• Online geld verdienen
  • 101 reviews
  • 151 artikelen
Haalbaarheidsonderzoek – hoe meet je haalbaarheid?

Haalbaarheidsonderzoek – hoe meet je haalbaarheid?

Voordat je investeert in een nieuw idee is het verstandig om eerst eens te testen hoe haalbaar dat idee nu eigenlijk is. Dit doe je door middel van een haalbaarheidsonderzoek. Wil je weten wat een haalbaarheidsonderzoek precies is, hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden als je haalbaarheid onderzoekt? In dit artikel lees je er alles over.

Offerte voor haalbaarheidsonderzoek

Wil jij een marktonderzoek laten uitvoeren? Zoek je een professioneel en ervaren marktonderzoekbureau? Vraag gratis een offerte aan.

Wat is een haalbaarheidsonderzoek?

Stel dat je een idee hebt voor bijvoorbeeld een nieuw product. Zelf ben je er ontzettend enthousiast over, waardoor je eigenlijk het liefst gelijk met het idee aan de slag zou gaan. Hoewel het logisch is dat je staat te popelen, is het verstandig om toch eerst even rustig te kijken naar hoe haalbaar (lees: uitvoerbaar én rendabel) jouw idee nu eigenlijk is. Dat doe je door middel van een haalbaarheidsonderzoek of haalbaarheidsstudie.

terug naar menu ↑

Betekenis haalbaarheidsstudie

Een haalbaarheidsstudie (of haalbaarheidsonderzoek) is de studie naar de haalbaarheid van een bepaald project. Hierbij worden verschillende onderdelen van het haalbaarheidsonderzoek geanalyseerd om een beslissing te kunnen nemen over of het project wel of niet gerealiseerd kan worden.

terug naar menu ↑

Haalbaarheidsanalyse uitvoeren – haalbaarheidsonderzoek voorbeeld

Het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek doe je voordat je daadwerkelijk geld steekt in het realiseren van jouw idee. Dit idee kan bijvoorbeeld een nieuw product of nieuwe dienst zijn, maar ook de uitbreiding van jouw bedrijf. Door eerst een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren, krijg je inzicht in onder andere het financiële plaatje, de sterke en zwakke kanten van je idee en de behoefte van jouw doelgroep. Dit kun je doen aan de hand van een haalbaarheidsanalyse model, zoals FOETSJ, wat staat voor:

  • Financieel haalbaar?
  • Organisatorisch uitvoerbaar?
  • Economisch verantwoord?
  • Technologisch haalbaar?
  • Sociaal verantwoord?
  • Juridisch zeker?
  • Ethisch verantwoord?

Met onderstaande tips kun je zelf de haalbaarheid van jouw idee onderzoeken.

terug naar menu ↑

1. Bepaal of jouw haalbaarheidsonderzoek een haalbaar onderzoek is

Voordat je kunt beginnen met het doen van een haalbaarheidsonderzoek, dien je te weten wat het doel van het onderzoek precies is. Zo weet je naar welke informatie je op zoek bent en kun je bepalen of het onderzoek haalbaar is. Hiervoor beantwoord je een aantal vragen:

  • Wat ga je precies aanbieden?
  • Zijn er al vergelijkbare producten of diensten op de markt?
  • Hoe ziet jouw doelgroep eruit?
  • Hoe ga je jouw doelgroep bereiken?
  • Wat zijn de sterke en zwakke kanten van jouw idee?

Deze vragen kun je ook beantwoorden door middel van een marktonderzoek. Wil je tips voor het uitvoeren van een marktonderzoek? Lees dan: Marktonderzoek doen – hoe voer je een marktonderzoek uit?

terug naar menu ↑

2. Onderzoek jouw concurrenten

Het onderzoeken van jouw concurrenten is erg belangrijk. Alleen zo kun je namelijk bepalen of er ruimte op de markt is voor jouw product en hoe je die ruimte het beste kunt benutten. Wat zijn bijvoorbeeld de sterke en zwakke kanten van het product of de dienst van de concurrentie? En hoe kun je ervoor zorgen dat jouw product of dienst beter zal scoren? Wat zijn de prijzen van jouw concurrenten en hoe ziet hun doelgroep eruit? Tijdens het concurrentieonderzoek kun je ook gelijk bekijken hoe jouw concurrentie de doelgroep bereikt en wat jij daarvan kunt leren.

terug naar menu ↑

3. Bepaal hoeveel tijd je nodig hebt

Om te bepalen of een idee haalbaar is, ga je kijken naar hoeveel tijd je nodig hebt om het idee te realiseren. Verwacht je dat jouw product meer aandacht zal krijgen in een bepaalde tijd, bijvoorbeeld rond bepaalde feestdagen of in een bepaald seizoen? Dan is het slim om daar gelijk rekening mee te houden, zodat je kunt bepalen of het haalbaar is om jouw idee op tijd af te kunnen leveren en hoe je dat van plan bent te gaan doen.

terug naar menu ↑

4. Bereken de kosten

Niet het leukste onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek, maar wel een onderdeel dat erg belangrijk is: de kosten. Tijdens deze stap ga je bepalen of jouw idee financieel haalbaar is. Dit doe je door te kijken naar de kosten van de eventuele ontwikkeling en productie van jouw idee, maar ook naar kosten voor bijvoorbeeld transport, opslag, personeel en zaken als advertentiekosten. Zodra je alle kosten hebt berekend, ga je bepalen hoeveel jouw idee naar verwachting zal gaan opleveren. Zo kun je bepalen of het idee winstgevend is en of je het binnen het budget kunt uitvoeren.

terug naar menu ↑

5. Kijk naar de risico’s

Nu je weet wat je nodig hebt om jouw plan te laten slagen, is het tijd om te gaan kijken naar zaken die jouw plan in de weg kunnen staan, oftewel: de risico’s. Kijk hierbij naar alle onderdelen van je plan en bepaal welke risico’s je zelf in de hand hebt. Kijk vervolgens ook naar de risico’s die bij anderen liggen. Probeer in dit stadium ook gelijk na te denken over oplossingen. Wat kun je doen als er op een bepaald punt iets misgaat? Hoe ga je dat oplossen?

terug naar menu ↑

6. Ga je jouw idee uitvoeren of niet?

Als je voorgaande stappen hebt doorlopen, heb je nu een duidelijk beeld van hoe haalbaar jouw idee is en welke beslissingen je moet nemen om jouw idee succesvol te laten zijn. Aan de hand van deze informatie kun je bepalen of het wel of niet verstandig is om jouw idee daadwerkelijk uit te gaan voeren.

terug naar menu ↑

Haalbaarheidsonderzoek uitvoeren

Met bovenstaande tips zou je in principe zelf een haalbaarheidsonderzoek kunnen uitvoeren. Houd er wel rekening mee dat een haalbaarheidsstudie nauw luistert. Op het moment dat de informatie niet volledig of niet correct is, krijg je een vals beeld van de haalbaarheid van jouw idee. Dat kan vervolgens erg vervelende gevolgen hebben wanneer je besluit jouw idee uit te gaan voeren.

Om er zeker van te zijn dat de haalbaarheid van jouw idee goed onderzocht wordt, kun je ervoor kiezen om een onderzoeksbureau in te schakelen. In dat geval weet je zeker dat het onderzoek goed wordt uitgevoerd en dat de resultaten betrouwbaar zijn. Wil je weten wat de kosten zijn als je jouw haalbaarheidsonderzoek laat uitvoeren door een onderzoeksbureau? Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      enqueteplein.nl