• Online geld verdienen
  • 100 reviews
  • 142 artikelen
Top 10 crowdfunding sites

Top 10 crowdfunding sites

Heb jij geld nodig voor een nieuw product of idee en wil of kun je dat bedrag niet lenen bij de bank? Dan kan crowdfunding een erg aantrekkelijke manier zijn om het bedrag dat je nodig hebt bij elkaar te krijgen. Voor crowdfunding in Nederland zijn een hoop verschillende platformen beschikbaar. Welk platform voor jou de beste keuze is, hangt voornamelijk van jouw doel en situatie af. In dit artikel lees je wat crowdfunding precies inhoudt en welke vormen van crowdfunding er bestaan. Daarnaast bespreken we ook gelijk de top 10 beste crowdfunding sites.

Crowdfunding betekenis 

Crowdfunding is een manier om geld binnen te halen voor bijvoorbeeld een bepaald project of een onderneming, of voor persoonlijke doeleinden. Het verzamelen van het streefbedrag wordt gedaan via een zogenaamd crowdfundingplatform. Hierop kunnen mensen projecten plaatsen en kunnen anderen vervolgens bepalen of zij in dat project willen investeren. Zo kun je jouw project financieren zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een bank.

terug naar menu ↑

Crowdfunding als investering

Naast dat je als ondernemer (of particulier) geld kunt aanvragen voor het financieren van jouw doel door middel van crowdfunding, is crowdfunding ook een manier om geld te verdienen met het investeren in projecten. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaald bedrag in een crowdfunding-campagne van iemand anders investeren, om de inleg vervolgens met rente terug te ontvangen of om aandelen binnen een bedrijf te verkrijgen. Investeren kan op sommige platformen al vanaf een klein bedrag, waardoor het ook voor mensen met een minder hoog spaarbedrag een interessante manier van investeren kan zijn.

terug naar menu ↑

Verschillende vormen crowdfunding

Als we het over crowdfunding hebben, dan maken we onderscheid tussen verschillende vormen van crowdfunding, namelijk:

Donaties

Bij crowdfunding door middel van donaties wordt het geld geschonken. Hierdoor krijgen investeerders niets terug voor het bedrag dat zij investeren. Deze vorm van crowdfunding is geschikt voor particulieren die bijvoorbeeld geld willen ophalen voor een goed doel of voor zichzelf.

Sponsoring / beloning

Bij crowdfunding door middel van sponsoring/beloning krijgen investeerders een beloning voor het bedrag dat zij investeren. Zo kan het zijn dat investeerders het product krijgen waarvoor het geld nodig is of op een andere manier beloond worden voor hun bijdrage. Deze vorm van crowdfunding is erg geschikt voor beginnende ondernemers.

Lening

Crowdfunding door middel van een lening is, zoals de naam al zegt, een vorm van crowdfunding waarbij investeerders het geïnvesteerde bedrag binnen een bepaalde periode met rente terug zullen krijgen. Deze vorm van crowdfunding kan geschikt zijn voor ervaren ondernemers die ervan uitgaan dat ze meer geld met hun project zullen verdienen dan ze moeten terugbetalen aan de investeerders.

Aandelen

Bij crowdfunding op basis van aandelen krijgen investeerders aandelen binnen een bedrijf, waaraan zij vervolgens zelf geld kunnen verdienen. Deze vorm van crowdfunding kan geschikt zijn voor mkb’ers die zich in de groeifase bevinden.

terug naar menu ↑

Crowdfunding, hoe werkt dat?

Wanneer je een goed idee hebt waar je geld voor nodig hebt, of wanneer je financiële ondersteuning kunt gebruiken, dan kan een crowdfunding financiering daar een erg geschikte oplossing voor zijn. Door middel van crowdfunding kun je vaak snel het bedrag dat je nodig hebt bij elkaar sprokkelen, waardoor het mogelijk is om binnen korte tijd aan de slag te gaan met jouw project of plan. Wel is het nodig om vooraf tijd te besteden aan het maken van een goed plan. Hieronder bespreken we hoe je een crowdfunding-campagne kunt starten.

terug naar menu ↑

Crowdfunding starten

Wil je graag een crowdfunding starten? Dan zijn er een aantal zaken waar je over na moet denken en die je moet regelen. Hier bespreken we kort welke stappen er nodig zijn voor het starten van een crowdfunding.

1. Begin met een plan

Zomaar naar een crowdfunding platform gaan en een crowdfunding aanmaken, is geen goed idee. De kans dat je dan het juiste platform kiest of het voor elkaar krijgt om jouw financiering rond te krijgen is in dat geval klein. Daarom is het belangrijk om eerst een plan te maken. In dit plan neem je op waar je precies geld voor wilt inzamelen en hoeveel geld je nodig hebt. Via crowdfunding sites is het mogelijk om tot 5 miljoen euro per crowdfunding campagne op te halen.

