
Onderzoeken als marktonderzoek of marketingonderzoek zijn in elke sector belangrijk, zo ook in de culturele sector. Deze onderzoeken kunnen waardevolle informatie opleveren, die vervolgens kan bijdragen aan bijvoorbeeld meer bezoekers, meer inclusiviteit en een breder aanbod. Wil je meer weten over het belang van verschillende onderzoeken binnen de cultuur sector? In dit artikel lees je er alles over.
Offerte voor culturele sector onderzoek
Wil jij een marktonderzoek laten uitvoeren? Zoek je een professioneel en ervaren marktonderzoekbureau? Vraag gratis een offerte aan.
Wat is de culturele sector?
De culturele sector is een breed begrip. Wat het begrip lastig maakt is dat er geen duidelijke grenzen zijn als het gaat om wat er wel en niet tot de culturele sector behoort. Onder de culturele sector vallen bijvoorbeeld onder andere:
- podiumkunsten
- musea
- letteren
- nieuwe media
Volgens het CBS bestaat de culturele sector uit drie subsectoren, namelijk:
- media- en entertainmentindustrie (film- en muziekproductie, bioscopen, uitgeverijen, omroepen etc.)
- kunsten en cultureel erfgoed (musea, beeldende kunst, podiumkunsten etc.)
- creatieve zakelijke dienstverlening (architecten, ontwerpers, reclamebureaus etc.)
De cultuursector is waardevol
Kunst, films en boeken zijn van onschatbare waarde. Kunst en cultuur zijn bijvoorbeeld erg belangrijk als het gaat om de ontwikkeling van de bevolking, maar ook voor zaken als toerisme. Als we het over de waarde van de cultuur sector hebben, dan hebben we het ook over de economisch waarde. Zo werken er bijvoorbeeld zo’n 142 duizend mensen binnen de sector en is de toegevoegde waarde ongeveer 3% van het bruto nationaal product (ongeveer 18 miljard euro).
terug naar menu ↑De cultuursector moet continu meebewegen
De wereld verandert continu. Niet alleen veranderen de interesses van mensen binnen bepaalde bevolkingsgroepen, maar ook de samenstelling van de bevolking verandert. De cultuursector zal met die veranderingen moeten meebewegen om ervoor te zorgen dat mensen culturele instellingen blijven bezoeken. Doen ze dit niet, dan zal dat er waarschijnlijk voor zorgen dat steeds meer mensen (en dan vooral jongeren) dit soort instellingen gaan mijden.
terug naar menu ↑Soorten onderzoeken culturele sector
Om ervoor te zorgen dat culture instellingen kunnen meebewegen met veranderingen en daarop kunnen inspelen, zijn er verschillende onderzoeken die uitgevoerd kunnen worden. Deze onderzoeken geven allen andere inzichten, waaronder in het publiek, de markt en de behoeften van de doelgroep. Hieronder bespreken we welke soorten onderzoeken er binnen de culturele sector uitgevoerd kunnen worden.
terug naar menu ↑Publieksonderzoek
Om te kunnen achterhalen waar de behoefte van de doelgroep ligt en daar beter op in te kunnen spelen, kan een publieksonderzoek gedaan worden. Tijdens zo’n onderzoek wordt er gekeken naar wie er op dit moment een bezoek brengen aan een bepaalde culturele instelling. Door middel van zo’n onderzoek kom je dus te weten wie de bezoekers zijn. Deze informatie is waardevol omdat je zo ook kunt zien welke mensen níét komen. Zodra je weet welke doelgroep níét komt, kun je gaan bekijken hoe je ervoor kunt zorgen dat die mensen wél komen.
terug naar menu ↑Marktonderzoek culturele sector
Naast dat je het publiek kunt onderzoeken, kun je je tijdens een onderzoek ook richten op de volledige markt. Dit doe je door middel van een marktonderzoek. Hierbij ga je bijvoorbeeld kijken naar wat voor invloed bepaalde maatregelen (vanuit de overheid) hebben, maar ook naar waar ruimte ligt voor verbetering of groei. Wie is precies het publiek? Wat zijn de wensen en behoeften van dat publiek? En hoe kun je ervoor zorgen dat het publiek naar jouw culturele instelling komt in plaats van dat ze naar de concurrent gaan? Dit doe je onder andere door goed naar de concurrentie te kijken. Wat doen zij om mensen te trekken? Welke prijzen hanteren ze? Wat bieden ze aan? En hoe kun je ervoor zorgen dat jij interessanter bent voor het publiek dan jouw grootste concurrenten? De informatie uit een marktonderzoek is enorm waardevol, omdat het je in staat stelt om aan te passen en te verbeteren om zo meer publiek te trekken.
terug naar menu ↑Marketingonderzoek culturele sector
Als je wilt weten hoe je er als culturele instelling voor kunt zorgen dat je jouw (potentiële) doelgroep bereikt en overtuigt om een bezoek te komen brengen, dan is een marketingonderzoek erg nuttig. Door middel van een marketingonderzoek krijg je namelijk inzicht in waar jouw doelgroep zich bevindt, hoe je die doelgroep kunt bereiken en op welke manier je dat het beste zou kunnen doen. Hierdoor kun je je marketingstrategie aanpassen, zodat je de juiste mensen bereikt en ze (hopelijk) kunt overtuigen om jouw instelling te bezoeken. Zo kun je de mensen die nu niet komen straks wellicht wel tot je publiek rekenen.
terug naar menu ↑Data gedreven onderzoek
Tijdens een data gedreven onderzoek ga je kijken naar beschikbare data, zoals bijvoorbeeld omzetcijfers. Zo krijg je inzicht in wat wel goed loopt en wat juist helemaal niet. Boekwinkels kunnen dit bijvoorbeeld doen door naar de boekverkoopcijfers te kijken en te bepalen welke genres het beste verkopen. Theaters kunnen kijken naar welke voorstellingen goed en juist niet goed bezocht worden. En musea kunnen aan de hand van omzet- en afzetcijfers zien welke tentoonstellingen goed scoren en welke niet. Deze data is waardevol omdat je er toekomstige keuzes op kunt afstemmen, zodat je daar voordeel uit haalt.
terug naar menu ↑Klanttevredenheidsonderzoek
Naast bovenstaande onderzoeken, is ook een klanttevredenheidsonderzoek zeer nuttig. Een klanttevredenheidsonderzoek geeft namelijk inzicht in hoe tevreden klanten (in dit geval bezoekers) zijn. Deze informatie is vooral waardevol omdat de concurrentie groot is en omdat je als culturele instelling de verwachtingen van bezoekers tegemoet wilt komen, zodat ze vaker komen en/of (mond-tot-mond)reclame voor jouw instelling maken.
terug naar menu ↑Onderzoek culturele sector (laten) uitvoeren
De onderzoeken die we in dit artikel hebben besproken, zijn in principe zelf uit te voeren. Wel dien je er rekening mee te houden dat de onderzoeken goed uitgevoerd dienen te worden om betrouwbare data te verkrijgen en dat daar een hoop tijd (en geld) in gaat zitten.
Als je er zeker van wilt zijn dat een onderzoek goed wordt uitgevoerd en dat de data uit het onderzoek betrouwbaar en bruikbaar is, dan kan het verstandig zijn om een onderzoeksbureau in te schakelen voor jouw onderzoek. Wil je weten wat een onderzoeksbureau voor jou kan doen en welke kosten daaraan verbonden zijn? Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan.