• Online geld verdienen
  • 100 reviews
  • 141 artikelen
Enquête inzetten voor jouw onderzoek – wat moet je weten?

Enquête inzetten voor jouw onderzoek – wat moet je weten?

Een enquête is een zeer geschikte manier om waardevolle data te achterhalen tijdens een kwantitatief onderzoek. Wil je weten wat voor soorten enquêtes er zijn, wanneer je zo’n vragenlijst in kunt zetten en wat voor soort enquête het beste past bij jouw onderzoek? In dit artikel lees je er alles over.

Offerte voor marktonderzoek

Wil jij een marktonderzoek laten uitvoeren? Zoek je een professioneel en ervaren marktonderzoekbureau? Vraag gratis een offerte aan.

Wat is een enquête?

Een enquête is een vragenlijst waarmee je kunt onderzoeken wat mensen ergens van vinden. Zo’n vragenlijst is vooral een veelgebruikte onderzoeksmethode bij kwantitatief onderzoek. Doordat je dezelfde vragen aan een grote groep respondenten stelt, kun je waardevolle data verzamelen die jou in staat stelt om beslissingen te nemen over bijvoorbeeld jouw marketingstrategie of jouw producten of diensten.

terug naar menu ↑

Enquête soorten

Er zijn verschillende soorten enquêtes die je kunt inzetten voor jouw onderzoek. Wat voor soort enquête het meest geschikt is, hangt van een aantal factoren af, waaronder de hoeveelheid tijd die je in het onderzoekt wilt steken, hoeveel respondenten je wilt ondervragen en hoe hoog je onderzoeksbudget is. Voorbeelden van vragenlijsten voor kwantitatief onderzoek zijn:

Online enquête

De meest populaire enquêtes zijn online enquêtes. Online enquêtes worden ingezet om informatie te achterhalen tegen relatief lage kosten. Een voordeel van online vragenlijsten is dat je vooraf kunt bepalen wat voor soort respondenten je zoekt. Zo kun je respondenten selecteren op bepaalde kenmerken, waardoor je precies de informatie kunt achterhalen waar jij naar op zoek bent. 

Telefonische enquête

Een telefonische enquête is een goede optie als je over de telefoonnummers van jouw doelgroep beschikt. Het is een snelle manier van onderzoek doen met relatief lage kosten. Het nadeel van telefonische enquêtes is dat mensen niet altijd mee willen doen, bijvoorbeeld omdat het niet goed uitkomt. Bij online enquêtes kunnen respondenten zelf bepalen wanneer zij het onderzoek willen invullen.

Schriftelijke enquête

Een schriftelijke enquête kan naar huisadressen gestuurd worden of ter plekke worden afgenomen. Het nadeel van een schriftelijke enquête is de lage response. Er zijn maar weinig mensen die de moeite nemen om de vragenlijst in te vullen en retour te sturen. Bij een enquête op locatie heb je regelmatig te maken met mensen die op dat moment geen tijd of zin hebben om deel te nemen.

Mondelinge enquête

Een mondelinge enquête, ofwel een interview, is een goede manier om onderzoek te doen als je op zoek bent naar waardevolle informatie. Een interview kan gestructureerd zijn, waarbij de vragen precies zo gesteld worden als in de vragenlijst, maar het interview kan ook semigestructureerd zijn. In dat laatste geval kan de interviewer op bepaalde antwoorden ingaan om zo diepgaande informatie te achterhalen. Semigestructureerde interviews worden vaak gebruikt bij kwalitatief onderzoek. 

terug naar menu ↑

Wanneer gebruik je een enquête in je onderzoek?

Er zijn veel verschillende situaties waarin het inzetten van een enquête waardevol is. Zo kun je bijvoorbeeld een enquête inzetten om de tevredenheid van medewerkers te onderzoeken of om te bepalen welke marketingstrategie het meest effectief zal zijn. Hieronder bespreken we een aantal onderzoeken waarbij een enquête inzetten een goede zet kan zijn.

terug naar menu ↑

Enquête marktonderzoek

Als je een marktonderzoek gaat doen, dan kan een enquête een simpele manier zijn om de informatie te achterhalen die je zoekt. Onderzoeksvragen bij marktonderzoek zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:

  • Hoeveel willen klanten betalen voor product x of dienst x?
  • Wat vinden klanten van mijn bedrijf?
  • Hoe bekend is product x?

Met de juiste vragen in een enquête kun je het antwoord op bovenstaande onderzoeksvragen gemakkelijk achterhalen.

Enquête voorbeeld marktonderzoek

Een enquête voor marktonderzoek kan bijvoorbeeld ingezet worden als je wilt weten wat klanten van een nieuw product vinden. Maar met een enquête kun je ook onderzoeken wat de behoefte van jouw klanten precies is, wat ze van jou verwachten en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze klant blijven. Meer voorbeelden van enquêtes voor marktonderzoek kun je online vinden.

Voorbeeld enquête vragen marktonderzoek

Als je bijvoorbeeld wilt weten wat klanten van een nieuw product vinden, dan dien je uiteraard vragen te stellen waarmee je dat kunt achterhalen. Dit kunnen vragen zijn zoals:

  • Wat vind je van product x?
  • Hoe groot is de kans dat je dit product zou kopen?
  • Hoe zou het product volgens jou verbeterd kunnen worden?
terug naar menu ↑

Vragenlijst marketingonderzoek

Ook voor marketingonderzoek is een online vragenlijst een zeer goede optie. Zo kun je bepalen op welke manier een product of dienst het beste gepromoot zou kunnen worden en hoe je jouw doelgroep het beste kunt bereiken.

Een vragenlijst voor marketingonderzoek gaat vaak dieper op bepaalde onderwerpen in dan een vragenlijst voor marktonderzoek. Dat komt omdat je tijdens een marketingonderzoek op zoek bent naar gedetailleerde informatie over een bepaald onderwerp. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar prijzen, communicatie of producten.

terug naar menu ↑

Enquête productonderzoek

Tijdens een productonderzoek ga je een bestaand of nieuw product onderzoeken. Hierbij ga je bijvoorbeeld kijken naar de prijs van het product, maar ook naar de verpakking, de naam en de kwaliteit. Middels een productonderzoek kan er bijvoorbeeld gezocht worden naar ideeën voor een nieuw product of informatie worden verkregen over een betere samenstelling voor een bestaand product.

Enquêtevragen product onderzoek

Wanneer je een productonderzoek gaat doen, dan dien je enquêtevragen te bedenken die jou de informatie geven die je zoekt. Zo kun je bijvoorbeeld vragen stellen over de smaak van een product, de prijs die de klant ervoor zou willen betalen en de vormgeving van het product.

Tip: Wil je alles weten over het maken van een goede enquête? Lees dan ook: Enquête maken – tips + de 6 beste tools

terug naar menu ↑

Laat jouw enquête uitvoeren door een professional

Een goede enquête maken kost een hoop tijd. Je moet goede vragen stellen én nadenken over de antwoordmogelijkheden. Daarnaast dien je ook nog de juiste respondenten te vinden en ervoor zien te zorgen dat ze willen meedoen aan het onderzoek. Een onderzoeksbureau kan dit allemaal voor jou doen. Dit bespaart je niet alleen een hoop tijd, maar zorgt er ook voor dat je zeker weet dat je waardevolle en bruikbare informatie krijgt. Wil je weten wat een onderzoeksbureau voor jou kan betekenen? Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      enqueteplein.nl