2. Wat krijgen de investeerders?

Zodra je hebt uitgewerkt waarvoor je geld nodig hebt en hoe hoog dat bedrag is, is het tijd om te kijken naar wat investeerders krijgen voor hun bijdrage. Hierbij kun je kijken naar de vier vormen van crowdfunding die we eerder hebben besproken. Hieronder bespreken we die vormen nog eens kort:

  • Donaties: donateurs krijgen niets terug voor hun donatie.
  • Beloning: investeerders krijgen een product of dienst.
  • Lening: investeerders krijgen hun investering + rente terug.
  • Aandelen: beleggers krijgen aandelen in jouw bedrijf en ontvangen een winstafhankelijke vergoeding.

 3. Welk crowdfundingplatform kies je?

Er zijn een hoop verschillende crowdfundingplatformen beschikbaar. Wil je een crowdfunding aanmaken? Kies dan voor het platform dat het beste bij jouw project/doel past. Verderop in dit artikel vind je de 10 beste crowdfunding sites van Nederland.

4. Zorg dat je investeerders kunt overtuigen

Om investeerders te overtuigen is het belangrijk dat je een goede pitch maakt. Hierin vertel je iets over jezelf, jouw project en wie baat hebben bij jouw product of dienst. Op die manier krijgen investeerders een beeld van wie jij bent en waar ze geld in investeren. Neem in je pitch ook mee welke voordelen en risico’s er eventueel zijn voor investeerders.

5. Informeer jouw netwerk

Voordat je jouw crowdfunding-campagne daadwerkelijk start, kun je de mensen die jij kent alvast op de hoogte stellen van jouw plan. Op die manier kun je mensen enthousiast maken en ze overhalen om te investeren. Een effectieve manier om een goede start met je campagne te maken, is door een launch-party te houden voor de start van de campagne.

6. Lanceer je campagne

Op het moment dat je jouw campagne lanceert, is het belangrijk om er zoveel mogelijk mensen over te vertellen, zodat er aandacht voor ontstaat. Een goede manier om dat te doen, is door gebruik te maken van social media.

7. Onderhoud contact

Jouw investeerders willen graag weten hoe het gaat met jouw project. Daarom is het belangrijk om ze op de hoogte te houden. Vergeet daarnaast vooral ook niet om gemaakte afspraken na te komen.

terug naar menu ↑

Top 10 crowdfunding Nederland

Wil je graag een crowdfunding campagne aanmaken en op die manier geld binnenhalen voor jouw project of doel? Dan is het belangrijk dat je ervoor kiest om dit te doen op een goede crowdfunding website. Omdat er zo veel aanbod is en het lastig kan zijn om te bepalen welke websites betrouwbaar zijn, hebben we hieronder de 10 beste crowdfunding websites voor je op een rijtje gezet.

terug naar menu ↑

1. Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd is de grootste en meest duurzame crowdfunding website van Nederland. Dit platform richt zich op de financiering van duurzame en sociale projecten en het MKB. Oneplanetcrowd biedt twee verschillende investeringsvormen, waaronder een lening en een converteerbare lening. Die laatste lening is er een waarbij de investeerder op den duur aandeelhouder kan worden binnen een onderneming. Voor het starten van een crowdfunding op dit platform geldt een strenge selectie.

terug naar menu ↑

2. Collin Crowdfund

Collin Crowdfund is een marktleider in crowdfunding en biedt ondernemers de kans om hun doel te bereiken met behulp van serieuze investeerders. Om in aanmerking te komen voor een lening via Collin Crowdfund dien je aan een aantal eisen te voldoen. Om te bepalen of jouw onderneming geschikt is, zal een coach van Collin Crowdfund contact met je opnemen en jouw bedrijf bezoeken.

terug naar menu ↑

3. Geld voor elkaar

Geld voor elkaar is een bekend Nederlands platform waarop mkb’ers en vastgoedbeleggers terechtkunnen voor crowdfunding van hun project of doel. Voordat je jouw campagne op de website kunt plaatsen, dien je eerst een aanvraag- en beoordelingsprocedure te doorlopen. Jouw project blijft vervolgens 60 dagen op de website staan. Behaal je jouw doel niet binnen die tijd? Dan wordt het project gesloten en vervalt je aanvraag.

