• Online geld verdienen
  • 101 reviews
  • 151 artikelen
Data analyse – Wat is het en hoe werkt het?

Data analyse – Wat is het en hoe werkt het?

Als je een onderzoek hebt gedaan en daarmee data hebt verzameld, dan zul je die data daarna moeten analyseren om er informatie uit te halen waar je iets mee kunt. Maar wat is data analyse precies, hoe werkt het analyseren van data en welke data analysetechnieken kun je hiervoor gebruiken? In dit artikel lees je er alles over.

Offerte voor marktonderzoek

Wil jij een marktonderzoek laten uitvoeren? Zoek je een professioneel en ervaren marktonderzoekbureau? Vraag gratis een offerte aan.

Wat is data analyse?

Tijdens een data analyse ga je gegevens die via een onderzoek zijn verzameld zorgvuldig bekijken en interpreteren om daar vervolgens resultaten uit te halen. Die resultaten kun je vervolgens gebruiken om jouw onderzoeksvragen te beantwoorden. Voor het doen van een data analyse kun je verschillende methoden en technieken gebruiken. Later in dit artikel vertellen we je daar meer over.

terug naar menu ↑

Waar moet je op letten tijdens een data analyse?

Het is aantrekkelijk om tijdens het analyseren van data op zoek te gaan naar resultaten die jouw aannames kunnen bevestigen. Toch is dit iets wat je absoluut niet wilt doen tijdens een data analyse, want dat leidt tot bias en dus tot conclusies gebaseerd op foutieve informatie. Ook op dit punt in je onderzoek is het dus belangrijk om zo onafhankelijk mogelijk te kijken naar de verzamelde data en de data voor zich te laten spreken. 

terug naar menu ↑

Wat is het belang van data analyse?

De data die je hebt verzameld tijdens je onderzoek is een goudmijn aan informatie. Informatie die je door middel van data analyse naar boven kunt halen, waardoor je het antwoord kunt vinden op jouw vragen. Aan de hand van de verzamelde data kun je bepalen wat er wel en niet goed gaat en waar eventuele verbeterpunten liggen. Om goede beslissingen te kunnen nemen binnen jouw bedrijf en zo te kunnen groeien en verbeteren, is het verkrijgen van de juiste informatie heel belangrijk. Met die informatie kun je bijvoorbeeld:

  • bepalen hoe je meer inkomsten kunt genereren
  • bekijken hoe je kosten kunt besparen
  • je marketingplannen aanpassen/uitbreiden
  • efficiënter te werk gaan
  • eventuele risico’s beperken.
terug naar menu ↑

Data verzamelingsmethoden

Data is op veel verschillende manieren te verzamelen. De manieren waarop data verzameld kan worden, wordt onderverdeeld in twee categorieën: kwalitatieve en kwantitatieve methoden. Hieronder bespreken we een aantal van de data verzamelingsmethoden die er bestaan.

Kwantitatieve dataverzamelingsmethoden

Kwantitatieve dataverzamelingsmethoden zijn onder andere:

Surveyonderzoek

Deze methode is erg geschikt om de meningen, kennis en het gedrag van een grote groep mensen in kaart te brengen.

Secundaire analyse

Deze methode wordt ook wel kwalitatief bureauonderzoek genoemd en is een methode waarbij je bestaande data gaat verzamelen.

Experimenteel onderzoek

Tijdens deze manier van data verzamelen voer je een experiment uit om een bepaalde hypothese te testen.

Kwalitatieve dataverzamelingsmethoden

Kwalitatieve dataverzamelingsmethoden zijn onder andere:

Literatuuronderzoek

Tijdens een literatuuronderzoek gebruik je bestaande literatuur, zoals boeken, kranten of onderzoeksverslagen.

Open interview

Bij een open interview ga je in gesprek met respondenten om hun beleving of motieven te achterhalen. 

Observatieonderzoek

Tijdens een observatieonderzoek bekijk je hoe bepaalde groepen mensen zich gedragen in een bepaalde situatie of in een bepaalde setting.

Tip: Wil je meer weten over verschillende onderzoeksmethoden? In onze kennisbank vind je alles over verschillende onderzoeksmethoden.

terug naar menu ↑

Data analyse methoden – Data analysetechnieken

De data die je hebt verzameld, zul je moeten analyseren om er gebruik van te kunnen maken, om er conclusies uit te kunnen trekken. Voor het analyseren van data zijn diverse technieken die je kunt toepassen. Welke methode het meest geschikt is, is afhankelijk van het soort onderzoek dat je hebt gedaan en welke dataverzamelingsmethoden je daarvoor hebt gebruikt. De data analyse technieken verschillen voor kwalitatief of kwantitatief onderzoek.

Data-analysemethoden kwantitatief onderzoek

Heb je een kwantitatief onderzoek gedaan? Dan kun je gebruikmaken van de volgende data-analysemethoden:

  • Regressieanalyses: Te gebruiken voor het verklaren van het effect van een variabele op een afhankelijke variabele.
  • Statistische toetsen: Te gebruiken om te berekenen of een verschil of relatie reëel is of op toeval berust. Hierbij wordt een hypothese getoetst.

Het is ook mogelijk om beide data analyse methoden te gebruiken.

Data-analysemethoden kwalitatief onderzoek

Heb je een kwalitatief onderzoek gedaan? Dan kun je onder andere gebruikmaken van een van de volgende data-analysemethoden:

  • Vergelijking van data
  • Categoriseren
  • Kwantitatief of kwalitatief coderen van interviews
terug naar menu ↑

Hoe werkt data analyse?

Nadat je data hebt verzameld, is het tijd om deze data te gaan analyseren, zodat je uiteindelijk conclusies kunt trekken die je verder helpen. Als het goed is weet je op dit punt al wat jouw onderzoeksvragen zijn. Weet je dat nog niet? Dan is dit een goed moment om die te gaan bepalen.

De data zal na het verzamelen verwerkt en geordend moeten worden. Hierbij kijk je ook gelijk naar welke data eventueel verwijderd kan worden en welke data nog aanvulling nodig heeft. Vervolgens kun je een eerste ruwe data analyse doen om te bepalen of je voldoende gegevens verzameld hebt om jouw onderzoeksvragen te beantwoorden.

Als de data voldoende blijkt, ga je de data grondig onderzoeken en vervolgens omzetten naar bruikbare informatie. Zodra je alle data hebt verwerkt en hebt omgezet, kun je een rapport opmaken met daarin jouw bevindingen.

terug naar menu ↑

Data analyse uitvoeren

Het uitvoeren van een goede data analyse is niet iets dat je zomaar even doet. Allereerst is het belangrijk dat je beschikt over de juiste data om een analyse te kunnen doen. Die data verkrijgen kan een tijdrovende en lastige klus zijn en de data verzameling dient juist te gebeuren om er bruikbare data uit te halen. Zodra je alle data verzameld hebt die je nodig hebt, is het tijd om die data te analyseren. Ook in dit geval geldt dat dit een lastige en tijdrovende klus kan zijn die goed moet gebeuren, omdat je anders niets aan de analyse hebt.

terug naar menu ↑

Data analyse laten uitvoeren

Het laten uitvoeren van een data analyse door een onderzoeksbureau, of het hele onderzoek uit handen geven, kan slim zijn. Zo weet je zeker dat de data die verkregen wordt bruikbaar is en dat de analyse goed wordt gedaan. Meer weten? Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      enqueteplein.nl