• Online geld verdienen
  • 101 reviews
  • 162 artikelen
Enquête voorbeeld – enquête vragen

Enquête voorbeeld – enquête vragen

Wil je een enquête maken om zo de klanttevredenheid te onderzoeken, om te bepalen of je medewerkers tevreden zijn met de huidige werkomstandigheden of omdat je het nodig hebt voor je studie of een project? Dan wil je natuurlijk wel een enquête maken die goed is. Eentje die ervoor zorgt dat jij de informatie verkrijgt waar je naar op zoek bent. Wil je weten hoe je goede enquête vragen stelt of hoe een goede enquête eruitziet? In dit artikel lees je er alles over én vind je een aantal voorbeelden.

Wat is een enquête?

Een enquête is een (online) vragenlijst waarmee je onderzoek kunt doen naar jouw onderzoeksonderwerp. Dit doe je door de vragenlijst door meerdere mensen in te laten vullen. Vaak wordt een enquête gebruikt voor kwantitatief onderzoek, dat wil zeggen een onderzoek waaraan veel mensen meedoen en waarbij voornamelijk cijfermatige inzichten worden verzameld. In sommige gevallen worden enquêtes ook gebruikt tijdens een kwalitatief onderzoek.

terug naar menu ↑

Hoe maak je een goede enquête?

Een goede enquête maken is niet iets wat je zomaar even doet. Je zult namelijk eerst duidelijk moeten weten wat het doel van de enquête is. Met andere woorden: wat wil je eigenlijk precies weten? Wie is je doelgroep? En hoe ziet de onderzoeksvraag er precies uit? Zodra je voor jezelf duidelijk hebt welke informatie je nodig hebt en welke onderzoeksvraag daarbij hoort, kun je gaan bedenken welke vragen je in je enquête gaat stellen om de informatie te verkrijgen die je nodig hebt. Denk daarbij vooral ook even na over hoeveel tijd het invullen van de enquête maximaal mag kosten.

terug naar menu ↑

Tips voor het maken van een enquête

Omdat bij een goede enquête maken meer komt kijken dan zomaar wat vragen bedenken, hebben we hieronder drie handige tips voor je op een rijtje gezet.

1. Stel goede vragen

Bij het maken van een enquête is het erg belangrijk dat je goede vragen stelt. Zorg dat de vragen duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn. Hierbij is het belangrijk dat er slechts één antwoord mogelijk is op de vraag, tenzij het de bedoeling is dat er meerdere antwoorden gegeven kunnen worden. Verderop in dit artikel vind je voorbeelden van enquête vragen.

2. Kies voor de juiste antwoordmogelijkheden

Niet alleen over de vragen dien je goed na te denken, maar het is ook belangrijk dat je aandacht besteedt aan de manieren waarop respondenten antwoord kunnen geven. Ga je gebruikmaken van open vragen, meerkeuzevragen of kies je voor het gebruik van antwoordschalen? Antwoordschalen zijn in veel gevallen een goede manier om antwoord op je vragen te krijgen. Deze antwoordschalen kunnen bijvoorbeeld van 1 tot 10 lopen of van ‘helemaal oneens’ tot ‘helemaal eens’.

3. Zorg ervoor dat je enquête er netjes uitziet

De laatste tip die we hier geven is: zorg ervoor dat je enquête er netjes uitziet. Hiervoor zijn online een hoop goede enquête tools te vinden. Sommige enquête tools bieden je de mogelijkheid om met sjablonen te werken. Daarnaast kun je jouw enquête via dit soort tools vaak heel handig verspreiden.

Meer tips nodig voor het maken van een goede enquête? Lees dan ook: Enquête maken – tips + de 6 beste tools

terug naar menu ↑

Enquête voorbeeld

Ben je op zoek naar een enquête voorbeeld, zodat je kunt zien hoe anderen het aanpakken of om inspiratie op te doen? Dan zijn er online een hoop voorbeelden te vinden van verschillende enquêtes. Het is slim om deze voorbeelden te bekijken. Zo zie je hoe anderen het hebben aangepakt, hoe ze hun enquête hebben opgebouwd en welke vragen en antwoordmogelijkheden ze hebben gebruikt. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van hoe je jouw enquête kunt maken.

terug naar menu ↑

Online enquête voorbeelden

Als je online naar enquête voorbeelden zoekt, dan kom je ook resultaten tegen van enquête tools. Het fijne aan deze tools is dat ze superveel sjablonen voor enquêtes aanbieden. Zo zijn er onder andere sjablonen te vinden voor product feedback, voor afstudeer enquêtes en voor klanttevredenheidsonderzoeken. Door gebruik te maken van zo’n sjabloon bespaar je jezelf een hoop werk. De enquête is namelijk al voor je gemaakt. Het enige wat jij hoeft te doen is de vragen aanpassen, zodat ze bij jouw onderzoek passen. Het gebruik van een enquête tool is vaak gratis.

terug naar menu ↑

Enquête vragen voorbeeld

Het gebruik van een sjabloon voor het maken van jouw enquête is ontzettend handig. Niet alleen omdat het ervoor zorgt dat de enquête er professioneel uitziet, maar ook omdat de vragen al zijn ingevuld. Zelfs als je geen gebruik wilt maken van een sjabloon is het toch de moeite waard om ze eens te bekijken. Op die manier vind je veel voorbeelden van goede enquêtevragen. 

terug naar menu ↑

Wat zijn goede enquête vragen?

Eerder hebben we het al even gehad over het stellen van vragen. Hieronder vind je een aantal tips voor het stellen van goede enquête vragen.

1. Zorg dat je de respondent niet beïnvloedt

Dit doe je door neutrale vragen te stellen, waaruit jouw eigen mening niet blijkt. 

Wel: ‘Wat vind jij van dit product?’

Niet: ‘Hoe geweldig vind jij dit product?’

2. Beperk het aantal open vragen

Open vragen zijn soms handig, maar in de meeste gevallen kun je ze beter vermijden. Het beantwoorden van dit soort vragen kost namelijk veel meer tijd.

3. Stel één vraag tegelijk

Het stellen van één vraag tegelijk is erg belangrijk. Zo is het duidelijk wat je precies wilt weten.

Wel: ‘Hoe beoordeel je onze klantenservice?’

Niet: ‘Ben jij tevreden over onze producten en klantenservice?’

4. Zorg voor unieke vragen

Zorg dat elke vraag slechts één keer voorbijkomt. Zo voorkom je dat respondenten afhaken. Zorg er ook voor dat je voldoende varieert in het soort vragen dat je stelt.

terug naar menu ↑

Enquête (laten) maken

Een goede enquête maken kost veel tijd. Heb je die tijd niet of wil je er zeker van zijn dat het onderzoek goed verloopt en dat je er resultaten uithaalt waar je iets mee kunt? Dan kun je overwegen om het onderzoek over te laten aan een onderzoeksbureau. Meer weten? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan.

1 Reactie
  1. ik wil graag een enquête maken

    Laat een reactie achter

    enqueteplein.nl