• Online geld verdienen
 • 101 reviews
 • 162 artikelen
Bijverdienen in de bijstand – Tips en regels

Bijverdienen in de bijstand – Tips en regels

Ontvang jij een bijstandsuitkering en zou je graag wat geld willen bijverdienen, zodat je weer wat werk kunt doen of wat extra geld te besteden hebt? Dan is het slim om van tevoren goed uit te zoeken wat je mogelijkheden zijn en hoe het zit met de regels. In dit artikel zullen we je alvast het een en ander vertellen over bijverdienen in de bijstand en krijg je tips om bij te verdienen.

Mag je geld bijverdienen als je een bijstandsuitkering hebt?

Als je een bijstandsuitkering ontvangt, dan mag je geld bijverdienen. Hoeveel je mag bijverdienen en hoe je dat mag doen, kun je navragen bij je gemeente. Zij weten alles over jouw situatie en kunnen je daardoor antwoorden geven die op jou van toepassing zijn, in plaats van algemene informatie. Het is daarom aan te raden om dat te doen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

terug naar menu ↑

Wat mag je bijverdienen bij een bijstandsuitkering?

Tot een aantal jaar terug werd al je inkomen uit werk gekort op je bijstandsuitkering, waardoor het totaal niet aantrekkelijk was om te gaan werken. Pas als je meer verdiende dan je uitkering, profiteerde je ervan. Dat zorgde ervoor dat veel mensen besloten om niet te gaan werken. Want waarom zou je werken voor geld wat je anders gewoon krijgt?

Omdat duidelijk werd dat de manier waarop zaken eerder geregeld waren met betrekking tot bijverdienen in de bijstand niet werkten, is de zogeheten ‘vrijlatingsregeling’ ontstaan. Deze regeling zorgt ervoor dat je mag werken met behoud van je uitkering. Deze regeling is in het leven geroepen om mensen te helpen met de opstap naar werk. Om het aantrekkelijk te maken om weer aan het werk te gaan, mag je tegenwoordig een bepaald percentage van het geld dat je verdient met werk zelf houden. 

terug naar menu ↑

Regels voor bijverdienen in de bijstand

Als je in de bijstand zit en weer gaat werken, dan mag je tegenwoordig dus een deel van de inkomsten uit dat werk houden. Dit gaat om een kwart van het inkomen. Dit betekent dus dat je 25% van wat je verdiend hebt, mag houden. De overige 75% wordt door de gemeente in mindering gebracht op je uitkering.

Ben je een alleenstaande ouder? Dan mag je tot wel 36 maanden aaneengesloten werken met behoud van je uitkering. De eerste zes maanden mag je dan 25% van je inkomen houden. Hieraan kleeft een maximumbedrag van €199 netto. Na die eerste zes maanden mag je nog 30 maanden werken met behoud van je bijstand. Die 30 maanden mag je 12,5% van je inkomsten zelf houden, met een maximum van €125,97 per maand. 

terug naar menu ↑

Voorwaarden vrijlatingsregeling

Om geld te kunnen bijverdienen naast je bijstand en gebruik te maken van de vrijlatingsregeling, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo dien je onder andere:

 • Ouder dan 27 jaar te zijn
 • Inkomsten te hebben uit deeltijd arbeid
 • Minder te verdienen met het werk dan de hoogte van je bijstandsuitkering

Je hebt geen recht op de vrijstellingsregeling als:

 • Je onjuiste informatie over de hoogte van je inkomsten hebt verstrekt aan de gemeente, waardoor je teveel bijstand hebt ontvangen
 • Je meer kunt werken, maar dat niet doet
 • Je vrijwillig minder uur gaat werken, zodat je meer bijstand ontvangt
terug naar menu ↑

Tips om bij te verdienen in de bijstand

Wil je graag geld bijverdienen en ben je op zoek naar geschikte manieren om dat te kunnen doen? Hieronder bespreken we tips om bij te verdienen in de bijstand.

terug naar menu ↑

1. Ga enquêtes invullen

Enquêtes invullen kun je online doen, waardoor je kunt werken waar en wanneer het jou uitkomt. Dit is vooral heel fijn als je op zoek bent naar flexibel werk. Wil je het maximale uit jouw tijd halen? Schrijf je dan in bij de beste enquête sites van dit moment.

