt delen. In ruil voor mensen die jouw enquête invullen, vul jij vragenlijsten van andere leden in. Zo kunnen de leden van de groep elkaar helpen om genoeg mensen te vinden die hun enquêtes willen invullen.
Een van deze Facebook-groepen is deze met ruim 4,5 duizend leden. Nadat je je hebt aangemeld als lid, kun je direct jouw vragenlijst plaatsen. Het is handig om bij het plaatsen van je vragenlijst te vermelden hoelang het invullen ervan duurt. Houd er wel rekening mee dat er van je verwacht wordt dat jij ook vragenlijsten van andere leden invult. Doe je dat niet? Dan zul je uit de groep verwijderd worden.
terug naar menu ↑3. Andere opties voor het online verspreiden van je enquête
Een andere optie om genoeg respondenten voor jouw enquête te vinden, is door deze te kopen. Bij een aantal van de enquête tools die je online vindt, is dit mogelijk, waaronder bij Qualtrics en SurveyMonkey. Vooral voor mensen die hier een budget voor hebben, zou dit een handige oplossing kunnen zijn om voldoende respondenten te verzamelen.
terug naar menu ↑Enquête laten invullen
Heb je een goede enquête gemaakt en ben je op zoek naar mensen die een enquête willen invullen? Dan kun je beginnen met de enquête te verspreiden onder de mensen die je kent, bijvoorbeeld via e-mail, social media of WhatsApp. Levert dat niet genoeg response op? Dan kun je ervoor kiezen om jouw enquête te plaatsen op SurveySwap of in de hierboven genoemde Facebook-groep om mensen te vinden voor jouw enquête. Heb je voldoende budget? Dan zou je ook respondenten kunnen kopen via websites als SurveyMonkey en Qualtrics.