terug naar menu ↑

4. Capital Circle

Capital Circle biedt ondernemers in het MKB de mogelijkheid om geld te lenen. Met de handige tool op de website kun je direct berekenen hoeveel een lening jou zal gaan kosten via dit platform. Voor het aanvragen van een lening geldt een strenge selectie, waardoor het risico voor investeerders laag is.

terug naar menu ↑

5. CrowdAboutNow

CrowdAboutNow is een platform dat crowdfunding projecten van ondernemers met een sociaal hart ondersteund. Om te achterhalen of jouw plan geschikt is voor crowdfunding via dit platform, kun je op de website een test doen. Aan de hand van die test krijg je een vrijblijvend crowdfunding advies. Crowdfunding via CrowdAboutNow kan onder andere door middel van een lening, voorverkoop of door aandelen uit te geven.

terug naar menu ↑

6. Lender & Spender

Bij Lender & Spender kunnen particulieren een lening aanvragen voor bijvoorbeeld een grote uitgave of een verbouwing. Via de website kun je gemakkelijk berekenen hoeveel de lening die jij nodig hebt je zal gaan kosten. Lenen bij Lender & Spender doe je tegen een vaste lage rente en zonder verborgen kosten.

terug naar menu ↑

7. Seedrs 

Seedrs is een internationaal crowdfunding platform waarop je terechtkunt voor veel verschillende vormen van crowdfunding, waaronder aandelen. Op de website vind je het onderdeel ‘Seedrs Acadamy’ waar je een duidelijk overzicht krijgt van wat je van het platform kunt verwachten en hoe je een campagne kunt starten. Seedrs richt zich op bedrijven binnen de Europese Unie.

terug naar menu ↑

8. Kapitaal Op Maat

Kapitaal Op Maat is een platform dat zich richt op het MKB. De minimale investeringsaanvraag op dit platform is €25.000, waarbij investeerders vanaf minimaal €100,- kunnen investeren. Via de website kun je gemakkelijk een financieringsaanvraag indienen. Deze aanvraag zal getoetst worden door een financieel expert. In totaal heeft Kapitaal Op Maat 478 projecten gefinancierd met een gemiddelde looptijd van slechts 14 dagen.

terug naar menu ↑

9. Lendahand

Lendahand is maar liefst drie keer uitgeroepen tot het beste crowdfundingplatform van het jaar. Op dit platform kun je investeren in ondernemers over de hele wereld. Lendahand is geen platform waarop je zelf een lening kunt aanvragen, maar wel een waarop je andere ondernemers kunt ondersteunen en daar vervolgens geld mee kunt verdienen door middel van rente.

terug naar menu ↑

10. Symbid

Zowel startende als bestaande ondernemers kunnen bij Symbid terecht voor een lening. Om erachter te komen of Symbid het juiste platform voor jou is, kun je gebruikmaken van de quickscan op de website. Kan Symbid jou helpen? Dan krijg je een gesprek met een van de financiële experts en worden jouw bedrijf en plan uitgebreid gescand. Samen met Symbid bepaal je vervolgens welke investeerders bij jouw bedrijf passen en welke wensen je hebt.

terug naar menu ↑

Wat zijn de verschillen tussen crowdfunding websites?

Crowdfunding websites verschillen onderling flink van elkaar. Dit verschil zit hem niet alleen in wat voor soort projecten er door het platform gefinancierd worden, maar bijvoorbeeld ook in wie er bij het platform terechtkan voor een lening en waar er bij een aanvraag precies aan moet worden voldaan. Ook qua leningen is er een groot verschil. Zo verstrekt het ene platform alleen leningen vanaf €25,000, terwijl je bij een ander platform ook voor een lagere lening terechtkunt. Daarnaast werken platformen met verschillende rentepercentages, waardoor het ene platform een stuk minder interessant kan zijn dan het andere. 

Omdat de verschillen groot zijn, is het erg belangrijk dat je de tijd neemt om het beste platform voor jouw doel te kiezen. Neem bijvoorbeeld grondig de voorwaarden van een platform door en bekijk welke voordelen en nadelen de verschillende platformen voor jou hebben, zodat je een juiste keuze kunt maken.

terug naar menu ↑

Het beste crowdfunding platform van Nederland

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over crowdfunding én de top 10 beste crowdfunding websites kunnen vinden. Welke van deze websites de beste crowdfunding site is, is onder andere afhankelijk van wat je van het platform verwacht en wat jij precies nodig hebt. Zo heeft elk platform een eigen werkwijze en eigen eisen, en werkt lang niet elk platform met elke ondernemer of investeerder samen. Hierdoor is het belangrijk dat je altijd goed de voorwaarden van een platform doorneemt om te bepalen of het platform de juiste keuze voor jou is.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      enqueteplein.nl