terug naar menu ↑

2. Zoek naar klusjes

Schoonmaken, helpen in de tuin, strijken en honden uitlaten zijn goede manieren om extra geld te verdienen. Het fijne is dat je het vaak gewoon bij jou in de buurt kan doen. Vraag daarom eens of er mensen om je heen zijn die jouw hulp kunnen gebruiken.

terug naar menu ↑

3. Doe mee aan spaarprogramma’s

Spaarprogramma’s laten leden geld verdienen met het uitvoeren van bepaalde handelingen. Zo kun je bijvoorbeeld geld verdienen met het lezen van e-mails, het klikken op links of het spelen van spelletjes. Je aanmelden bij de beste spaarprogramma’s is een makkelijke manier om geld bij te verdienen. 

terug naar menu ↑

4. Ga thuiswerk doen

Thuiswerk is een andere manier waarop je gemakkelijk geld kunt bijverdienen vanuit huis. Zo kun je bijvoorbeeld folders vouwen, pennen sorteren of werken als chat operator om geld te verdienen. Zo vind je de beste thuiswerk vacatures.

terug naar menu ↑

5. Test producten

Een leuke manier om geld bij te verdienen, is het testen van producten. Niet alleen kun je zo gratis producten krijgen, maar in sommige gevallen krijg je ook nog betaald voor jouw mening. Lijkt het je leuk om nieuwe voedingsmiddelen, verzorgingsproducten of apparaten te testen? Meld je dan aan bij een betrouwbaar platform.

terug naar menu ↑

6. Bezorg folders

Folders bezorgen is vooral een slimme keuze als je het fijn vindt om buiten te zijn. Daarnaast is de extra beweging die je hierdoor krijgt ook mooi meegenomen. Vacatures voor bezorgers vind je meestal in de regionale krant of op social media.

terug naar menu ↑

Zwart werken naast bijstandsuitkering, dit zijn de risico’s

Er zijn mensen die liever zwart willen werken naast hun bijstandsuitkering, zodat ze niets hoeven in te leveren. Er zijn verschillende manieren waarop je dat zou kunnen doen. Houd er wel rekening mee dat zwart werken niet mag, zeker niet naast een bijstandsuitkering. Als je betrapt wordt kun je een boete krijgen of moet je zelfs je uitkering terugbetalen.

terug naar menu ↑

Geld verdienen in de bijstand

Als je een bijstandsuitkering hebt, mag je tegenwoordig geld bijverdienen. Daar kleven wel wat regels en voorwaarden aan, dus check altijd goed bij je gemeente wat je wel en niet mag doen en wat voor gevolgen bijverdienen voor jouw uitkering heeft. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

terug naar menu ↑

Veelgestelde vragen

Hoeveel geld mag je bijverdienen in de bijstand zonder gekort te worden?

Als je een bijstandsuitkering hebt, mag je geld bijverdienen middels de vrijlatingsregeling. Een deel van je inkomen wordt gekort op je uitkering en 25% van het inkomen mag je zelf houden. Zo worden mensen in de bijstand gestimuleerd om weer te gaan werken.

Welke inkomsten worden gekort op bijstand?

75% van je inkomen uit werk zal worden verrekend met je bijstandsuitkering. Daarnaast worden ook je vakantietoeslag, uitkeringen van UWV en eindejaarsuitkeringen gekort op je bijstandsuitkering.

Welke inkomsten hoef ik niet door te geven bij een bijstandsuitkering?

Er zijn inkomsten die je niet hoeft door te geven als je een bijstandsuitkering hebt. Zo hoef je kinderbijslag, huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget bijvoorbeeld niet door te geven. Ook giften tot 1.200 euro per kalenderjaar hoef je niet door te geven.

1 Reactie
 1. Hoe is het geregeld met gepensioneerden, die hier geen AOW premieebben betaald.en dus geen AOW ontvngen, maar AIO, via de SVB. ( AIO is Aanvulllende Inkomensvoorziening voor Ouderen ). De hoogte is gelijk aan Bijstand.Geldt er voor die groep dezelfde regels voor ?Waarom geen uitzonderingen, veel bedrijven hebben parttime personeel nodig,en de regering wil graagb meer gepensioneerden aan het werk hebben. velen zijn nog gezond, en willen wat extra geld hebben. Of toch meer arbeidsmigranten hierheen halen? Lijkt me van niet.

  Laat een reactie achter

  enqueteplein.nl